Κάντο όπως ο Καμμένος: O Βούτσης βλέπει σχεδόν... αντισυνταγματική την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά
Με δηλώσεις του νωρίς το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Βούτσης είπε ότι η αύξηση του ΦΠΑ κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας και πρόσθεσε: «Εγώ δεν θα το έλεγα όπως το είπε ο Πάνος Καμμένος, όμως το μέτρο είναι πολύ προβληματικό. Μας είχε σοκάρει πέρυσι το καλοκαίρι που το διαπραγματευόμασταν, η επιμονή των εταίρων να επιβληθεί. Φαινόταν ότι είχε στοιχεία ανταγωνιστικότητας».
Διαβάστε εδώ την απίστευτη δήλωση του Πάνου Καμμένου
Για το «ταμείο» της συμφωνίας στον απόηχο του προχθεσινού Eurgroup, ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως «τώρα μπαίνουμε σε ένα κύκλο διακυβέρνησης. Κλείνει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης. Τώρα δοκιμάζεται η Αριστερά στην Ελλάδα».
«Δεν προβλέπω κανενός είδους σύγκλιση η διεύρυνση με άλλα κόμματα. Μόνοι μας ψηφίσαμε και πήραμε όλο το κόστος, ουδείς πρόσθεσε την ψήφο του, αν και δεν την ζητήσαμε κιόλας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βούτσης.
Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος της Βουλής επανήλθε στο ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του ΦΠΑ για τα νησιά, μέσω συνέντευξής του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επαναλαμβάνοντας, ουσιαστικά, τα όσα είχε δηλώσει νωρίτερα στον ΣΚΑΪ.
Ακολουθεί το χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης:
Νίκος Βούτσης: Το περασμένο καλοκαίρι, όταν γινόταν η διαπραγμάτευση της Συμφωνίας, υπήρχε μια ιδιαίτερη εμμονή από πλευράς των θεσμών, για την εξομοίωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Εμμονή, που, καταρχήν, αντιβαίνει με τη ρητή διατύπωση του άρθρου 106 του Συντάγματος, που προνοεί για να λαμβάνεται μέριμνα για την ιδιαιτερότητα των παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών, κυρίως, όμως, οφείλεται -εξ όσων είχαμε αντιληφθεί από τότε κιόλας- στην προσπάθεια ορισμένων κύκλων να μειωθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα και στο επίπεδο του τουρισμού, κι όχι μόνο των νησιών μας, έναντι άλλων ευρωπαϊκών περιοχών.
Δημοσιογράφος: Άρα, κ. πρόεδρε, είναι στα όρια του Συντάγματός μας, η συγκεκριμένη διάταξη;
Νίκος Βούτσης: Ναι. Είναι προφανές ότι είναι θέμα μιας οριακής ερμηνείας, η οποία προφανώς έχει πολύ διαφορετικές όψεις.
Δημοσιογράφος: Ο ίδιος, θα μιλούσατε για αντισυνταγματικότητα με τον τόνο που το είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος;
Νίκος Βούτσης: Ευθεία όχι. Όχι. Καθένας έχει τον τρόπο του να θέτει τα ζητήματα. Νομίζω πως εν συνόλω η ελληνική κυβέρνηση και οι διαπραγματευτές -και το Καλοκαίρι και τώρα- έχουν πλήρη επίγνωση ότι είναι ένα από τα θέματα για τα οποία η πίεση που ασκήθηκε είναι στα όρια ακόμη και αρνητικής ερμηνείας ως προς την ισχύουσα διάταξη του Συντάγματος. Δεν θέτω ζήτημα προφανώς αντισυνταγματικότητας, πλην όμως θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ και στην κατεύθυνση -με τη βελτίωση των όρων των οικονομικών- να είναι από τα πρώτα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να πρέπει να αρθούν.
Το «Σύνδρομο Καμμένου» χτύπησε και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλ. Καματερό!
Απαράδεκτη, χαρακτήρισε και ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, τη διάταξη για την επιβολή ΦΠΑ στα νησιά, που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή και παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος την ψήφισε!
Παράλληλα, ο κ. Καματερός, υποστήριξε ότι «η ρύθμιση αυτή καταργεί τη νησιωτικότητα», και συντάχθηκε με την άποψη του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού 'Αμυνας Πάνου Καμμένου που έκανε λόγο περί αντισυνταγματικότητας.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις σε θέματα φορολογίας για να ενισχύσει τα νησιά, κυρίως των Δωδεκανήσων και του Β. Αιγαίου.
Με αφορμή επίκαιρη ερώτησή του, σχετικά με τις αυξήσεις τιμών εκκίνησης για τις δημοπρασίες παραχώρησης παραλιών στην Κω, ο κ. Καματερός κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτικά μέτρα, διαφορετικά, όπως είπε, οι αντιδράσεις κατοίκων και επιχειρήσεων θα είναι μεγάλες και δικαιολογημένες και ο ίδιος θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις τους.
«Ο κύριος Καμμένος, είπε μέχρι και αντισυνταγματικές κάποιες ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά. Παρότι διαφωνώ συνήθως μαζί του, αυτή τη φορά συμφωνώ. Μπορεί να μην έλεγα εγώ τον όρο αντισυνταγματικό, αλλά ήταν απαράδεκτο το μέτρο και καταργεί τη νησιωτικότητα. Και ξέρουμε όλοι κάτω από ποιες πιέσεις το ψηφίσαμε», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Το άρθρο 101 του Συντάγματος λέει σαφώς ότι πρέπει κάθε νομοθέτημα να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στα νησιά. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε τι εστί νησιωτικότητα. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είναι όλα τα νησιά ίδια».
«Οι πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση ήταν να ψηφιστούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα» αντέτεινε ο κ. Αλεξιάδης και συμπλήρωσε: «Κανένας δεν υποστήριξε την αύξηση, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι, ως κυβέρνηση, να περάσουμε το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά καθώς δεσμευόμασταν από τη συμφωνία του καλοκαιριού και τον νόμο που ψηφίστηκε από 221 βουλευτές. Επεξεργαζόμαστε λύσεις σε φορολογικά θέματα, ώστε να ενισχύσουμε τα νησιά κυρίως τα Δωδεκάνησα και το Β. Αιγαίο».