Κουρουμπλής: Εξετάζουμε την εισαγωγή αμεσοδημοκρατικών θεσμών

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει το δικαίωμα συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων μέσω δημοψηφισμάτων, αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.
Κουρουμπλής: Εξετάζουμε την εισαγωγή αμεσοδημοκρατικών θεσμών
1'

«Για να διευρύνουμε τη συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των πολιτικών εξετάζουμε την εισαγωγή αμεσοδημοκρατικών θεσμών, όπως τοπικά δημοψηφίσματα, ο συμμετοχικός προϋπολογισμός των ΟΤΑ, νομοθετικές πρωτοβουλίες πολιτών σε τοπικό επίπεδο κ.α.», σημειώνει.

Όπως τονίζει ο υπουργός, στόχος είναι το «συναποφασίζειν» και το «συνανήκειν», καθώς και «να προάγουμε την αίσθηση της κοινότητας και της ατομικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία».

Για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ο αρμόδιος υπουργός επαναλαμβάνει την πρότασή του για κατανομή του 90% των εδρών με το σύστημα της απλής αναλογικής και το υπόλοιπο 10% (30 έδρες) να δίνεται ως μπόνους στο κόμμα ή τον συνδυασμό κομμάτων που συγκεντρώσει τουλάχιστον το 40% στις εκλογές.

Προτείνει, επίσης, «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη, συμμετοχή υπό όρους των ομογενών στις εκλογές κ.α.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή