Η ΝΔ ξεψαχνίζει τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Πλήρης δικαίωση της χθεσινής μας ανάρτησης περί εκστρατείας αποδόμησης της απόφασης της πρόσφατης Συνόδου από τη ΝΔ...

Πλήρης δικαίωση της χθεσινής μας ανάρτησης περί εκστρατείας «αποδόμησης της απόφασης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής» από τη ΝΔ και παρουσίασης των σκοτεινών σημείων της Ευρωπαϊκής λύσης.

Το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, διαβάζει λέξη-λέξη και σημείο προς σημείο τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, τόσο γιατί πιστεύει ότι υπάρχουν ασάφειες και θολά σημεία, όσο και επειδή επιθυμεί να δικαιολογήσει την εξαρχής αμφισβήτησή του απέναντι στην «απόφαση-λύση», του ελληνικού προβλήματος.

Χθες, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, έδωσαν στη δημοσιότητα απόσπασμα των συμπερασμάτων της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, επισημαίνοντας εμμέσως την «ύποπτη» και «παραπλανητική» απόδοση της αγγλικής γλώσσας στα ελληνικά.

Συγκεκριμένα στη σελίδα 3 και στο άρθρο 9, αναφέρεται στο πρωτότυπο αγγλικό κείμενο η φράση: «collateral arrangement» που σημαίνει «εμπράγματες εγγυήσεις», ενώ στο ελληνικό κείμενο μεταφράζεται ως «παροχή ασφάλειας».

Στο μικροσκόπιο η απόφαση

Οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά έχουν βάλει από την πρώτη στιγμή στο μικροσκόπιο την απόφαση καθώς, αν και δεν το ομολογούν δημοσίως, η εύρεση ανάλογων σημείων -την οποία θεωρούν δεδομένη από τα δείγματα γραφής που έχει μέχρι σήμερα δόσει η ελληνική κυβέρνηση- θα αποδείξει πως η μετριοπαθής στάση της ΝΔ απέναντι στην απόφαση δεν έρχεται ως συνέπεια μια παλαιοκομματικής και μικροκομματικής λογικής άλλων εποχών αλλά ως απόρροια της έλλειψης εμπειστοσύνης σε μια μη αξιόπιστη και διαλυμένη κυβέρνηση.

Ο εντοπισμός μάλιστα των αδυναμιών της συμφωνίας αλλά και η επισήμανση των διαφοροποιήσεων της ΝΔ, εκτιμούν ορισμένοι πως θα επιδράσει θετικά τόσο στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του κόμματος στο εσωτερικό όσο και στις σχέσεις της ΝΔ με τους εκτός συνόρων ομοιδεάτες της, που δεν είδαν με καλό μάτι την απουσία «χειροκροτήματος» της πρόσφατης απόφασης.

Τα αίτια της υποψίας

Στελέχη της ΝΔ, επισημαίνουν μάλιστα πως η παράταξη τους έχει κάθε λόγο να αμφισβητεί και να είναι καχύποπτη απέναντι στην κυβέρνηση, αφού όπως σημειώνουν η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει δώσει πολλές αφορμές κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Υπενθυμίζουν μάλιστα τα τελευταία κρούσματα «λαθροχειρίας Βενιζέλου» -όπως λένε- αναφερόμενοι στον όρο «απολύσεις» που εκ των υστέρων εντοπίστηκε στο Μεσοπρόθεσμο αλλά και στη μείωση της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ των 360 ευρώ καθώς και των κατώτερων συντάξεων άλλων ταμείων όπως αποτυπώθηκε στην τέταρτη επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Συνομιλητές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ισχυρίζονται πάντως πως δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από τη Συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωσή τους να σκούν στενό έλεγχο στο κυβερνητικό έργο, προς όφελος της πατρίδας.