Μπαλτάκος: Η σημερινή ΝΔ είναι ένα περίεργο κεντρώο μόρφωμα

Ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Ενότητας, Τάκης Μπαλτάκος, μιλά για τους στόχους του νέου κόμματος που συνδημιούργησε με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Finance & Markets Voice».

Μπαλτάκος: Η σημερινή ΝΔ είναι ένα περίεργο κεντρώο μόρφωμα
3'

«Η Εθνική Ενότητα θα γίνει ένα σοβαρό δεξιό κόμμα» τονίζει ο κ. Μπαλτάκος, «χωρίς ερμαφροδιτισμούς του τύπου κεντρώο και δεξιό ταυτόχρονα», ασκώντας κριτική στη Νέα Δημοκρατία.

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι «δεν είναι η ΝΔ που εμείς γνωρίζαμε, αλλά ένα περίεργο κεντρώο μόρφωμα».

«Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να έχει τον Άδωνη και τον Βορίδη από τη μια μεριά και να κάνει ανοίγματα προς το Ποτάμι από την άλλη. Πρόκειται για κινήσεις πολιτικού οπορτουνισμού, με μοναδικό στόχο την κατάληψη της εξουσίας χωρίς κανένα απολύτως ιδεολογικό πρόσημο» προσθέτει.

Η Εθνική Ενότητα, σύμφωνα με τον κ. Μπαλτάκο, θέλει να έχει μαζί της «μικρές και άγνωστες στο ευρύ κοινό πολιτικές κινήσεις και κόμματα από τον χώρο της Δεξιάς, τα οποία ουδέποτε έχουν φθαρεί». Πάντως, δεν αποκλείει συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς «εμείς θα δίνουμε τον τόνο της ασκούμενης πολιτικής, όχι οι ‘κεντρώοι’. Προφανές είναι ότι, εάν γίνει αυτό, θα θέσουμε σαφείς όρους στη ΝΔ». Επίσης, αποκλείει συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, ωστόσο διαχωρίζει τους πρώην βουλευτές της, Μπούκουρα και Αλεξόπουλο, καθώς προέρχονται από το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Αναφορικά δε, με νυν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μπαλτάκος τονίζει ότι «δεν θέλουμε να προκαλέσουμε αποστασία σε κανένα κόμμα. Έχουμε και θέλουμε να έχουμε και στο μέλλον αυτοτελή πορεία. Βεβαίως, εάν κάποιος παραιτηθεί από το κόμμα του, τότε αλλάζει το θέμα».

Ως προς το προσφυγικό, ο κ. Μπαλτάκος τονίζει ότι «πρώτα από όλα, υπάρχουν σύνορα κι αυτά τα σύνορα έπρεπε να φυλάσσονται. Πρόκειται για μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Η κυβέρνηση δεν σέβεται τα σύνορα της χώρας» και προσθέτει ότι «πρόκειται για έναν εκβιασμό της ελληνικής κοινωνίας, καθώς προτάσσουν ορφανά παιδάκια. Πώς περνούν αυτά τα παιδιά τα σύνορα με την Τουρκία και πώς φτάνουν στο Αιγαίο; Ποιος τα φέρνει μέχρι τα παράλια και ποιος κλαίει όταν πνίγονται; Αυτά τα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί».

Τέλος, τόσο ο ίδιος όσο και ο Γιώργος Καρατζαφέρης δηλώνουν ευρωσκεπτικιστές. Όσο για την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών διευκρινίζει: «Τον Ιούνιο του 2012 έπρεπε να εφαρμοστούν τα μέτρα του μνημονίου για έναν και μόνο λόγο: η χώρα, το 2009, έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 25 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να δανείζεται για να πληρώνει μισθούς, συντάξεις και όλες τις δαπάνες του Δημοσίου. Ένα κράτος που δανείζεται για να καλύψει αυτές τις ανάγκες δεν μπορεί να έχει εθνική κυριαρχία. Έτσι, λοιπόν, ήταν λογικό να εφαρμόσουμε το μνημόνιο ώστε να εξαφανίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα. Αυτό επετεύχθη τον Οκτώβριο του 2013, όταν και πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα.

Μετά, ωστόσο, η μνημονιακή πολιτική έπρεπε να μεταβληθεί προκειμένου να κερδίσουμε τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Εάν καταφέρναμε να περάσουμε τις ευρωεκλογές και την Προεδρική εκλογή, θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει σε εκλογές τον Ιούνιο του 2016, έχοντας βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο κι έχοντας επιστρέψει στις αγορές.

Το σχέδιο αυτό ήταν οικονομικά ορθό, αλλά η πολιτική του διαχείριση, όπως φάνηκε και εκ του αποτελέσματος, χώλαινε.
Εάν θέλετε τη γνώμη μου, η στροφή που έγινε τον Ιούνιο του 2014 από την τότε κυβέρνηση, έπρεπε να είχε γίνει πιο νωρίς, πριν τις ευρωεκλογές. Μετά ίσχυε αυτό που λένε οι Αμερικάνοι: too little, too late. Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία ήταν αναπόδραστη».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή