Ιδρυτική συνδιάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας: Καθήκον η «ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος»
Στο κείμενο της πολίτικης απόφασης τονίζεται ότι «η ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, στη βάση ενός ριζοσπαστικού, προοδευτικού προγράμματος, αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα για οποιοδήποτε βήμα ουσιαστικής ανακούφισης και αναδιανομής, στο δρόμο για τον κοινωνικό μετασχηματισμό».
Η ΛΑ.Ε ορίζει ως «πρώτιστο» καθήκον της, την πρωτοποριακή συμβολή της στον αγώνα γι αυτή την ανατροπή της οποίας, προϋπόθεση είναι «η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, η ανυπακοή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και το αντιδημοκρατικό πλαίσιο της Ε.Ε..
Έξοδος για την οποία απαιτείται ένα λαϊκό κίνημα και μια Αριστερά που θα προετοιμαστούν στη βάση ενός καλά προετοιμασμένου προγράμματος, για τη «νικηφόρα πολιτική και κοινωνική σύγκρουση».
Επίσης διαπιστώνεται ότι: Ο «δομικός χαρακτήρας» που έχει αποκτήσει η κρίση «ιδιαίτερα στο χώρο της ευρωζώνης» εντείνει την επικίνδυνη, γεωπολιτική αστάθεια ενώ το μοντέλο “νεοφιλελευθερισμός – παγκοσμιοποίηση - υπερδιόγκωση της χρηματοπιστωτικής σφαίρας”, εξάντλησε τα όριά του, χωρίς κανένα νέο, δυναμικό πρότυπο καπιταλιστικής ανάπτυξης. Το υπόβαθρο της οικονομικής αστάθειας με την έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων, προκαλεί πολιτική κρίση στα παραδοσιακά κόμματα όπου όμως βρίσκουν απήχηση ακραία αντιδραστικά ρεύματα.
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται, καθίσταται επιτακτικά αναγκαία μια ριζοσπαστική, αριστερή απάντηση στην Ευρώπη και τον κόσμο. Μια λαϊκή αντεπίθεση, που θα διεκδικήσει τη δημοκρατία απέναντι στο διεθνές κεφάλαιο και στις εγχώριες κεφαλαιακές ολιγαρχίες, με κοινωνική συμμετοχή, δικαιοσύνη και σεβασμό στο περιβάλλον.
Αναφορικά με την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας που έκλεισε η κυβέρνηση με τους θεσμούς, υποστηρίζεται, ότι θα ενταθούν τα οικονομικά αδιέξοδα ενώ η επικείμενη συμφωνία για τα εργασιακά, θα πλήξει καίρια τον ιδιωτικό τομέα.
Εκτιμάται ότι τα μνημόνια επιφέρουν στη χώρα «καθεστώς μακροπρόθεσμης αιχμαλωσίας και υποδούλωσης της κοινωνίας που με μοχλό το χρέος την μετατρέπει σε προτεκταράτο των πιστωτών και του διεθνούς και εγχώριου κεφαλαίου».
Δηλώνεται ότι η ΛΑ.Ε «δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα αυτού του καθεστώτος, ούτε θεωρεί τετελεσμένα όσα έχουν συντελεστεί σε βάρος της χώρας και του λαού στην εποχή των μνημονίων».
Σύμφωνα με την πολιτική απόφαση η οποία επιβεβαίωσε και ενέκρινε το πρόγραμμα της ΛΑ.Ε, «Θεμελιώδη άμεσα και αλληλένδετα συστατικά του» είναι η έξοδος από την ευρωζώνη σε σύγκρουση με τον ευρωενωσιακό νεοφιλελευθερισμό, η ρήξη με τις ευρωσυνθήκες, η διακοπή της αποπληρωμής του χρέους και η διαγραφή του, η ευρεία σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη, ειδικά για τους κοινωνικά πιο αδύνατους, η εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση των τραπεζών και η δημόσια ιδιοκτησία και ανασυγκρότηση των δημόσιων, στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων.
Επισημαίνεται ότι αυτά «δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς να γίνουν υπόθεση των αγώνων της μεγαλύτερης δυνατής κοινωνικής πλειοψηφίας και ότι για την ταξική ανασυγκρότηση στο εργατικού κινήματος η ΛΑ.Ε θα στηρίξει τις αυτόνομες συνδικαλιστικές παρατάξεις και σχήματα με σαφή ταξικό, αντιμνημονιακό και αντικυβερνητικό προσανατολισμό.
Επίσης η ΛΑ.Ε δηλώνει ότι είναι ανοιχτή σε κάθε αριστερή οργάνωση και σε κάθε πολίτη για την προώθηση της ανατροπής που επιδιώκει, με προμετωπίδα την απαλλαγή από τα μνημόνια, την έξοδο από την ευρωζώνη, τη ρήξη με το ευρωσύστημα και τη διαγραφή του χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει τη συνεργασία, με όλες, τις δυνάμεις της Αριστεράς και μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα οργανώσει το διάλογο και την δράση σε δύο επίπεδα: Μέσα από ανοιχτές εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια, ώστε να συμπεριληφθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην παραγωγή και τη διανόηση. Μέσα από την κοινή δράση στα πεδία κοινωνικού αγώνα εναντία στις ιδιωτικοποιήσεις.
Τέλος σημειώνεται ότι πέραν των παραπάνω θα υπάρξει έντονος αγώνας άμεσα για: Την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας και την απόκρουση των πλειστηριασμών, την υπεράσπιση των συντάξεων, της κοινωνικής ασφάλισης και της δημόσιας δωρεάν υγείας, Παιδείας κ.λ.π.