Όλη η αλήθεια για τη «σκληρή» διαπραγμάτευση
Η παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ υπέρ της κατάληξης της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση την επόμενη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, ανέβασε την αισιοδοξία της κυβέρνησης.
Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για την αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος που ετοιμάζεται να «πουλήσει» ο Τσίπρας
Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε στο Newsbomb.gr ότι πλέον δεν αποκλείεται τη Δευτέρα να υπάρξει μια αίσια κατάληξη που θα δώσει τέλος σε αυτό το κλίμα σκωτσέζικου ντους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της οικονομίας μας.
Ωστόσο ο ίδιος παράγοντας δεν απέκλεισε να μην καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο Eurogroup εφόσον συνεχιστεί η άκαμπτη στάση του ΔΝΤ αλλά και η σκληρή στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
Πολλά, μας τόνισε, θα εξαρτηθούν απ’ τις κρίσιμες συζητήσεις που θα διεξαχθούν μέχρι την κρίσιμη Δευτέρα.
Συζητήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν και ο Αλ. Τσίπρας και ο Ευκλ. Τσακαλώτος σε μια προσπάθεια και να καμφθούν οι αντιρρήσεις ΔΝΤ και Σόιμπλε και να διευρυνθούν οι συμμαχίες που έχει συνάψει μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά, συμμαχίες που κρίνονται ικανοποιητικές απ’ το Μαξίμου.
Αυτό συζητήθηκε και στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (4/5).
Εκεί, κατά τις πληροφορίες μας, εκφράστηκε συγκρατημένη αισιοδοξία και συμφωνήθηκε να γίνουν και τις επόμενες μέρες συνεχείς διαβουλεύσεις με στελέχη και της Ε.Ε. και με υπουργούς αλλά και με ηγέτες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Πάντως, κατά τον κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, ακόμα και στην απευκταία περίπτωση μη κατάληξης της διαπραγμάτευσης την προσεχή Δευτέρα, «έχουν σαφώς δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να υπάρξει κατάληξη μέσα στο Μάη, ίσως στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου».
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στο κρίσιμο ζήτημα της θεσμοθέτησης ή μη των προληπτικών μέτρων σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων του ελληνικού προγράμματος το 2018, θα υπάρξει μια συμβιβαστική λύση.
Αυτή θα μπορεί να είναι η μη νομοθέτηση μεν συγκεκριμένων μέτρων, αλλά η περιγραφή των δαπανών που θα πρέπει να περικοπούν, σαν ένα είδος πολιτικής δέσμευσης απ’ τη μεριά της κυβέρνησης.
Έτσι και θα τηρηθούν τα προσχήματα, αφού δεν θα νομοθετηθούν συγκεκριμένα μέτρα και θα διατηρηθεί μια στοιχειώδης συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας και θα ικανοποιηθεί και το ΔΝΤ, ενώ η έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα «πουληθεί» απ’ την κυβέρνηση ως επιτυχία.
Επιπλέον η κυβέρνηση θα περάσει (έτσι τουλάχιστον πιστεύει…) μια εικόνα… σκληρής διαπραγμάτευσης, σε σύγκρουση μεν με την πραγματικότητα αλλά σε συνάφεια με τα επικοινωνιακά της παιχνίδια, στα οποία ποντάρει…