Μετράει κουκιά ο Τσίπρας για το νέο εκλογικό νόμο
Ψάχνει 200 ψήφους για να περάσει την απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές και σέρνει τα κόμματα της κεντροαριστεράς με το δικό του άρμα
Είναι περίπου όπως το περιγράψαμε σε σχετικό ρεπορτάζ και την περασμένη εβδομάδα.
Δηλαδή αυτή τη στιγμή –και εφόσον δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο απ’ τις συναντήσεις Τσίπρα με τους αρχηγούς- το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της πρότασης για θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους.
Θα παραμείνει πάντως πλαφόν εισόδου στη Βουλή, το οποίο όμως δεν αποκλείεται να μειωθεί, δηλαδή απ’ το 3% να πέσει στο 2.5%, με καθοριστικό σε κάθε περίπτωση το πώς θα αποτραπεί η είσοδος αμιγώς μουσουλμανικού κόμματος με εθνικιστικές θέσεις.
Αυτό που φαίνεται πως καθορίζει την τελική επιλογή του Αλ. Τσίπρα, είναι η επιθυμία του να διασφαλίσει 200 ψήφους για το νέο εκλογικό σύστημα, ώστε να εφαρμοστεί απ’ τις επόμενες εκλογές, για ευνόητους λόγους.
Σε αντίθετη περίπτωση η ψήφιση θα γίνει με 153 και θα εφαρμοστεί απο τις μεθεπόμενες εκλογές.
Αυτό σημαίνει, ότι ο κ. Τσίπρας χρειάζεται τις ψήφους και του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Ένωσης Κεντρώων, ακόμα και του ΚΚΕ για να μην εξαρτηθεί η ψήφιση ενός τόσο σημαντικού νομοθετήματος απ’ τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.
Τα κόμματα αυτά έχουν δημοσίως (αν δεν αλλάξει τελικά κάτι στη στάση τους) υπέρ συστήματος απλής αναλογικής χωρίς μπόνους για το πρώτο κόμμα ή για συνασπισμούς κομμάτων, αλλά με διατήρηση πλαφόν εισόδου στη Βουλή και βέβαια και υπέρ της διάσπασης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ενώ δεν λένε όχι και στη θέση της κυβέρνησης για ψήφο απ’ τα 17…
Προβληματισμό προκαλεί η θέση του ΚΚΕ, που τάσσεται υπέρ της πλήρους κατάργησης του πλαφόν εισόδου στη Βουλή.
Αρκετοί πάντως εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να φέρει τα κόμματα της κεντροαριστεράς στη δίκη του... περιοχή και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το μέλλον του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.
Στη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αντίθετος με κάποιο μπόνους (ίσως 25-30 εδρών) σε συνασπισμό κομμάτων, υπό την προϋπόθεση να δηλωθεί η διάθεσή τους για συνεργασία πριν απ’ τις εκλογές και εφόσον τα κόμματα που προτίθενται να συνεργαστούν κερδίσουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό, για παράδειγμα 38-40%. Ωστόσο δεν θα επιμείνει σε αυτό, εφόσον τελικά επιλεγεί η κατάργηση του μπόνους.
Έδειξε δηλαδή να συμφωνεί με τις θέσεις Κουρουμπλή, οι οποίες πάντως είναι μειοψηφούσες εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρότεινε επίσης –στα πλαίσια της συζήτησης και για τη συνταγματική αναθεώρηση την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απ’ το λαό, ψήφο στους ομογενείς, θεσμοθέτηση των δημοψηφισμάτων και για σοβαρά θέματα, όπως είναι η αποχώρηση από διεθνείς οργανισμούς.
Όπως φαίνεται, όλα θα κριθούν τελικά απ’ τη «σούμα» που θα κάνει ο Τσίπρας μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και με την προϋπόθεση να φανεί ότι είναι δυνατή η συγκέντρωση των κρίσιμων 200 ψήφων…