Πεκίνο - Τσίπρας: Νέες τεχνολογίες και τουρισμός στο επίκεντρο των συμφωνιών Ελλάδας - Κίνας

Στη σύναψη διακρατικών συμφωνιών, με έμφαση στην καινοτομία, το κομμάτι των νέων τεχνολογιών και τον τουρισμό, προχώρησαν από κοινού ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ.

Πεκίνο - Τσίπρας: Νέες τεχνολογίες και τουρισμός στο επίκεντρο των συμφωνιών Ελλάδας - Κίνας
3'

Ειδικότερα, Αθήνα και Πεκίνο υπέγραψαν τα εξής:

- Επιτελικό πρόγραμμα για την συνεργασία στον τομέα του τουρισμού για την περίοδο 2016-2018 στο πλαίσιο της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

- Συμφωνία συνεργασίας για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία μεταξύ του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

- Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Κίνας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

- Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

- Επιστολή πρόθεσης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Κίνας για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».

- Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας και της Τράπεζας της Ελλάδας.

- Συμφωνία Συνεργασίας για την προώθηση των επενδύσεων μεταξύ του Φορέα Προώθησης Επενδύσεων Κίνας (China Investment Promotion Agency) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).

- Υπόμνημα Κατανόησης μεταξύ της Κινεζικής Κεντρικής Τηλεόρασης (CCTV) και της ΕΡΤ.

- Επιστολή επιβεβαίωσης βούλησης μεταξύ της COSCO και του ΤΑΙΠΕΔ.

Εξάλλου, μιλώντας χθες ενώπιον των μελών του Ελληνοκινεζικού Φόρουμ στην κινεζική πρωτεύουσα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η σημαντική στήριξη του ελληνικού τουρισμού, η συνεργασία ελληνικών και κινεζικών πανεπιστημίων, οι αμοιβαίες πολιτισμικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, οι εξαγωγές των ευγενών αγροτικών μας προϊόντων στην Κίνα, η ναυπήγηση ελληνικών πλοίων στα υπερσύγχρονα κινεζικά ναυπηγεία και η μεταφορά των Κινέζων πολιτών στην Κρήτη κατά την κρίση της Λιβύης, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνουν ότι είμαστε στρατηγικοί εταίροι κι όχι απλώς ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι».

Η βόλτα στην Απαγορευμένη Πόλη και οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας Τσίπρα

Στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου ξεναγήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.

Στη συνέχεια, εγκαινίασε το μικτό εργαστήριο του Ινστιτούτου Έρευνας της Κρήτης με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Κίνας, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας του λέιζερ γίνεται αναστήλωση των μνημείων στην Απαγορευμένη Πόλη.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης ανέφερε ότι η λειτουργία του μικτού εργαστηρίου αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας.

Το εργαστήριο φέρει την ονομασία «Νίκη», από την αρχαία πόλη Νίγια στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας, όπου είχαν εγκατασταθεί οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Το απόγευμα, θα αναχωρήσει για τη Σαγκάη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή