Ποσειδώνια 2016: «Προσκύνησε» τους εφοπλιστές ο Αλέξης Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός, για μία ακόμη φορά, δεν είπε λέξη για τις δεκάδες φοροαπαλλαγές, αντίθετα υποσχέθηκε περαιτέρω κίνητρα, προδιαγράφοντας μεταξύ άλλων την παράδοση της ναυτικής εκπαίδευσης στους εφοπλιστές
Το παραπάνω μοντέλο, μάλιστα, με το οποίο αναπτύσσεται η ελληνική ναυτιλία εξήρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά το χαιρετισμό του στα «Ποσειδώνια 2016», κηρύσσοντας την έναρξη της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης, το βράδυ της Δευτέρας (06/06/2016).
Και όχι μόνο αυτό, αλλά το αναγόρευσε σε θετικό παράδειγμα προς αξιοποίηση, στο πλαίσιο της εκπόνησης του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Επομένως, ο κ. Τσίπρας μάς λέει ότι η φορολογία για τις επιχειρήσεις σε κλάδους εντάσεως εργασίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας θα γίνει σχεδόν μηδενική, όπως στη ναυτιλία ή απλά δηλώνει την «υποταγή» της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις απαιτήσεις των εφοπλιστών, πασπαλισμένη με «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» για την τόνωση της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών και την αναζωογόνηση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης; Ρητορικό το ερώτημα…
Ο Αλέξης Τσίπρας, με τη σημερινή του ομιλία, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του πασχίζει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων εφοπλιστών, -το είπε ξεκάθαρα άλλωστε- καθώς φαίνεται ότι οι δηλώσεις Αλεξιάδη, Δρίτσα και άλλων κυβερνητικών στελεχών πως δεν πρόκειται να πειραχθούν τα προνόμια της ναυτιλίας, δεν έχουν πείσει την εφοπλιστική κοινότητα. Ίσως κάποιοι εφοπλιστές να είχαν πιστέψει τις προεκλογικές εξαγγελίες (πριν τον Γενάρη του 2015), ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τέλος στη φορολογική ασυλία της ναυτιλίας, και ήθελαν να πάρουν διαβεβαίωση από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού, όπως άλλωστε έγινε σήμερα.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Σήμερα, μάθαμε από τον Αλέξη Τσίπρα ότι η ελληνική ναυτιλία βίωσε πρώτη σε σχέση με άλλους κλάδους, το 2008, την επερχόμενη οικονομική κρίση, όμως «με σχέδιο και όραμα πέτυχε να θωρακιστεί, να προσαρμοστεί έγκαιρα και να αφομοιώσει τις δίνες μιας πρωτόγνωρης κρίσης». Εκτός από το όραμα, το οποίο θωράκισε τους Έλληνες εφοπλιστές, ήταν και οι δεκάδες φοροαπαλλαγές, ίσως σε πιο αποφασιστικό βαθμό, όμως αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο ο πρωθυπουργός παρέλειψε.
Από το βήμα της έκθεσης, κάλεσε όμως τους εκπροσώπους του ναυτιλιακού κλάδου «να επανεκκινήσουμε ένα μόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της θέσης της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην οικονομική ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την τοποθέτηση της χώρας στο επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας». «Στο παρελθόν, πέρα από τα ευχολόγια, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία έβρισκε την ευκαιρία να κάνει έκκληση για επενδύσεις και να ζητάει από τους εφοπλιστές να συνδράμουν», είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι «εμείς νιώθουμε την ανάγκη να πείσουμε τους Έλληνες εφοπλιστές να μας εμπιστευτούν στην προσπάθειά μας για μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας». Δηλαδή, προεξόφλησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πειραχθεί το ισχύον πλαίσιο, ενώ αντίθετα «έκλεισε» το μάτι στους εφοπλιστές για την παροχή περαιτέρω κινήτρων.
