Στον «αέρα» η συμφωνία με την Cosco για τον ΟΛΠ
«Στον αέρα» βρίσκεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης του 67% του ΟΛΠ στην COSCO, έπειτα από τη διαπίστωση της κινεζικής εταιρείας πως από το κατατεθέν νομοσχέδιο κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης έχουν αφαιρεθεί κρίσιμα σημεία τα οποία έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί με το ελληνικό Δημόσιο.
Μετά την επιστολή κόλαφο της COSCO που κατήγγειλε μονομερή αλλαγή όρων στη συμφωνία παραχώρησης «δείχνοντας» τον υπουργό Ναυτιλίας, η κυβέρνηση τρέχει να καταθέσει τροποποιήσεις και νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Σήμερα, αναμένεται να προχωρήσει σε εσπευσμένη κατάθεση τροποποιήσεων και νομοτεχνικών βελτιώσεων, προκειμένου να επαναφέρει στην αρχική της μορφή τη συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ στην COSCO και να αποφύγει δυσάρεστες ανατροπές.
Η εμπλοκή που έφερε... «φουρτούνες»
Η κινεζική εταιρεία, που στις 8 Απριλίου υπέγραψε την συμφωνία για τον ΟΛΠ με την κυβέρνηση Τσίπρα και το ΤΑΙΠΕΔ, είδε στο κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή διαφορετικούς όρους από όσους υπήρχαν. Μάλιστα, δεν δίστασε στην επιστολή της να αναφέρει χαρακτηριστικά για τις αλλαγές που έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας ότι «συνιστά πλήρη ανατροπή των όσων η εταιρεία έχει συμφωνήσει με το ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ ΑΕ», απειλώντας στην ουσία να τινάξει τη συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο στον αέρα!
«Έχετε ήδη αντιληφθεί το μέγεθος της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όπως εισάγεται προς ψήφιση, από την Ελληνική Βουλή», σημειώνουν οι υπεύθυνοι της COSCO στην επιστολή.
Αναλυτικά, στην επιστολή του προς την επιτροπή Εμπορίου ο γενικός διευθυντής της COSCO Hellas Άγγελος Καρακώστας αναφέρει ότι με την κατάθεση του σχεδίου του κυρωτικού νόμου της νέας σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και τη ΟΛΠ ΑΕ, «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, καθώς το περιεχόμενο του συγκεκριμένου σχεδίου συνιστά πλήρη ανατροπή των όσων η εταιρεία μας Cosco HK συμφώνησε με το ΤΑΙΠΕΔ στα πλαίσια της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ ΑΕ». Προσθέτει ότι «το κείμενο του σχεδίου του κυρωτικού νόμου που κατατέθηκε στις 28/06 στη Bουλή αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο από το αντίστοιχο σχέδιο κυρωτικού νόμου που έχει προσαρτηθεί ως παράρτημα 13 και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύμβασής μας με το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ».
Τονίζει επίσης ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο δεν είναι μόνο διαφορετικό, αλλά και εντελώς αντίθετο αφενός με βασικούς όρους της συγκεκριμένης συμφωνίας, αφετέρου με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας για την εξαγορά της ΟΛΠ ΑΕ.
Υπογραμμίζει ότι οι τροποποιήσεις του συμβατικά συμφωνημένου σχεδίου νόμου αποτελούν μια προφανή απόπειρα του αρμόδιου υπουργείου Ναυτιλίας να υποκαταστήσει πλήρως την διοίκηση του ΟΛΠ, να καταστήσει (με οριζόντιες διατάξεις του κατατεθέντος νομοσχεδίου) ανενεργές σχεδόν το σύνολο των διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης και να τροποποιήσει δια νόμου την συναφθείσα συμφωνία για την αγοραπωλησία του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ.
Παραδέχεται ο Δρίτσας ότι έκανε αλλαγές!
Ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στη Βουλή παραδέχτηκε το… «κόψε ράψε» στο κείμενο.
