Συμπληρωματικό μνημόνιο: Αυτά τα μέτρα ζητούν οι δανειστές
Καμία εμπιστοσύνη των δανειστών στην κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου – Τι ζητούν για να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης
Κυριολεκτικά σε μπαλάκι που «πινκ-πονκ» μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου μετατράπηκε χθες το βράδυ η Ελλάδα κατά τη «διαπραγμάτευση» του Eurogroup. Οι δανειστές φαίνεται πως δεν δείχνουν πλέον καμία εμπιστοσύνη στην «Αριστερή» κυβέρνηση, αφήνοντας για ακόμα μια φορά ημιτελή την συμφωνία και έχοντας ακόμα περισσότερες απαιτήσεις.
Η απόφαση για χορήγηση της επόμενης δόσης ελήφθη στη βάση ότι τις επόμενες μέρες θα διορθωθεί η νομοθεσία για την πώληση δανείων, θα γίνουν διορθώσεις στο Ασφαλιστικό, και θα συμπληρωθεί μια σειρά από prior actions για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτά αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup όπως και ότι εφόσον υιοθετηθούν πλήρως οι priow actionς και νομοθετηθούν θα εγκριθεί η συμπληρωματική συμφωνία από τον ESM και θα δοθεί η δόση.
Όπως αναφέρεται «μετά την πλήρη εφαρμογή όλων των προηγούμενων δράσεων και με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των νομοθετικών διαδικασιών, τα διοικητικά όργανα του EMS αναμένεται να εγκρίνουν το συμπληρωματικό MOU μνημόνιο συμφωνίας και να εγκρίνoυν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος EMS».
Επίσης τονίζει ότι οι δράσεις στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων, της τραπεζικής διακυβέρνησης την ενέργειας και της Γενική γραμματείας εσόδων θα παρακολουθούνται, και θα αξιολογούνται για να εγκριθεί κάθε επόμενη υποδόση μετά το καλοκαίρι.
Οι εκταμιεύσεις μετά το καλοκαίρι για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα υπόκεινται στην υποβολή εκθέσεων από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Όπως αναφέρει η πρόσθετη εκταμίευση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους θα εξαρτάται από την πορεία των εξελίξεων που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ιδιωτικοποιήσεων και το Ταμείο Επενδύσεων, την τραπεζική διακυβέρνηση, τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τις αποφάσεις στον τομέα της Ενέργειας που πρέπει να αξιολογούνται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και εγκρίνονται από το EWG και τον EMS.
Τρεις άμεσες παρεμβάσεις
Στο μεταξύ, τρεις αλλαγές στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για το ασφαλιστικό απαιτούν οι δανειστές.
Η πρώτη αφορά την άμεση εξεύρεση ισοδύναμων προκειμένου να ισχύσει η δέσμευση του πρωθυπουργού για μη επιστροφή των ποσών του ΕΚΑΣ που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα από τους συνταξιούχους στους οποίους κόβεται η παροχή.
Η δεύτερη έχει να κάνει με την παροχή έκπτωσης 50% για την πρώτη πενταετία κατά την οποία δραστηριοποιούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Συγκεκριμένα ζητούν να μειωθεί το εισοδηματικό όριο που αφορά αυτές τις κατηγορίες από 13.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 10.000 ευρώ.
Η τρίτη παρέμβαση αφορά την κατάργηση των ευνοϊκών διατάξεων που ισχύουν σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση αφού προηγηθεί συνεννόηση με την τρόικα.