Τι συζήτησαν Τσίπρας και Ομπάμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Η πορεία του ελληνικού προγράμματος, το προσφυγικό, καθώς και η πορεία του Κυπριακού ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη συνάντησητου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στη Βαρσοβία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, στο θέμα του χρέους, ο κ. Τσίπρας επισήμανε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι για την Ελλάδα αποτελεί μείζον ζήτημα, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει προοπτικές ανάπτυξης, ενώ αναφέρθηκε και στις τοποθετήσεις τόσο του ΔΝΤ όσο και των ευρωπαϊκών Θεσμών γύρω από την αναδιάρθρωσή του.
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ομπάμα έδειξε κατανόηση για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και προανήγγειλε ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, με σκοπό να βρεθεί μια ουσιαστική λύση.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον πρωθυπουργό ότι η Ουάσινγκτον θα ασκήσει την επιρροή της, ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη λύση, υπερτονίζοντας τον ρόλο της να συνομιλεί με όλες τις πλευρές. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε τη σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο προσφυγικό, εξήγησε στον Αμερικανό πρόεδρο της προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να βοηθήσει του περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταλύσει στον ελληνικό χώρο, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για την περαιτέρω επιτήρηση των προσφυγικών ροών από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, συζητήθηκε ο ενεργός διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης συνεργασίας που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και πρότεινε να υπάρξει σύντομα ξεχωριστή συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
Τέλος, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον κ. Ομπάμα την ειδική ατζέντα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Όπως υπογραμμίζεται, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας. Στον τομέα αυτόν, ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ.
Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.