Το πυροτέχνημα της απλής αναλογικής και το ροκάνισμα του χρόνου
«Απλή αναλογική: Να ΄χαμε να λέγαμε». Αυτός θα μπορούσε να είναι κι ο ΤΙΤΛΟΣ του νέου αφηγήματος που προωθεί στην πολιτική ατζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΜΕ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ
Ο κ. Τσίπρας προτείνει κάτι που κανείς δεν πρόκειται να δεχθεί. Γιατί; Η απάντηση είναι απλή: Για να ανοίξει ένα νέο εσωτερικό κύκλο ατέρμονων και ατελείωτων συζητήσεων γύρω από τον εκλογικό νόμο. Ένα νέο κύκλο ζυμώσεων με τα υπόλοιπα κόμματα που θα του προσφέρει πίστωση χρόνου και ένα διαρκές παζάρι με τα υπόλοιπα κόμματα μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Χτες Παρασκευή 17 Ιουνίου ο κ. Τσίπρας κατέθεσε την πρότασή του και στην πολιτική γραμματεία του κόμματος, αν και είναι αλήθεια ότι η πρόταση παραμένει ασαφής.
«Είναι ώριμο να γίνουν αλλαγές μετά από τόσα χρόνια μνημονίων διαλύθηκαν τα πάντα», δήλωσε ο πρωθυπουργός εξερχόμενος από την Κουμουνδούρου.
«Σπάσιμο» περιφερειών και ενδεχομένως με μείωση του πλαφόν 3% για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ακυβερνησίας, είναι τα βασικά σημεία του σχεδιασμού ενώ στην πολιτική γραμματεία έπεσε στο τραπέζι και το δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη, αλλαγή η οποία εξετάζεται, ωστόσο δεν εξαρτάται από τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, διότι είναι συνάρτηση της συνταγματικής αναθεώρησης.
Η πρόταση θα γραφεί αναλυτικά μέσα στην εβδομάδα, αφού πρώτα προηγηθούν πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς και εν συνεχεία η πρόταση θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 25-26 Ιουνίου.
Η αντίδραση της αντιπολίτευσης είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη, αφού εκτός από τους ΑΝ.ΕΛ, που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής, κανένα άλλο κόμμα δεν πρόκειται να δεχθεί τις αλλαγές που προωθεί ο κ. Τσίπρας.
Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους θα εκφράσουν τις διαφωνίες τους ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο ένα ατελείωτο κύκλο συζητήσεων και παζαριών.
Η κατάληξη είναι περίπου αναμενόμενη. Πλήρης διάσταση απόψεων, γεγονός που θα δώσει στον κ. Τσίπρα τη δυνατότητα να ισχυριστεί ότι τα αλλά κόμματα δεν θέλουν τον «εκδημοκρατισμό» του πολιτικού συστήματος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, ευελπιστούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποκαταστήσουν το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή γνώμη και θα μπορέσουν να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών απ' τα σκληρά μέτρα και την οικονομική ανέχεια, στα ζητήματα υψηλής πολιτικής.