Η πολιτική θύελλα με τις offshore έφερε την «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ «ΑΥΓΗΣ» ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ… ΟΦΣΑΪΝΤ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΣΕ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ
Με τη γνωστή «συνταγή» της δήθεν «επιτυχίας», η Όλγα Γεροβασίλη επιχείρησε να μετριάσει τη ζημιά που προκάλεσε η εμμονή της κυβέρνησης να προσυπογράψει μια κατάφωρα άδικη νομοθετική ρύθμιση η οποία θα έσπευδε να δώσει συγχωροχάρτι σε ανομίες πολιτικών προσώπων. Και τούτο, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει πολύ ακριβά το «μάρμαρο» της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Μάταια, όμως. Όσο κι αν η κυβερνητική εκπρόσωπος προσπάθησε να πείσει ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μέσω τροπολογίας, η οποία θα προκρίνει την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής των βουλευτών, η συμμαχία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετράει ακόμη ένα συντριπτικό πλήγμα ως προς την αξιοπιστία της.
Νωρίς το πρωό της Τετάρτης, κατατέθηκε η τροπολογία για την καθιέρωση καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, για τα πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην ΕΕ. Το νομοσχέδιο εισάγεται στις 10 προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια.
Η κυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία επί της νέας διάταξης.
Το χρονικό μιας πολιτικής καταιγίδας
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, τα «όργανα» στο Μαξίμου είχαν αρχίσει από το απόγευμα της Δευτέρας, με τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να δέχονται «ομοβροντία» αντιδράσεων για τη νομοθετική ρύθμιση ενός επονείδιστου μέτρου.
Το σήμα για την αναδίπλωση του κυβερνητικού επιτελείου ήρθε ώρες αργότερα, αμέσως μόλις κυκλοφόρησε η «Αυγή» της Τρίτης (30/05/2016), η οποία, υπό τον τίτλο «Οσφάιντ με τις offshore» έστειλε ένα ηχηρότατο μήνυμα στην κυβέρνηση, προκαλώντας σφοδρότατες αναταράξεις τόσο στο κομματικό αρχηγείο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου όσο και στο πρωθυπουργικό γραφείο.
«Είναι άλλο να σε κατηγορεί η αντιπολίτευση και τελείως διαφορετικό να δέχεσαι επικρίσεις από το ίδιο σου το “σπίτι”», τόνιζαν με νόημα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο της «Αυγής».
Χαρακτηριστική ήταν, άλλωστε, και η διαφοροποίηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος, στον απόηχο του δημοσιεύματος, Μάλιστα, έσπευσε να λάβει σαφείς αποστάσεις από την «αμαρτωλή» διάταξη.
Στα «μαλακά» οι έχοντες offshore;
Εν τω μεταξύ, σε «θολά νερά» φαίνεται πως κινείται στο εξής το ζήτημα της ρύθμισης αναφορικά με τις offshore, καθώς, όπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι, και μόνο που δημοσιεύτηκε η διάταξη μέσω του πολυνομοσχεδίου, δίνεται η ευκαιρία σε υπουργούς και βουλευτές που συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες να πέσουν στα «μαλακά».
«Το ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε αναδίπλωση δεν λέει απολύτως τίποτα. Η ρύθμιση έχει περάσει έστω και για λίγες ημέρες ως νόμος του κράτους. Ακόμη και να ψηφιστεί η αναστολή της, ό,τι δημοσιεύτηκε δημιουργεί δεδικασμένο», υπογραμμίζουν έγκριτοι νομικοί κύκλοι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση μπορεί να αποτελέσει πάτημα για τους υπουργούς που εμπλέκονται σε offshore, ακόμα και στην περίπτωση που τελικά ακυρωθεί η εφαρμογή της.
Από το χάδι στο χαστούκι…
Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον διπλά εκτεθειμένη. Όχι μόνο γιατί επέλεξε να ενεργήσει υπό το βάρος του θορύβου που ξέσπασε, αλλά κι επειδή προσπάθησε με σπασμωδικές κινήσεις να «μαζέψει τ’ ασυμμάζευτα».
Γιατί, ενώ αρχικά «χάιδευε» όσα πολιτικά πρόσωπα – γιατί σαφώς και υπάρχουν τέτοια – είχαν σχέσεις με εξωχώριες εταιρείες, αμέσως μόλις ο θόρυβος για την υπόθεση έλαβε διαστάσεις «θύελλας» άρχισε να εκτοξεύει απειλές, προκαλώντας, κατόπιν εορτής, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην παράσχουν την παραμικρή κάλυψη σε πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε τέτοιους είδους υποθέσεις, έστω κι αν η ίδια έκανε το παν, βάσει πολυνομοσχεδίου, για να τους δώσει άφεση αμαρτιών!
Η ένδεια του κοινοβουλευτισμού
Η υπόθεση με την αδιάντροπη νομοθετική ρύθμιση με τις offshore, ωστόσο, φέρνει στην επιφάνεια ακόμη μία, ιδιαίτερη αρνητική πτυχή των όσων συμβαίνουν γύρω μας. Δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές, από όλα τα κόμματα της Βουλής, που ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν χρόνο να μελετήσουν ή δεν πρόσεξαν ή δεν έδωσαν σημασία στη συγκεκριμένη διάταξη.
Όσο κι αν θελήσουμε να μην δούμε εκ του πονηρού τέτοιου είδους δικαιολογίες, υπάρχει σε αυτό και μια σημαντική δόση αλήθειας: όταν ένας βουλευτής καλείται, με επείγουσες διαδικασίες, να τοποθετηθεί επί ενός πολυνομοσχεδίου συνολικού όγκου περίπου 7.500 σελίδων μέσα σε μόλις ένα 48ωρο, τότε ναι, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα.
Τίθεται μείζον ζήτημα για την εύρυθμη λειτουργία της νομοθετικής εξουσίας, το έργο της οποίας μετατρέπεται σε απλή διαδικαστική συναίνεση ή καταδίκη ενός νομοθετήματος, είτε αυτό είναι απλό είτε σύνθετο.
Η χθεσινή άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανέδειξε την ένδεια που επικρατεί στην παρούσα φάση τόσο στον θεσμό του κοινοβουλευτισμού όσο και σε αυτή καθαυτή τη λειτουργία των δύο εξουσιών, της νομοθετικής και της εκτελεστικής.
Όταν για τόσο σοβαρά ζητήματα, που αφορούν το μέλλον και την επιβίωση αυτής της ταλαίπωρης χώρας, η διαγώνια ανάγνωση τόσο κρίσιμων νομοθετημάτων καθίσταται εξόχως προβληματική.