Τσίπρας: Το λιμάνι του Πειραιά το παραχωρήσαμε, δεν το πουλήσαμε

Στις εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα, το προσφυγικό αλλά και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Κίνας.

Τσίπρας: Το λιμάνι του Πειραιά το παραχωρήσαμε, δεν το πουλήσαμε
4'

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια γέφυρα ανάμεσα στο Δυτικό κόσμο και την Κίνα, και αυτή είναι μια κοινή μας επιδίωξη. Επισκέπτομαι το Πεκίνο και τη Σαγκάη αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής συμφωνίας, της αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, για την παρουσία της, κινεζικών συμφερόντων, εταιρείας COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Το λιμάνι του Πειραιά αναβαθμίζεται σε έναν παγκόσμιο, σε έναν διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο.Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι αυτή να είναι η αρχή μιας στρατηγικής και πολυεπίπεδης συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα.Στόχο έχουμε να ενισχύσουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο από τον Πειραιά ως τα βόρεια σύνορά μας, με προοπτική τα εμπορεύματα μέχρι την Κεντρική Ευρώπη, μέχρι τη Βουδαπέστη, να μεταφέρονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» ανέφερε ο κ. Τσίρπας.

«Έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις κινεζικών συμφερόντων σε ελληνικά ναυπηγεία για την επισκευή κινεζικών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία, καθώς επίσης και για τη δυνατότητα συμμετοχής κινεζικών εταιριών σε διαδικασίες παραχώρησης λιμένων με αμοιβαίο όφελος και κοινό στόχο να ενισχύσουμε το εμπόριο, την οικονομική ανάπτυξη και τις κοινές δραστηριότητες.Στον εμπορικό, λοιπόν, τομέα ανοίγονται πάρα πολλές δυνατότητες συνεργασιών ανάμεσα στις δυο χώρες» είπε δίνοντας το «στίγμα» των συζητήσεων.

«Γι’ αυτό και το λιμάνι του Πειραιά το παραχωρήσαμε, δεν το πουλήσαμε» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα βγαίνει μέσα από μια πολύχρονη και δύσκολη κρίση. Νομίζω ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας. Ο ελληνικός λαός έδειξε πολύ μεγάλη αντοχή και υπομονή και έχει πλέον τελειώσει αυτή η πολύ άχαρη και δύσκολη συζήτηση για την παραμονή της χώρας στον πυρήνα της Ευρώπης, στην ευρωζώνη. Η τελευταία απόφαση του Eurogroup, που σηματοδότησε το κλείσιμο της πρώτης και της πιο δύσκολης αξιολόγησης , του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής, είναι σε θετική κατεύθυνση διότι στην πραγματικότητα δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά της απομείωσης του ελληνικού χρέους και βάζει ένα όριο 15% του ΑΕΠ στην εξυπηρέτηση του χρέους» τόνισε σε άλλο σημείο.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας: «Το 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 3% και είμαι αισιόδοξος ότι για πρώτη φορά μπορούμε να πούμε ότι γυρίζουμε σελίδα και φεύγουμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της λιτότητας και περνάμε σε μια αναπτυξιακή προοπτική. Για εμάς όμως, όραμα και στόχος είναι αυτή η ανάπτυξη να μοιραστεί δίκαια στον ελληνικό λαό. Όραμα μας είναι η δίκαιη ανάπτυξη».

«Σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε μια βαθιά πολιτική κρίση εξαιτίας των επιλογών, των μεθόδων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Η πολιτική αυτή κρίση βρίσκει έκφραση στην ανάδειξη ακραίων απομονωτιστών, λαϊκιστών και εθνικιστών σε όλη την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ήταν μια τέτοια έκφραση.
Θέλω να πιστεύω, όμως, ότι η Ευρώπη θα ξαναβρεί τον κοινό βηματισμό και τον δρόμο της. Και βεβαίως για να συμβεί αυτό χρειάζεται να αλλάξει πορεία. Η επίπτωση του brexit στην ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι μικρότερη απ’ ό,τι η επίπτωση στην ίδια τη Βρετανία. Η Ελλάδα πιστεύω ότι βρίσκεται απολύτως καλυμμένη σήμερα μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τις αποφάσεις για το χρέος. Ενδεχομένως να υπάρχει μία μικρή υστέρηση στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά αυτό νομίζω δεν θα επηρεάσει αποτελεσματικά», ανέφερε.


Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας: «Η Ελλάδα είχε την ατυχία να βρεθεί την ίδια στιγμή στο επίκεντρο δύο παράλληλων κρίσεων, της οικονομικής και της προσφυγικής. Δύο εκ των τριών κρίσεων της Ευρώπης. Ευτυχώς ήμασταν έξω από την κρίση ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα σταθερή, πυλώνας σταθερότητας και δύναμη ειρήνης και συνεργασίας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.
Βρεθήκαμε, πράγματι, υπό μεγάλη πίεση εξαιτίας του γεγονότος ότι το σύνολο των προσφυγικών ροών από τη Συρία προς την Ευρώπη πέρναγε από την Ελλάδα, από τα μικρά ελληνικά νησιά.
Είμαι όμως υπερήφανος που οι Έλληνες πολίτες ανέδειξαν το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Και έδωσαν σε ανυπεράσπιστους και ευάλωτους ανθρώπους ανθρωπιά, φιλοξενία, στέγη, φαγητό. Την ίδια στιγμή που άλλα κράτη στην Ευρώπη τους γύριζαν την πλάτη. Θεωρώ ότι η κρίση αυτή είναι μια κρίση που ξεπερνά την Ελλάδα, είναι μια πανευρωπαϊκή, παγκόσμια κρίση. Πρέπει να αναλάβουμε πολύ σύντομα πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η κρίση στη Συρία».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή