Μητσοτάκης: Ο αναπτυξιακός νόμος είναι ένα αδειανό πουκάμισο χωρίς πόρους
«Σήμερα, γνωρίζουμε ποιο είναι το κόστος για την πραγματική οικονομία: 21 δισ. ευρώ σε απώλεια ΑΕΠ. Στα τέλη του '14 όλοι προέβλεπαν ότι η οικονομία θα είχε ανάπτυξη. Το '15 ήταν μία υφεσιακή χρονιά και το ίδιο φοβάμαι θα γίνει και για το '16», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Φυγή προς τα εμπρός», που διοργανώνει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική».
Ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής, για να βγει η χώρα από την κρίση και σημείωσε πως «η κυβέρνηση επιλέγει τον δρόμο της ύφεσης».
«Δίνει έμφαση στην αύξηση των φόρων και στον περιορισμό των δαπανών», σημείωσε, υποστηρίζοντας πως υπάρχει ο δρόμος της μείωσης των κρατικών δαπανών με αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών.
«Έχουμε προτείνει μέτρα για μείωση δαπανών αναλαμβάνοντας και πολιτικό κόστος. Η πολιτική της κυβέρνησης θα πλήξει την κατανάλωση και τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα θα αυξήσουν την φοροδιαφυγή. Αυτό συμβαίνει ήδη», είπε, κλείνοντας κάθε συζήτηση για μείωση του μισθολογικού κόστους.
«Κανείς δεν μιλά σήμερα για περαιτέρω μείωση του κόστους της μισθοδοσίας. Είναι άκαιρη η συζήτηση για μείωση 13-14ου μισθού», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως το μείγμα μέτρων δεν θα είναι αρκετό να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που, όπως υποστήριξε, το γνωρίζουν όλοι -και οι πιστωτές- για αυτό έβαλαν και τον κόφτη.
«Το μείγμα πολιτικής που δίνει έμφαση στους φόρους είναι πολιτική της κυβέρνησης, όλοι προεξοφλούν ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, η ενεργοποίηση του κόφτη είναι δεδομένη», δήλωσε επαναλαμβάνοντας την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων.
«Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν θα υλοποιηθούν γιατί η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση που κατά βάθος αντιπαλεύεται την επιχειρηματικότητα» εκτίμησε, ενώ αναφέρθηκε και στην υπογραφή της συμφωνίας για το Ελληνικό. «Χθες η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία για το Ελληνικό. Έπρεπε αυτή η συμφωνία να υπογραφεί την τελευταία στιγμή υπό την πίεση των πιστωτών για να εκταμιευθεί η δόση; Αν υιοθετηθεί η γραμμή του "τραβάτε με και ας κλαίω" τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν χτίζονται συνθήκες εμπιστοσύνης», είπε, χαρακτηρίζοντας την αξιοπιστία ως βασικό πυλώνα μιας αναπτυξιακής στρατηγικής.
«Σήμερα υπάρχει σημαντικότατη απώλεια εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η αξιοπιστία μιας κυβέρνησης είναι το πιο φθηνό αναπτυξιακό μέτρο. Μόνο μια κυβέρνηση που εμπνέει εμπιστοσύνη ως προς τις προθέσεις και την αποτελεσματικότητά της μπορεί να πείσει επενδυτές να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως θα χρειαστεί να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. τα επόμενα 5 χρόνια.
«Σπασμωδικές ενέργειες δεν είναι ικανές να ανατρέψουν το κλίμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τον αναπτυξιακό νόμο ως ένα «αδειανό πουκάμισο».
«Ο αναπτυξιακός νόμος είναι ένα αδειανό πουκάμισο χωρίς πόρους. Οι πόροι για νέες επενδύσεις με το ζόρι φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια. Μια σταγόνα στον ωκεανό. Ας μην συμμετέχουμε σε αυτό το επικοινωνιακό μπαράζ. Ο νόμος είναι εκδικητικός προς τους παλιούς επενδυτές», υποστήριξε κάνοντας λόγο για ένα διαφορετικό δρόμο που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά με στόχο την ανάπτυξη στο 4% και τη δημιουργία 120 χιλιάδων νέων θέσεων κάθε χρόνο.
«Με αυτή την κυβέρνηση χάνεται μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία. Το μεγάλο δυναμικό δεν μπορεί να ξεκλειδωθεί και για αυτό επιμένουμε στην ανάγκη μιας πολιτικής αλλαγής, ώστε μια άλλη κυβέρνηση να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για ένα νέο μεταρρυθμιστικό κύμα που θα μπορεί να συσπειρώσει. «Αυτό το νέο κύμα εκφράζει σήμερα η ΝΔ. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε στοχευμένες μειώσεις φόρων και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει δικαιοσύνη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Δεν έχουμε τέτοια κυβέρνηση σήμερα, αλλά θα την αποκτήσουμε σύντομα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.