Νικολόπουλος: Κατάθεση στο ΣΔΟΕ για παραβατική δραστηριότητα Ελληνικών και Κυπριακών Τραπεζών

Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος προσήλθε και κατέθεσε ενόρκως στο ΣΔΟΕ, για το μέγα πρόβλημα των παράνομων χρεώσεων και του υπολογισμού των τόκων από τις τράπεζες αντίθετα με τις ισχύουσες διατάξεις περί ΣΕΠΕ.

Νικολόπουλος: Κατάθεση στο ΣΔΟΕ για παραβατική δραστηριότητα Ελληνικών και Κυπριακών Τραπεζών
4'

Ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Π. Αθανασίου έδωσε εντολή στο ΣΔΟΕ, να διερευνήσει την ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά των Ελληνικών και Κυπριακών Τραπεζών εξ αιτίας της οποίας καρπώθηκαν κέρδη από το παράνομες χρεώσεις τόκων και ανατοκισμούς εισφορών, ζημιώνοντας ισόποσα τους δανειολήπτες πελάτες τους.

Ο Νίκος Νικολόπουλος εξερχόμενος του ΣΔΟΕ δήλωσε στα ΜΜΕ:

«Είναι γνωστόν από καιρού εις τους Διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης Ελληνικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, (Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch, BlackRock Solutions), εις τους Διαχειριστές Διεθνών εν Ελλάδι Επενδυτικών Κεφαλαίων, (Deutsche Bank A.G., Credit Agricole S.A., Societe Generale S.A.), αλλά και εις τους Οικονομικούς Εισαγγελείς με τις με Αρ. Πρωτ.: α) 4601 ΚΔΕ / 02.05.2013 κατά του ομίλου της ALPHA BANK A.E., β) 4709 ΚΔΕ / 10.05.2013 κατά του Ομίλου της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. και γ) 4822 ΚΔΕ / 21.05.2013 κατά του Ομίλου της ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., Μηνυτήριες Αναφορές του κ. Στεφάνου Στ. Τσίπα, Treasurer - Διαχειριστού Διεθνών Επενδυτικών Κεφαλαίων, ότι τα Ελληνικά Πιστωτικά Ιδρύματα δεν έχουν συμμορφωθεί με την Νομιμότητα, ήτοι:

α) Με την Διυπουργική Απόφαση υπ’ αριθμόν: Ν.Φ1-983 / 07.03.1991 (ΦΕΚ:172 / Τεύχος Δεύτερο / 21.03.1991),

β) Με την υπ’ αριθμόν: 98/7/ΕΚ Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 16ης Φεβρουαρίου 1998 και

γ) Με την υπ’ αριθμόν: 430 / 2005 Αμετάκλητη Απόφαση του Δ΄ Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τις οποίες ο υπολογισμός του τόκου επί πάσης φύσεως συμβάσεων δανείων υπολογίζεται με έτος 365 ημερών ή 366 όταν αυτό είναι δίσεκτο και όχι παρανόμως και αυθαιρέτως με έτος 360 ημερών, όπως τα ελληνικά Πιστωτικά Ιδρύματα εφήρμοζαν, παρουσιάζοντας έτσι τουλάχιστον από 07.03.1991, πλασματικά και εικονικά κερδοφόρα αποτελέσματα χρήσεως στις Διεθνείς Αγορές, παραβιάζοντας τουλάχιστον τα Άρθρα 386 παρ. 3 Π.Κ. περί απάτης σε βαθμό κακουργήματος και 404 παρ. 3 περί τοκογλυφίας σε βαθμό κακουργήματος.

Αυτά μεταξύ άλλων τόνιζα με την ερώτηση με αρ. πρωτ. 11526/6-6-2013 που είχα καταθέσει προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Υπουργό Οικονομικών με αφορμή την συζήτηση που είχαμε στη Βουλή του Νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και της ανακεφαλαιοποιήσεως των Ελληνικών Τραπεζών.

Ερωτούσα τότε τους αρμόδιους Υπουργούς:

1. Οι Τράπεζες θα επιστρέψουν ή θα συμψηφίσουν τα από 07.03.1991 παρανόμως χρεωθέντα και εισπραχθέντα από τους Δανειολήπτες, εντόκως και με εύλογη αποζημίωση για τα δικαστικά - δικηγορικά έξοδα τα οποία αυτοί αδίκως κατέβαλαν, καθώς επίσης και για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης την οποία υπέστησαν ;

2. Θα αποζημιωθούν οι εξαπατηθέντες επενδυτές, οι οποίοι επένδυσαν εις το Χ.Α.Α., βασιζόμενοι σε εν πολλοίς παράνομα έσοδα και ψευδή κερδοφόρα αποτελέσματα χρήσεων και φουσκωμένα ενεργητικά ;

3. Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται μία ευνομούμενη Πολιτεία και δη Κράτος Μέλος της Ευρωζώνης, ώστε να καταδικάσει την συνεχιζόμενη παραβατική δραστηριότητα επίορκων Ελλήνων και Κυπρίων Τραπεζιτών, πριν οι Διεθνείς Αγορές εξαπολύσουν και νέα μέτρα εις βάρος των Ελληνικών και Κυπριακών Τραπεζικών Ιδρυμάτων και κυρίως εις βάρος της Ελληνικής και Κυπριακής Εθνικής Οικονομίας ;

Αξίζει να τονίσω πως μαζί με την ερώτηση κατέθεσα και τα προσαγόμενα μετ’ επικλήσεως: τρείς Μηνυτήριες Αναφορές του κ. Στεφάνου Στ. Τσίπα προς τους Οικονομικούς Εισαγγελείς που είχαν κοινοποιηθεί και στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος και βάση των οποίων ασκήθηκε ο Κοινοβουλευτικός έλεγχος κατά καθήκον.

Επειδή φυσικά δεν είμαι ούτε ήμουν σε θέση ως Πρόεδρος του κόμματος να διερευνήσω την βασιμότητα των καταγγελλομένων καθώς επίσης δεν είναι η διερεύνηση της αρμοδιότητας του ερωτώντος της Βουλής, περίμενα να απαντήσουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο οι υπεύθυνοι Υπουργοί της Κυβέρνησης.

Από τις γραπτές απαντήσεις των Υπουργών που για άλλη μια φορά δίνω σήμερα στην δημοσιότητα αντιλαμβάνεσθε γιατί φτάσαμε έως εδώ....

Σήμερα πρότεινα μάρτυρες και ζήτησα να διενεργηθεί ο έλεγχος που πρέπει στις Τράπεζες από το Κέντρο Ελέγχου φορολογούμενων Μεγάλου πλούτου ΚΕΦΜΕ ώστε να διαπιστωθεί η βασιμότητα ή όχι των βαρύτατων καταγγελιών των τριών μηνυτήριων αναφορών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή