Σκληρό ροκ και ισορροπίες με φόντο τις εκλογές που… απομακρύνονται
Ο Αντώνης Σαμαράς, ανεβάζει περισσότερο τους τόνους...
Στο δρόμο της αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής που χάραξε από την πρώτη στιγμή, εξακολουθεί να πορεύεται η ΝΔ, εμμένοντας στην αποφυγή κάθε θετικής αναφοράς και εστιάζοντας παράλληλα στην ανάδειξη των γκρίζων σημείων της συμφωνίας των ηγετών της Ευρωζώνης.
Ο ίδιος μάλιστα ο αρχηγός της ΝΔ, επιλέγει να συνεχίσει το σκληρό ροκ με την κυβέρνηση Παπανδρέου, αποδομώντας για ακόμη μια φορά προσωπικά τη σημασία της συνόδου, κάνοντας λόγο για «βραχύβια ανακούφιση» που δεν προσφέρει ούτε λύση ούτε διέξοδο.
Ο Αντώνης Σαμαράς, ανεβάζει μάλιστα περισσότερο τους τόνους, χρησιμοποιώντας εκ νέου, μέσω της Καθημερινής της Κυριακής, δριμεία φρασεολογία, αναφερόμενος σε «ρετσινιά επιλεκτικής χρεοκοπίας», που τρώει -όπως λέει- η χώρα μας, για πολύ μικρό κούρεμα.
Νέα Μέτρα
Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πως οι αγορές θα επιμείνουν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως θα αρχίσουν να προεξοφλούν και νέα αναδιάρθρωση ενώ οι ίδιοι διαβλέπουν νέα μέτρα από το Φθινόπωρο.
Την εκτίμησή τους για επιπρόσθετες επιβαρύνσεις κάνουν μάλιστα δημοσίως τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος, με πιο πρόσφατη, σχετική δήλωση του Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστου Σταϊκούρα (ΤτΚ).
Η «απειλή» των νέων μέτρων θα επιστρατευθεί καθώς φαίνεται ακόμη πιο δυναμικά από την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανό το πολιτικό ενδιαφέρον για ολόκληρο τον Αύγουστο.
Οι Ισορροπίες
Έντονη παραμένει για την ώρα η ανησυχία στους κόλπους της ΝΔ για το πόσο χρόνο θα χρειαστεί ώστε να εξομαλυνθούν πλήρως οι σχέσεις της παράταξης με τους ομοϊδεάτες της στο ΕΛΚ.
Οι πιέσεις για συναίνεση δεν έχουν στιγμή σταματήσει και η επιφυλακτικότητα με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση υποδέχτηκε τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου, κάθε άλλο παρά χαροποίησε τους ομόσταβλούς της στο ΕΛΚ.
Ωστόσο, οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά δηλώνουν αισιόδοξοι πως σταδιακά θα αρχίσει να μεταστρέφεται η αρνητική στάση των Ευρωπαίων προς το πρόσωπό του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.
Ισορροπίες φιλοδοξεί να κρατήσει η «Συγγρού» και με την κοινωνία. Μετά τις ακραίες εκδηλώσεις αγανάκτησης των ιδιοκτητών ταξί, η ΝΔ έκρινε αναγκαίο να διαχωρίσει της θέση της, καλώντας τους οδηγούς ταξί να «αντιπαρατάξουν υπευθυνότητα στην κυβερνητική ανευθυνότητα και να αναστείλουν άμεσα όλες τις κινητοποιήσεις τους».
Μάλιστα την Παρασκευή κρίθηκε αναγκαίο να διατυπώσει ευθεώς την αντίθεσή του σε αυτού τους είδους τις κινητοποιήσεις, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στην κοινωνία, που αδίκως ταλαιπωρήθηκε, πως η ΝΔ δεν προτίθεται να χαϊδέψει τα αυτιά κανενός, ακόμη και αν αναγνωρίζει τα αιτήματά του.
Οι προτάσεις
Με τον Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει «έτοιμος να αναλάβει την διακυβέρνηση», η ΝΔ φιλοδοξεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος στην επόμενη αναμέτρηση, παρότι πολλοί εκτιμούν πως έναν τέτοιο ενδεχόμενο ολοένα και απομακρύνεται από το άμεσο μέλλον.
Στη «Συγγρού» πάντως δηλώνουν ετοιμοπόλεμοι και συνεχίζουν τις πυρετώδεις προσπάθειες να πείσουν πως πέραν του οικονομικού τους προγράμματος διαθέτουν ακόμη μια σειρά προγραμματικών θέσεων που αξίζουν της προσοχής της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των υπολοίπων πολιτικών σχημάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε στα τέλη της εβδομάδας την αρμόδια επιτροπή του κόμματος για την προετοιμασία της πρότασης συνταγματικής αναθεώρησης, προκειμένου να παρουσιάσει και να θέσει σε διαβούλευση 31 προτάσεις-κατευθύνσεις για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.
Μεταξύ αυτών, που επεξεργάστηκε η Επιτροπή υπό την προεδρία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ξεχωρίζουν η άμεση εκλογή και η ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού, η επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών επικρατείας από 300 σε 200, το ασυμβίβαστο του αξιώματος υπουργού με εκείνο του βουλευτή, η καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος, η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου και η πρόβλεψη για διενέργεια δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.