Πολυνομοσχέδιο: 153 «ΝΑΙ» και 10 εκατομμύρια «ΟΧΙ»
Με 153 ψήφους υπέρ, 145 κατά και δύο απουσίες (Άδωνις Γεωγιάδης από Ν.Δ. και Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι) ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο – «λαιμητόμος» που βάζει μια για πάντα ταφόπλακα στο μέλλον του ελληνικού λαού.
Η βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου ψήφισε «ναι» επί της αρχής, αλλά «όχι» στα άρθρα για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και στην τροπολογία για τον δημοσιονομικό κόφτη.
Λίγες ώρες μετά, Η Βασιλική Κατριβάνου ανακοίνωσε την παραίτηση της από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία με 152 βουλευτές.
Δείτε το κείμενο της παραίτησης ΕΔΩ.
Η κίνηση αυτή της κυρίας Κατριβάνου δημιουργεί σοβαρό ζήτημα στη συνοχή της κυβέρνησης. Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αναστάτωση.
Η ίδια στη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού δεν ήταν στην αίθουσα της ολομέλειας.
Μίνι θρίλερ και με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Βαγενά, η οποία προς στιγμή εμφανίστηκε απούσα από την αίθουσα αλλά επανήλθε γρήγορα και ψήφισε «ναι».
«Ναι σε όλα» για την καρέκλα
Αυτοί που έλεγαν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια και θα κάνουν τους δανειστές να χορεύουν πεντοζάλη, ψήφισαν σήμερα στη Βουλή τη μεγαλύτερη φορολαίλαπα που έχει περάσει ποτέ από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Τσίπρας και Καμμένος, υποταγμένοι πλήρως στις απαιτήσεις των δανειστών και θυμίζοντας ακριβώς τους προκατόχους τους, Παπανδρέου, Σαμαρά και Βενιζέλο έβαλαν την υπογραφή τους στο ξεπούλημα της χώρας στους τοκογλύφους δανειστές και στην αυστηρή εποπτεία του κράτους για τις επόμενες δεκαετίες.
Οι νέες μνημονιακές δεσμεύσεις απέχουν έτη φωτός από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και από τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης. Άραγε, κ. Τσίπρα τι από αυτά που ψηφίστηκε σήμερα περιλαμβάνονταν στο περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Σε ποια παράγραφο μιλούσατε για αύξηση του ΈΝΦΙΑ; Σε ποιο σημείο αναφερόσασταν σε αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα; Πού είναι η 13η σύνταξη που τάξατε στους συνταξιούχους; Πότε μιλήσατε για κατάργηση του ΕΚΑΣ και δεν το θυμόμαστε;
Το περίφημο σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» που Τσίπρα και Καμμένος έκαναν σημεία προεκλογικά, μετατράπηκε σήμερα και επισήμως σε «κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη».
Για όλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει καν την ευθιξία να ζητήσει ένα συγγνώμη, να κάνει τη στοιχειώδη αυτοκριτική. Με ύφος πατερναλιστικό ισχυρίζονται πως σώζουν τη χώρα και δίνουν συγχαρητήρια μεταξύ τους για τη δήθεν «ρύθμιση του χρέους». Γελάνε οι Βρυξέλλες με τις δηλώσεις Τσίπρα, Τσακαλώτου και Καμμένου για το χρέος και ξεκαθαρίζουν ότι έγινε απλά μια συζήτηση και τα περί συμφωνίας ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας της κυβέρνησης.
Πολιτικός... τσαρλατανισμός!
Ο κ. Τσίπρας ξεπερνώντας κάθε όριο πολιτικής εξαπάτησης προσπάθησε να μετατρέψει το... μαύρο σε άσπρο παρουσιάζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, τα μέτρα της κυβέρνησης ως μέτρα που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη!!!
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, με φανερό εκνευρισμό και ένταση, υπεραμύνθηκε και των δύο πολυνομοσχεδίων, δια της επιθέσεως στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία μάλιστα μέμφθηκε γιατί αρνήθηκε να υπερψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους του τρίτου μνημονίου, αφού είχε ψηφίσει και τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.
Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα επέμειναν για άλλη μια φορά να ερμηνεύουν την ψήφο του ελληνικού λαού ως «λευκή επιταγή» για τα σκληρά μέτρα του πολυνομοσχεδίου, όπως ακριβώς έκαναν και με την αλλοίωση του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα του ΟΧΙ.
Ο πολιτικός τσαρλατανισμός δεν σταμάτησε εδώ. Τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Καμμένος μίλησαν για «κέρδη» από τη συμφωνία με κύριο τη συζήτηση που διεξάγεται για την ελάφρυνση του χρέους και έκαναν λόγο για «άνοιξη στην οικονομία».
Την ίδια ώρα, οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. με κροκοδείλια δάκρυα και δήθεν με βαριά καρδιά απολογούνταν ότι ψηφίζουν τα μέτρα με δυσκολία, ενώ άπαντες γνωρίζουν ότι μοναδική τους έγνοια είναι η διατήρηση των βουλευτικών τους προνομίων.
Διαβάστε εδώ την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
Διαβάστε εδώ την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Διαβάστε εδώ την ομιλία του Νίκου Μιχαλολιάκου
Διαβάστε εδώ την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα
Διαβάστε εδώ την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη
Διαβάστε εδώ την ομιλία της Φώφης Γεννηματά
Διαβάστε εδώ την ομιλία του Βασίλη Λεβέντη
Τι ψηφίστηκε σήμερα
Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν συνιστά τίποτε λιγότερο από μια κανονική φοροληστρική επιδρομή στις ζωές των Ελλήνων, φέρνοντας νέα «χαράτσια».
