Προκόπης Παυλόπουλος: Σήμερα κλείνει τα 66 του χρόνια (pics+video)

Είναι ο έβδομος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Από τα έδρανα της Νομικής βρέθηκε στα έδρανα της Βουλής και σήμερα κατέχει το ύπατο αξίωμα της χώρας.

Σήμερα 10 Ιουλίου, ο Προκόπιος Παυλόπουλος κλείνει τα 66 του χρόνια.

Ο Προκόπιος Παυλόπουλος (10 Ιουλίου 1950) είναι Έλληνας νομικός και πολιτικός. Από το 2015 είναι ο έβδομος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πραγματοποίησε αρχικά πανεπιστημιακή σταδιοδρομία εκλεγόμενος τακτικός καθηγητής διοικητικού δικαίου στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1986 ενώ παράλληλα υπήρξε νομικός σύμβουλος πολλών φυσικών και νομικών προσώπων.

Στις εθνικές εκλογές του 1996 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία εκλεγόμενος συνεχώς μέχρι και τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός προεδρίας στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα (1989 - 1990) και υπουργός εσωτερικών στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή από το 2004 ως το 2009.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με 233 ψήφους. Ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 13 Μαρτίου, οπότε και έληξε η θητεία του Κάρολου Παπούλια.

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 10 Ιουλίου 1950 και είναι γιος του Βασίλη Παυλόπουλου, φιλόλογου στο επάγγελμα. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Καλαμάτα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris II (Pantheon - Assas) και εν συνεχεία, το 1977, αναγορεύθηκε διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου.

Έχει διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και αντιπρόεδρος του δ.σ. της ΕΡΤ. Είναι παντρεμένος και έχει αποκτήσει τρία παιδιά. Κατοικεί στη Φιλοθέη.

Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ιδιώτευσε ως δικηγόρος διατηρώντας μάλιστα για κάποιο διάστημα κοινό δικηγορικό γραφείο με τον καθηγητή δημοσίου δικαίου, Νίκο Αλιβιζάτο. Παράλληλα ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία αναλαμβάνοντας αρχικά την θέση του επιμελητή (1980 - 1982) στην έδρα δημοσίου δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία εκλεγόμενος υφηγητής το 1982, επίκουρος καθηγητής το 1984, αναπληρωτής καθηγητής το 1986 και τακτικός καθηγητής διοικητικού δικαίου το 1989. Την περίοδο 1991 - 1992 διετέλεσε διευθυντής του τομέα δημοσίου δικαίου. Το 1986 υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο γαλλικό πανεπιστήμιο Paris II. Το 1990 ανέλαβε διευθυντής του νομικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας επί προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 1995.

Διατηρεί δικηγορικό γραφείο και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο.

Πολιτική καριέρα

Το 1974 ανέλαβε γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου. Τον Δεκέμβριο του 1989 διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας (κυβερνητικός εκπρόσωπος) στην Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα.

Τον Σεπτέμβριο του 1995 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Έβερτ, και ένα χρόνο αργότερα εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Στις εκλογές του 1996 οριζόμενος στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κατέλαβε για πρώτη φορά θέση βουλευτή στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Στις εκλογές που ακολούθησαν με σταυρό προτίμησης εξελέγη βουλευτής ως ακολούθως: του 2000 (59.810 σταυροί, 3η θέση), 2004 (5η θέση), 2007 (43.417 σταυροί, 4η θέση), 2009 (28.164 σταυροί, 3η θέση) και 2012 (11.550 σταυροί, 7η θέση) Μαΐου και Ιουνίου) επανεξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια της Α' Αθηνών. Την περίοδο 2000 - 2004 χρημάτισε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Τον Μάρτιο του 2004 διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007, οπότε και στη νέα κυβέρνηση Καραμανλή ανέλαβε Υπουργός Εσωτερικών, στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Με προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε ο Παυλόπουλος μονιμοποιήθηκαν περίπου 35 χιλιάδες συμβασιούχοι, αν και όπως επισημαίνει ο ίδιος ήταν υποχρεωμένος καθότι πολλαπλάσιοι υπάλληλοι είχαν προσληφθεί ως αορίστου χρόνου και εβρίσκοντο υπό καθεστώς ομηρίας από την κυβέρνηση Κώστα Σημίτη. Την πενταετία της διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον Κώστα Καραμανλή πραγματοποιήθηκαν με την έγκριση του Παυλόπουλου 865.000 προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, το 60% των οποίων έγινε με διαδικασίες που δεν επιβλέπονταν από το ΑΣΕΠ. Ωστόσο αυτό το περιεχόμενο αυτού του δημοσιεύματος των Νέων αμφισβητείται από τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Κράτους κατά τρόπο που πιθανώς καθιστά το δημοσίευμα αυτό ανακριβές.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στις 17 Φεβρουαρίου 2015 προτάθηκε υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την επόμενη ημέρα, στις 18 Φεβρουαρίου εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ύστερα από πρόταση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας λαμβάνοντας 233 ψήφους έναντι του ανθυποψηφίου του Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος έλαβε 30 ψήφους, ενώ 32 βουλευτές ψήφισαν παρών. Στις 13 Μαρτίου 2015 ορκίστηκε ενώπιον της Βουλής και ανέλαβε τα καθήκοντά του αντικαθιστώντας τον Κάρολο Παπούλια.

Πολιτική στάση & Κριτική
Θεωρείται ότι ανήκει στην καραμανλική πτέρυγα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ως υπουργός Εσωτερικών απασχόλησε την κοινή γνώμη λόγω των γεγονότων που ακολούθησαν της δολοφονίας του δεκαεξάχρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικούς στα Εξάρχεια. Μετά το περιστατικό ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας, παραίτηση όμως που δεν έγινε δεκτή από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

πηγη el.wikipedia.org

Σχετικές ειδήσεις