«Η επιστολή θίγει πολλά θέματα. Να επικρατήσει ψυχραιμία. Δεν μπορεί με μια επιστολή να λέγεται ότι απειλείται το ταξίδι του πρωθυπουργού και ότι θα σταματήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου. Εκλήθη η Cosco να έρθει σήμερα στην επιτροπή και δεν ήρθε» ανέφερε ο κ. Δρίτσας.
Ο ίδιος πάντως υποστήριξε ότι βάσει της σύμβασης, υπήρχε δυνατότητα να γίνουν αλλαγές στο τελικό νομοσχέδιο.
«Ο υπουργός ναυτιλίας δεν είναι δράκος. Η επιστολή αυτή θα ληφθεί υπόψη, η κυβέρνηση θα τη μελετήσει και θα δει ποιες αλλαγές μπορεί να κάνει» πρόσθεσε.
ΑΝΕΛ: Έγιναν διορθώσεις προς το συμφέρον του ελληνικού λαού
Η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με μια συμφωνία από το παρελθόν και έγιναν διορθώσεις προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και του Πειραιά. Αν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο, θα το κάνεις, αυτό έχει γίνει, ανέφερε σήμερα, Πέμπτη μία ημέρα μετά τη «φουρτούνα» η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε παρέμβασή της στην ΕΡΤ1.
Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν στέκεται στην ουσία του ζητήματος, υποστήριξε η κ. Παπαδοπούλου, επισήμανε ότι σε κάθε τέτοιου είδους συμφωνία η κάθε πλευρά κοιτάζει να εξασφαλίσει το δικό της συμφέρον και τόνισε ότι οι ΑΝΕΛ στηρίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά όχι τα ξεπουλήματα.
«Αν μπορούμε να κάνουμε διορθώσεις θα το κάνουμε» κατέληξε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
«Η σταθερή αυτή πολιτική αναξιοπιστίας, διώχνει και θα συνεχίσει να διώχνει επενδύσεις, την ώρα που η ελληνική οικονομία τις έχει ζωτική ανάγκη. Αλήθεια, ποιος θα εμπιστευτεί αυτήν την κυβέρνηση, εντός και εκτός Ελλάδας;
Η χώρα δεν αντέχει και άλλους διασυρμούς από την σημερινή κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον υπουργό του κ. Δρίτσα. Οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη απευθυνόμενη προς τον υπουργό είπε «γνωρίζουμε πως λειτουργείτε με την παρελκυστική σας τακτική. Άλλα συμφωνείτε και άλλα φέρνετε. Δεν πέφτουμε στην παγίδα σας. Όποιος βάζετε μαζί σας σκοντάφτει» για αν προσθέσει «Δικαιώνεται η στάση μας όταν είπαμε για επιφυλάξεις. Θα πρέπει ο υπουργός να διευκρινίσει αν ισχύουν όσα αναφέρονται στην επιστολή. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας ζητά να επανέλθει η σύμβαση στην αρχική της συμφωνημένη μορφή. Η επιστολή της Cosco επιβεβαιώνει ότι ψεύδεστε στον λαό, ότι παραπλανάτε το κοινοβούλιο και τους αντισυμβαλλόμενους σας».
Από τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε πως «Ίσως η επιστολή απαντά και στο γιατί δεν θέλετε να προσκληθεί εκπρόσωπος της Cosco στην ακρόαση φορέων» και ρώτησε τον κ. Δρίτσα αν τελικά θα αλλάξει τα σημεία του νομοσχεδίου και θα «συμμορφωθεί» στις υποδείξεις της εταιρείας.
Επίσης ο κ. Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι) σημείωσε ότι η επιστολή ανατρέπει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Πεκίνο. Τόνισε δε ότι υπάρχει ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας παραχώρησης του λιμανιού λέγοντας ότι «οι εκπρόσωποι της εταιρείας μας σημειώνουν ότι το νομοσχέδιο είναι αντίθετο με όσα συμφωνήθηκαν και τα οποία καθόρισαν την οικονομική της προσφορά».