Ενδεικτικά, η συνδρομητική τηλεόραση θα επιβαρυνθεί με νέο τέλος 10% από την 01/06/2016, γεγονός που συνεπάγεται «φουσκωμένους» λογαριασμούς.
Εξάλλου, προγραμματίζονται σταδιακές αυξήσεις σε τσιγάρα, ποτά, βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, αλλά και στο φυσικό αέριο (άρθρα 44 έως 69).
Παράλληλα, «πονοκέφαλος» θα πιάσει όλους όσους χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, αφού βάσει του πολυνομοσχεδίου, από 01/07/2017 θα επιβάλλεται ειδικό τέλος 5% στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας κι επομένως σε μηνιαία βάση θα έρχονται τσουχτερά «μπιλιετάκια».
Από την «τσιμπίδα» – ή μάλλον την προβοσκίδα – του ληστρικού «μαμούθ» που ετοιμάζεται να ψηφίσει στη Βουλή η κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου δεν γλιτώνει ούτε και ο Τουρισμός, αφού σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια μπαίνει ειδικό τέλος διαμονής, το οποίο επιβαρύνει τους πελάτες.
Βάσει του άρθρου 53, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έρχεται «χαράτσι» και για τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Συνεπώς για τα ξενοδοχεία:
• 1-2 αστέρων, επιβάλλεται τέλος 0,5 ευρώ ανά ημέρα διαμονής
• 3 αστέρων 1,5 ευρώ
• 4 αστέρων 3 ευρώ
• 5 αστέρων 4 ευρώ
Όσο για τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια:
• 1-2 κλειδιά επιβάλλεται τέλος 0,25 ευρώ ανά ημέρα διαμονής
• 3 κλειδιά 0,5 ευρώ
• 4 κλειδιά 1 ευρώ
Επίσης καταργείται ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από 1.10.2016 για τα νησιά Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ρόδος, Σκιάθος και από 1.6.2016 για τα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα Αντίπαρος, και Σίφνος.
Ο ΕΝΦΙΑ «αναβαθμίζεται» και η ΓΓΔΕ... αντικαθίσταται!
Το πρώτο πράγμα που έρχεται να καταργήσει το πολυνομοσχέδιο (άρθρα 1 έως 43) είναι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), η οποία αντικαθίσταται από ένα νέο φορέα, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που έχει στόχο τον προσδιορισμό, τη βεβαίωση και την είσπραξη των φορολογικών, τελωνειακών και λοιπών δημοσίων εσόδων.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σχετικά, «η Αρχή απολαμβάνει λειτουργική ανεξαρτησία και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από τα εκάστοτε κυβερνητικά όργανα». Υπενθυμίζεται πως η ΑΑΔΕ ήταν και παραμένει μια πάγια αξίωση του ΔΝΤ προς τη χώρα μας.
Όσο για τον ΕΝΦΙΑ που ο κ. Τσίπρας μας έλεγε ότι θα καταργούσε «με ένα νόμο»; Αστεία πράγματα! Όχι μόνο τον διατηρεί, αλλά τον αναβαθμίζει και αυτόν και μάλιστα «με έναν πόνο»: Βάσει του άρθρου 50, αυξάνεται από 0,0007 ευρώ/τ.μ. έως 2,25 ευρώ/τ.μ. ο φορολογικός συντελεστής επί των οικοπέδων.
Η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει 1,55 δισ. ευρώ
Ας δούμε, τώρα, το «ταμείο» που θέλει να κάνει η κυβέρνηση, από αυτά που ευελπιστεί ότι θα συγκεντρώσει στον κρατικό κορβανά.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν:
- 699 εκατ. ευρώ από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα, τον «στριφτό» (λεπτοκομμένο) καπνό, την μπύρα και τα καύσιμα
- 437 εκατ. ευρώ από την αύξηση ΦΠΑ σε 24%
- 91 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στις παραχωρήσεις οχημάτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα προς εργαζόμενους ή εταίρους ή μετόχους
- 90 εκατ. ευρώ από τα ειδικά τέλη σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση
- 84 εκατ. ευρώ από τους φόρους στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων
- 74 εκατ. ευρώ από το ειδικό τέλος διαμονής σε ξενοδοχεία κι ενοικιαζόμενα
- 33 εκατ. ευρώ από τον ελάχιστο φόρο για τις επενδυτικές εταιρείες
- 30 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ
- 13 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του μειωμένου ΕΦΚ για το αλκοόλ στα Δωδεκάνησα
Αν κάνουμε τη «σούμα», βγαίνει ένα ποσό ύψους 1,551 δισ. ευρώ.
Και εδώ έρχεται ακόμη ένα πολυσύνθετο ερώτημα: Πόθεν; Από πού η κυβέρνηση εκτιμά πως θα βγάλει τα χρήματα αυτά;
Δεν αντιλαμβάνονται οι «φωστήρες» του οικονομικού επιτελείου ότι με αυτά τα βάρβαρα μέτρα ανοίγουν διάπλατα την Κερκόπορτα στη φοροδιαφυγή και τη «μαυρίλα»;
Δεν καταλαβαίνουν πως αυτά ακριβώς τα μέτρα φέρνουν νέα φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και πως συνεπάγονται τον θάνατο του ελεύθερου επαγγελματία;
Ή μήπως δεν βλέπουν πως οδηγούν σε αφανισμό τον πιο νευραλγικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, τον Τουρισμό, διώχνοντας τους ξένους τουρίστες σε πιο φθηνούς και συμφέροντες προορισμούς, όπως η Τουρκία και η Ιταλία;
Κύριε Τσίπρα και κύριε Καμμένο, με το πολυνομοσχέδιο βάλατε υποθήκη το μέλλον των Ελλήνων. Η απάντηση θα σας δοθεί άμεσα και θα είναι τόσο ηχηρή που δεν το φαντάζεστε καν...