Βούτσης: Η Ευρώπη να αναλογιστεί το βάρος των ευθυνών της στο προσφυγικό
Η ανάγκη δημιουργίας μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής, τονίστηκε στην ειδική συνεδρίαση της ad hoc επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή.
Τόσο ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Νίκος Βούτσης, όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Πέδρο Αγραμούντ, επέκριναν τη στάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, ενώ έκαναν λόγο και για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εγείρονται από τη μη τήρηση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ.
Ανοίγοντας τις εργασίες, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε την Ευρώπη να αντιληφθεί το μέγεθος των σοβαρών ευθυνών της και να συμβιβαστεί, όπως είπε, με την ιδέα ένταξης και φιλοξενίας των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, μέχρι να αρθούν οι αιτίες που έχουν δημιουργήσει αυτή τη γενικευμένη αποσταθεροποίηση σε Μέση Ανατολή και Αφρική.
Είναι ανάγκη, είπε, να ισχύσουν οι κανόνες αλληλεγγύης, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εφαρμοστεί η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, χωρίς να στήνονται φραγμοί με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποιες χώρες που τηρούν τις δεσμεύσεις τους και άλλες που δεν συμβάλουν σε αυτή την πολιτική.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επί τόπου επισκέψεις των εκπροσώπων του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου της Ευρώπης, στα κέντα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και οι συναντήσεις που έχουν με όλους τους Έλληνες αρμόδιους, θα τους δώσουνε τα εφόδια για να βοηθήσουν ώστε να διαμορφωθεί έμπρακτα ένα περιβάλλον αλληλεγγύης και ειρήνης και να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
"Πρέπει όλοι να συμβάλουμε μέσα από τα κοινοβούλια και τις δράσεις μας ώστε στην πράξη να διαμορφωθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική που θα βοηθήσει στο να μην έχουν ανάγκη οι πολίτες που ζουν σε αποσταθεροποιημένες περιοχές να φεύγουν από τις χώρες και τις εστίες τους", τόνισε ο κ. Βούτσης και προσέθεσε: "Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή στρατηγική, σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης. Το μήνυμα τους είναι μην μας στέλνετε νερά και σάντουϊτς. Βοηθήστε επί της ουσίας ώστε να σταματήσουνε οι εσωτερικές διαμάχες, οι πόλεμοι και να εξαλειφθούν οι πραγματικές αιτίες που μας οδηγούν για να επιβιώσουμε, να εγκαταλείψουμε τη χώρα και τις εστίες μας Αυτή η κραυγή έρχεται από παντού. Και δεν είναι καθόλου ευχάριστο που σήμερα δεν υπάρχουν ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας, αλλά άλλαξε ο δρόμος ροής τους και πνίγονται στα νερά της Μεσογείου".
Από την πλευρά του, ο Πέδρο Αγραμούντ επέκρινε τόσο τη στάση της Τουρκίας όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα.
"Βασικός στόχος της Επιτροπής μας είναι η ευαισθητοποίηση της Ευρώπης για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς εισροής προσφύγων. Εστιάζουμε κυρίως στις συνθήκες διαβίωσης τους. Η Συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ εγείρει πολλά θέματα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα", υπογράμμισε ο κ. Αγκραμούντ.
"Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να συζητήσουμε τους τρόπους και τα μέσα ώστε να μοιράζουμε με πιο δίκαιο τρόπο τις ευθύνες για να φύγουμε από την "Ευρώπη των φραχτών" και να δημιουργήσουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης. Πρέπει να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε την Ελλάδα, να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που χρειάζονται την προστασία μας", κατέληξε.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας την επίσκεψη και τις επαφές της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για αμεσότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή του, ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πολιτική, όπως είπε, θεμελιωμένη πάνω στην ευρωπαϊκή σύμβαση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η κ. Καββαδία, μίλησε ακόμα για φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας και φασισμού, που ξεπροβάλουν την ίδια ώρα που υπάρχουν τα "ερμητικά κλειστά σύνορα της ΕΕ", ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα, που κλήθηκε να σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος, υφίσταται τις συνέπειες τής διστακτικότητας και της απροθυμίας της Ευρώπης για αλληλεγγύη και ισομερή κατανομή προσφύγων.
Τέλος, έκανε λόγο για την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών, που οδηγούν στον απομονωτισμό, και στη δημιουργία ενός μόνιμου βιώσιμου μηχανισμού εγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων στη βάση υποχρεωτικών ποσοστώσεων, τονίζοντας ότι οφείλουν όλοι καλόπιστα να συνεργαστούν για τις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της ισότητας, και να μην αφήσουν να χαθεί η τελευταία αυτή ευκαιρία.