Ένταση στη Βουλή στη συζήτηση για τη σύμβαση ΟΛΠ - Cosco
Αιτία ήταν η σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμη τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου, στον απόηχο και της επιστολής της Cosco.
Η Ολομέλεια της Βουλής επανήλθε λίγο πριν από τις 15:30. Δείτε live τη συζήτηση:
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, δεν αρνήθηκαν τη διακοπή, ώστε «στο σύντομο χρόνο του κατεπείγοντος να δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να ψηφίσουν μετά λόγου γνώσεως μία σημαντική συμφωνία. Αν επιμένει το σώμα ότι έχει ανασφάλεια για το ποιο κείμενο θα ψηφίσει να προχωρήσουμε στη διακοπή» ανέφερε ο κ. Δρίτσας.
Από τη μεριά του, ο προεδρεύων της διαδικασίας Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε ότι μόλις κατατεθούν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις, θα φανεί εάν και με ποιο τρόπο συνδέονται με την επιστολή της Cosco.
«Η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάζει κανέναν», τόνισε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ναυτιλίας, προσθέτοντας ότι το σχέδιο νόμου, το οποίο κατετέθη περιελάμβανε τη συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ Cosco και ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα, οι αλλαγές που έγιναν από τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, κάτι που αποτελεί συνήθη διαδικασία σε όλα τα νομοσχέδια, δεν έχουν καμία σχέση με παραβίαση συμφωνηθέντων και ανατροπή δεδομένων. Έγιναν με κριτήριο όχι πολιτικό, αλλά της καλής νομοθέτησης επ' ωφελεία όχι μόνο του Δημοσίου αλλά και της εταιρείας.
«Να σταματήσετε αυτήν τη σπέκουλα, γιατί έχετε τη δυνατότητα να διαπιστώσετε αν η κυβέρνηση τηρεί η όχι τα συμφωνηθέντα. Με ποια πλευρά είστε; Με την πλευρά της ορθής νομοθέτησης ή με μία άλλη πλευρά που είναι σεβαστή, αλλά δεν είναι υπέρτερη του Κοινοβουλίου;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και συμπλήρωσε: «Σταθερή κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα των σχέσεων με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και το ταξίδι του πρωθυπουργού και μην καλείτε την κυβέρνηση να "αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας"».
Έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Η κωμωδία έχει πολλά πρόσωπα» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ενώ ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καράς, υποστήριξε ότι αυτή η κατάσταση δίνει κακή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχρηστόπουλος, έκανε λόγο για «χειροπιαστό παράδειγμα του τι σημαίνει διαπραγμάτευση έως την τελευταία στιγμή».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, μίλησε για «πλήρη μεταβολή του νομοθετήματος, στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση συνέτρεξε για να βοηθήσει τη χώρα και τον λαό και ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε να μην ξεκινήσει η συνεδρίαση εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. «Χθες ψηφίσαμε θετικά αλλά, δεν μπορεί η εθνική αντιπροσωπεία να περιπαίζεται», σημείωσε.
Για «κλονισμό της αξιοπιστίας της Ελλάδας και απειλή ναυαγίου της επένδυσης», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλης.
Υπενθυμίζεται ότι o γενικός διευθυντής της COSCO Hellas, Άγγελος Καρακώστας, με επιστολή του χθες (29/06/2016), στην Επιτροπή Εμπορίου κατήγγελλε την κυβέρνηση ότι «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, καθώς το περιεχόμενο του συγκεκριμένου σχεδίου συνιστά πλήρη ανατροπή των όσων η εταιρεία μας Cosco HK συμφώνησε με το ΤΑΙΠΕΔ στα πλαίσια της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ ΑΕ». Τόνιζε, επίσης, ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο δεν είναι μόνο διαφορετικό, αλλά και εντελώς αντίθετο αφενός με βασικούς όρους της συμφωνίας, αφετέρου με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας για την εξαγορά της ΟΛΠ ΑΕ.
Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο κ. Δρίτσας όσο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα (30/06/2016) στη Βουλή, υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση προχώρησε στις εν λόγω αλλαγές, προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνταν, άλλωστε, και η σημερινή ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το θέμα (διαβάστε ΕΔΩ όλες τις αντιδράσεις των κομμάτων).
Το σχέδιο νόμου για τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ, όπως αρχικά το είχε καταθέσει η κυβέρνηση και πριν τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, προβλέπει: Τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ΟΛΠ, με δικαίωμα μετάταξής τους με την ίδια σχέση εργασίας σε υπηρεσίες, φορείς ή νομικά πρόσωπα του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, υποχρεωτικές επενδύσεις από τον παραχωρησιούχο, αλλά και αύξηση του ετήσιου ανταλλάγματος παραχώρησης από το 2% που είναι σήμερα στο 3,5%.
Στη σύμβαση επίσης ορίζονται οι όροι χρήσης και εκμετάλλευσης της γης των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, αλλά και το ποσοστό του ετήσιου ανταλλάγματος προς το κράτος. Αρχικά θα μεταβιβαστεί το 51% των μετοχών του ΟΛΠ και στη συνέχεια εφόσον πληρωθούν οι αναβλητικές αιρέσεις το υπόλοιπο 16%. Επίσης, εξαιρούνται από τη σύμβαση παραχώρησης η ζώνη των λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, ενώ προστατεύονται πολλές περιοχές και αρχαιολογικοί χώροι της χερσονήσου της Κυνοσούρας. Επίσης, με το άρθρο 10, διατηρείται σε ισχύ ο υφιστάμενος κανονισμός προσωπικού των εργαζομένων της ΟΛΠ ΑΕ, ενώ η αντικατάστασή του από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέκκλιση. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ο απαρέγκλιτος σεβασμός στο δικαίωμα των συνδικαλιστικών ενώσεων να συμμετέχουν σε διαδικασία αντικατάστασης του εν λόγω κανονισμού και να αποφευχθούν μονομερείς αποφάσεις εκ μέρους του παραχωρησιούχου.