Ρέγκλινγκ: Οι τρεις λόγοι που η Ελλάδα μπήκε ξανά σε μνημόνιο
Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στα ελληνικά ζητήματα, τα οποία βρίσκονται στο ευρωπαϊκό -και όχι μόνο- προσκήνιο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, οι εκλογές του 2015 είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, την οποία ώθησαν πίσω στην ύφεση ενώ η καθυστέρηση της αξιολόγησης οφείλεται κυρίως στα προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος στην Ελλάδα.
Όπως τόνισε, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να έχουν απόκλιση στις προβλέψεις τους σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα αλλά αυτό αφενός είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς πρόκειται για διαφορετικά θεσμικά όργανα, αφετέρου ότι δεν σχετίζεται με την καθυστέρηση της αξιολόγησης, γιατί οι προβλέψεις αυτές αναφέρονται στα επόμενα δύο χρόνια και όχι σε άμεσο χρονικό ορίζοντα.
Ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι η Ελλάδα εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν τα πρόσθετα μέτρα που ζήτα το ΔΝΤ καθώς αφορούν τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις, προσθέτοντας ωστόσο ότι αποτελούν έναν συμβιβασμό για τις αποκλίνουσες εκτιμήσεις, ενώ παράλληλα παρέχουν ασφάλεια έναντι απρόβλπετων γεγονότων.
Προσθέτει δε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει άμεσα από κίνδυνο αθέτησης των πληρωμών της μέχρι τον Ιούλιο, καθώς πλέον έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο όσο συντομότερα επιτευχθεί -σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ- συμφωνία θα είναι τόσο το καλύτερο, γιατί θα επιτρέψει στη χώρα να αρχίσει την εξόφληση των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών της.
Τέλος ο επικεφαλή του ESM, δηλώνει ότι η Ελλάδα αποτελεί διαφορετική περίπτωση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που χρειάστηκε να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Οι διαφορές της ελληνικής περίπτωσης, εξηγεί, οφείλονται σε τρεις λόγους. Η αρχική θέση της χώρας υπήρξε εξαιρετικά πιο σοβαρή, η ελληνική διοίκηση έχει αδυναμίες σχετικά με την ικανότητά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα και, τέλος, οι εκλογές του 2015 αποτέλεσαν ένα πισωγύρισμα, καθώς διέκοψαν την εφαρμογή του και λειτούργησαν ανασχετικά για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.