Η ανεργία στο τραπέζι της κυβερνητικής επιτροπής
Στο «τραπέζι» της κυβερνητικής επιτροπής θα βρεθεί σήμερα το ζήτημα της ανεργίας, με την κυβέρνηση να προωθεί δράσεις που θα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ υπέρ της απασχόλησης.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης αναμένεται να ανακοινώσει την υλοποίηση προγράμματος κατάρτισης εργαζομένων μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Το πρόγραμμα θα αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ με την δυνατότητα απορρόφησης νέων πόρων. Επί τάπητος θα τεθούν και οι δράσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον ΟΑΕΔ, καθώς και οι ενέργειες για ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από την κοινωνική οικονομία.
Επίσης το επόμενο διάστημα αναμένεται να ορισθεί, νέα διαδικασία πιστοποίησης των φορέων Επαγγελματικής Κατάρτισης, ενώ παράλληλα θα εισαχθεί διαδικασία μοριοδότησης των ανέργων με διάφορα κριτήρια. Οι άνεργοι που θα προηγούνται σε μόρια θα λαμβάνουν ειδικό κουπόνι (voucher), με το οποίο θα μπορούν να επιλέξουν φορέα και πρόγραμμα κατάρτισης.
Οι δράσεις του ΟΑΕΔ
Σημαντικό ρόλο κατά της ανεργίας αναμένεται να παίξει και ο ΟΑΕΔ, με προγράμματα κατά της ανεργίας συνολικού προϋπολογισμού 283,6 εκατ. ευρώ.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα θα αφορούν την επιχορήγηση επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών, στη διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών και στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.
Ακόμη, τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα που αφορά στην «Επιταγή επανένταξης», με τη δυνατότητα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους, προϋπολογισμού 120.000.000 ευρώ.
Τι θα ισχύει για κοινωνικές επιχειρήσεις
Το πλαίσιο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας αναμένεται να εφαρμοστεί με το νέο νομοσχέδιο. Δημιουργείται, ένας νέος τύπος επιχείρησης, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.Π.Ε.) και αναγνωρίζονται και καταγράφονται οι φορείς που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κοινωνική Οικονομία.
Πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα πέραν της αμοιβής για τα μελή που προσφέρουν εργασία, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική ανάπτυξη, την φροντίδα ατόμων με ειδικές ανάγκες κλπ).
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, την τριετία 2012 - 2014 εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργηθούν έως 70.000 νέες θέσεις εργασίας στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας.
Τo πρόγραμμα θα προβλέπει 5μηνες συμβάσεις απασχόλησης σε κοινωφελή έργα με μηνιαίο μισθό 625 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Η υλοποίηση του, θα ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και ως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει επεκταθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.