Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις – Οι δανειστές σπρώχνουν τον Τσίπρα σε παραίτηση
Εδώ και καιρό το Newsbomb.gr είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και με τα ταμεία άδεια. Το περσινό φιάσκο που οδήγησε στο δημοψήφισμα και στο τρίτο μνημόνιο δεν δίδαξε τίποτα στους κυβερνώντες και με ερασιτεχνικούς χειρισμούς οδηγούμαστε και πάλι στην αβεβαιότητα.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και μάλιστα με τραγικό τρόπο.
Το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εκβιάσει την Ευρωζώνη για να πάρει λεφτά χωρίς μνημόνιο, ελπίζοντας σε μια πολιτική λύση. «Οι Ευρωπαίοι θα πανικοβληθούν αν τους απειλήσουμε με έξοδο», έλεγαν τότε στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αγνοώντας το γεγονός ότι οι τοκογλύφοι δανειστές έχουν λάβει τα μέτρα εδώ και 6 χρόνια και είναι έτοιμοι ακόμα και για Grexit.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής γνωστά... Το κόμμα που θα έφερνε ξανά στους Έλληνες την ελπίδα και την αξιοπρέπεια, ανέτρεψε το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, σε μια χώρα που δεν είχε γίνει δημοψήφισμα για 41 χρόνια. Παράλληλα έκλεισαν οι τράπεζες και επιβλήθηκαν capital controls δημιουργώντας ασφυξία στην κοινωνία και την οικονομία.
Το 2016 ο Τσίπρας, ως επικεφαλής μιας άλλης κυβέρνησης, που εξελέγη με εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που είχε εξαγγείλει μερικούς μήνες πριν, κάνει και πάλι τα ίδια λάθη ευρισκόμενη ξανά σε απόλυτο αδιέξοδο. Αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχείρησαν να εκβιάσουν το ΔΝΤ. Εκμεταλλευόμενοι μια υποκλοπή που διέρρευσε στα αρχεία των Wikileaks κατήγγειλαν το Ταμείο με στόχο να πετύχουν ευνοϊκότερους όρους στη διαπραγμάτευση και μια ταχύτερη αξιολόγηση.
Το αποτέλεσμα; Το ΔΝΤ απώλεσε την εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και απαίτησε ακόμα πιο βαριά μέτρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανώς εκνευρισμένη και δυσαρεστημένη από τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα είπε χαρακτηριστικά: «Για εμένα ο Τσίπρας έχει τελειώσει». Αυτό είχε τονίσει και στη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, ότι δηλαδή δεν μπορεί να εμπιστεύεται τον Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Το «άδειασμα» των Ευρωπαίων
Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους τηρούν πιστά όσα λέει ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε ο οποίος παραμένει πιστός στο δόγμα του Grexit. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε συνομιλία με κορυφαίους αξιωματούχους είχε πει: «Κάψτε τους Έλληνες μέχρι τέλους».
Την ίδια ώρα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «άδειασε» τον Έλληνα πρωθυπουργό στο αίτημα για Σύνοδο Κορυφής και τον παρέπεμψε στο Eurogroup. Παράλληλα έστειλε μήνυμα ότι «πρέπει να αποφευχθεί νέα κατάσταση αβεβαιότητας για την Ελλάδα».
Παρόμοια αρνητική στάση για το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργό κράτησε, όπως μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος κατά τις ίδιες πληροφορίες απέρριψε το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα ερωτηθείς σε συνέντευξή τύπου στο Βερολίνο για το εάν έχει έρθει η ώρα για μια συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ο κ. Σόιμπλε απάντησε κατηγορηματικά «όχι». «Βρίσκομαστε στο σημείο όπου οι Θεσμοί στις συνομιλίες με την Ελλάδα δεν έχουν σημειώσει τόση πρόοδο» πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προσθέτοντας ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί όταν θα καλυφθούν οι προϋποθέσεις.
Εγκλωβισμένος και χωρίς συμμάχους
Για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας τζόγαρε και έχασε... Όχι μόνο δεν πέτυχε το στόχο του, αλλά βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα: ή υπογράφει την αξιολόγηση με βαρείς όρους για τους πολίτες ή πάει σε εκλογές. Το πόσο αντέχει βέβαια η οικονομία τις κάλπες είναι ένας άλλος παράγοντας που αναρωτιόμαστε αν τον έχουν σκεφτεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τι θα κάνει λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας;
Ο ίδιος ελπίζει να οδηγήσει την κατάσταση ώστε να συμπέσει με το δημοψήφισμα στη Βρετανία (23 Ιουνίου) και να αλιεύσει εκεί μια πολιτική λύση, εάν και εφόσον φυσικά οι Βρετανοί ψηφίσουν Brexit. Αν όμως ψηφίσουν παραμονή, τι γίνεται;
Η οικονομία είναι σε δραματική κατάσταση. Τον Μάιο πρέπει να πληρωθούν τοκοχρεολύσια και τον Ιούλιο πρέπει να πληρωθεί η μεγάλη δόση προς τους δανειστές. Πού θα βρει λοιπόν τα χρήματα με τα ταμεία να έχουν αδειάσει και ταυτόχρονα να έχουν δεσμευτεί όλα τα αποθεματικά των δημόσιων οργανισμών;
Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας αποκλείεται – προς το παρόν - τόσο από πολιτικούς όσο και από οικονομικούς αναλυτές, ενώ έχουν αρχίσει να φουντώνουν ξανά τα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι πρωθυπουργός - από δικά του λάθη - βρέθηκε μπροστά σε αδιέξοδα τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Στη πραγματικότητα έχασε από μόνος του τα όπλα με τα οποία θα αντιμετώπιζε τους δανειστές, αλλά παράλληλα και το ηθικό πλεονέκτημα και τους όποιους συμμάχους. Τώρα έχει μπροστά του μόνο αδιέξοδα.