Πολυνομοσχέδιο: Κόντρα Κατρούγκαλου – Μπακογιάννη στη Βουλή
Η κ. Μπακογιάννη είπε πως ρητή τέτοια πρόβλεψη εξαίρεσης από την ιδιωτικοποίηση γίνεται μόνον για την Ακρόπολη, τους αρχαιολογικούς χώρους και τους χώρους της Συνθήκης NATURA και RAMSAR.
«Εάν η κυβέρνηση μέχρι αύριο δεν φέρει μια ρητή διάταξη, η οποία να λέει ότι προς αποκρατικοποίηση είναι όσα ρητά μέσα στο νόμο αναφέρονται - δηλαδή οι συγκεκριμένες εταιρείες, τα συγκεκριμένα ακίνητα - τότε είσαστε ύποπτοι ότι υποθηκεύετε την περιουσία την περιουσία του Δημοσίου για 100 χρόνια. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό από μας με τίποτα» είπε η κ. Μπακογιάννη.
Σχετικώς με το αν θα μπορούν να είναι εκποιήσιμα από την Εταιρεία Αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και πράγματα που ανήκουν στην δημόσια περιουσία απάντησε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος είπε ότι γίνεται ρητή αναφορά στο νομοσχέδιο στα πράγματα εκτός συναλλαγής, ότι αυτά που προσδιορίζονται στο άρθρο 957 του Αστικού Κώδικα βρίσκονται εκτός του ρυθμιστικού πεδίου του άρθρου του πολυνομοσχεδίου για την αξιοποίηση.
Πρόσθεσε δε, πως είναι σαφές από το άρθρο 966 προσδιορίζονται ως πράγματα εκτός συναλλαγής - εκτός από τα κοινόχρηστα - κι όλα τα πράγματα που είναι συνδεδεμένα με την εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού, «η περίφημη δημόσια περιουσία».
«Η βασική διαφορά της δικής μας ρύθμισης, αυτής είναι ότι ενώ στα δύο πρώτα μνημόνια περιεχόταν ρήτρα εξαίρεσης από την προστασία της εθνικής κυριαρχίας - η οποία υπονόμευε αυτές τις εγγυητικές υπέρ του Δημοσίου ειδικές ρυθμίσεις του Αστικού Κώδικα και άλλων - εμείς για να αποφύγουμε αυτή την υποχώρηση αυτών των κυβερνήσεων προβλέψαμε ρητά για ότι πρέπει να προστατευθεί» κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.
Η διαβεβαίωση αυτή εκ μέρους του υπουργού Εργασίας, δεν έγινε δεκτή από την κ. Μπακογιάννη η οποία «απευθυνόμενη στην κοινή λογική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ» διερωτήθηκε: «Είπε ο υπουργός ότι εντάσσονται στον αστικό κώδικα τα υπόλοιπα τα οποία δεν είναι προς αποκρατικοποίηση και γι αυτό δεν αναφέρονται στο νόμο. Δηλαδή η Ακρόπολη, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι χώροι της Συνθήκης NATURA και RAMSAR. Γιατί ρητώς αναφέρονται αυτά και δεν αναφέρονται όλα τα υπόλοιπα;».