Τι ισχύει και ποιος θα υπογράφει τους «κόφτες»
Επειδή ορισμένοι... «ειδικοί» έχουν αρχίσει την κριτική για την πρόβλεψη που θα υπάρχει στη νομοθέτηση του περιβόητου «κόφτη», σύμφωνα με την οποία θα ενεργοποιείται με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα υπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών (πιθανώς σε συνεργασία με άλλο ή άλλους συναρμόδιους υπουργούς) κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας διευκρινίζουν τα εξής:
- Σύμφωνα με συνταγματική επιταγή κάθε Προεδρικό Διάταγμα πριν πάει για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας περνά από έλεγχο νομιμότητας απ’ το Συμβούλιο της Επικρατείας.
- Το ΣτΕ ελέγχει ουσιωδώς τη νομιμότητα του Π.Δ. με βάση και το Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία και με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο.
- Τότε και μόνο τότε (αφού δηλαδή ελεγχθεί η νομιμότητά του) πάει για υπογραφή στον Πρόεδρο, ο οποίος είναι φυσικά υποχρεωμένος να το υπογράψει.
- Αντίθετα, σε περίπτωση ενός νομοθετήματος, ο Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να το υπογράψει εφόσον έχει ψηφιστεί απ’ τη Βουλή, ακόμα κι αν είναι προδήλως αντισυνταγματικό, αφού δεν έχει τη συνταγματική δυνατότητα αναπομπής ψηφισμένου νόμου.
Όσοι λοιπόν «ειδικοί» φωνάζουν κι ασκούν κριτική και μάλιστα λένε πως ο... Πρόεδρος με τον υπουργό μπορούν να περάσουν ό,τι θέλουν, αγνοούν τα παραπάνω, απ’ τα οποία αποδεικνύεται πως –αντίθετα- η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων διασφαλίζει την πλήρη νομιμότητά τους, στη συγκεκριμένη περίπτωση για την ενεργοποίηση του «κόφτη»...»