«Να θεμελιώσουμε», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «το αναπτυξιακό υπόβαθρό μας σε κλάδους της οικονομίας που διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα και χαρακτηρίζονται από υψηλή προστιθέμενη αξία ενώ παράλληλα έχουν και χαρακτήρα εντάσεως εργασίας». Και συμπλήρωσε: «Να ενσωματώσουμε τα διδάγματα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα μας» και «να ανοικοδομήσουμε μια αμφίδρομη σχέση με απώτερο στόχο τη διαχρονική ευμάρεια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας στο σύνολό της που θα μας θωρακίσει κόντρα στις φουρτούνες του αύριο».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι η συνεισφορά της ποντοπόρου ναυτιλίας στο ελληνικό ΑΕΠ αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 7%, ενώ παράλληλα παρέχει σημαντική πνοή άμεσα ή έμμεσα στην απασχόληση. Χαρακτήρισε, δε, ως απαραίτητες τις επενδύσεις για τη βελτίωση των υποδομών, οι οποίες θα ευνοήσουν παράλληλα και τον τουρισμό, αλλά και τη δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρηματικών συστάδων (clusters) με έδρα ένα διευρυμένο ναυτιλιακό κέντρο, όπου θα επιτευχθεί η ανασύσταση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας συνδυαστικά με την παροχή λιμενικών, ναυτιλιακών και εμπορικών υπηρεσιών. «Ένα παγκόσμιο κέντρο που θα αποτελέσει πόλο έλξης επιχειρηματικών συμφωνιών και συνεργασιών με φόντο την ελληνική ναυτιλία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνεισφορά των Ελλήνων ναυτικών ως βασικό συστατικό για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων στο χώρο της ελληνικής ναυτιλίας. Οι Έλληνες αξιωματικοί συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων του κόσμου τόνισε και πρόσθεσε ότι «επιθυμία μας είναι να επιστρέψουν τα ελληνικά πληρώματα στα ελληνόκτητα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας και όχι μόνο για την ενίσχυση της απασχόλησης», σε αντιδιαστολή με τα χαμηλόμισθα πληρώματα τρίτων χωρών, στα οποία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία οι Έλληνες εφοπλιστές. Εδώ ο κ. Τσίπρας δεν είπε κουβέντα για την ανάγκη θωράκισης των εργασιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών, τη στιγμή που πριν από μερικές ημέρες η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ζητούσε την κατάργηση της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ναυτεργατών και την αντικατάστασή της από ατομικές συμβάσεις επιπέδου Ινδίας και Μπαγκλαντές.
Τέλος, έδωσε άλλη μία υπόσχεση στους Έλληνες εφοπλιστές, προς ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματός τους, για τη ναυτική εκπαίδευση. «Στόχος μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «είναι να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για την περαιτέρω βελτίωση και αναβάθμιση τόσο της ναυτικής εκπαίδευσης όσο και των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού».
Σημειώνεται ότι οι εφοπλιστές ζητούν διακαώς την ίδρυση ιδιωτικών ναυτικών σχολών, οι οποίες θα ανήκουν στους ίδιους, για τον πλήρη έλεγχο των εργαζομένων του κλάδου, ενώ όπως καταγγέλλουν οι ναυτικές ενώσεις, έχουν βρει ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση και ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύεται ο καλύτερος σύμμαχος των εφοπλιστών, την ώρα που διακυβεύεται ο 13ος-14ος μισθός και καραδοκεί η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Οι «ιερές αγελάδες» υπεράνω όλων...
Από εκεί και πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε το... χαβά του κάνοντας λόγο για τέλος στην αβεβαιότητα, αλλά και έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, καθώς «με την αξιολόγηση κλείνει ο μεγάλος υφεσιακός κύκλος». Μόνο που απέφυγε εσκεμμένα να αναφερθεί στο πώς ακριβώς έκλεισε ο κύκλος με την αφαίμαξη των Ελλήνων και τα σκληρότερα μέτρα των τελευταίων ετών που ψήφισε η κυβέρνησή του…