Ο Τσίπρας ψάχνει τρεις βουλευτές για την αλλαγή του εκλογικού

«Δύσκολο μεν, αλλά όχι αδύνατο», ήταν η απάντηση στενού συνεργάτη του Αλ. Τσίπρα στο Newsbomb.gr, όταν τον ρωτήσαμε τι γίνεται με το… σαφάρι για τη συγκέντρωση των 200 ψήφων που απαιτούνται, προκειμένου ο εκλογικός νόμος για την απλή αναλογική να εφαρμοστεί απ’ τις επόμενες εκλογές.

Ο Τσίπρας ψάχνει τρεις βουλευτές για την αλλαγή του εκλογικού
3'

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ, ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ - ΘΕΩΡΟΥΝ ΕΦΙΚΤΟ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΤΩΝ 200 ΨΗΦΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ 197

Το θέμα αυτό, καθώς επίσης η πορεία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και η συνταγματική αναθεώρηση συζητήθηκαν σε μεγάλη πρωινή σύσκεψη του επιτελείου του πρωθυπουργού, υπό τον Αλ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι αυτή τη στιγμή υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό σύστημα φαίνεται ότι τάσσονται 197 βουλευτές. Υπολείπονται τρεις, αλλά εκφράστηκε αισιοδοξία, ότι μέχρι την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να βρεθούν…

Ακολούθησε βέβαια η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον ανεξάρτητο βουλευτή Ν. Νικολόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο.

Μέχρι πάντως την ψήφιση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής θα συνεχιστούν οι προσπάθειες να βρεθούν οι τρεις κρίσιμες τελευταίες ψήφοι. Ίσως σε αυτή την κατεύθυνση να δούμε τις επόμενες μέρες να αναπτύσσονται συγκεκριμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες…

Όπως πάντως αποκάλυψαν πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε κάθε συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ακόμα μάλιστα και για μείωση του ορίου του 3%, με βάση ωστόσο πάντα την απλή αναλογική που είναι και η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, εκφράστηκε ικανοποίηση απ’ τις μέχρι τώρα συμμετοχές και βεβαιότητα, ότι ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί κανονικά, μετά μάλιστα και την απόρριψη απ’ το ΣτΕ των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει τα κανάλια.

Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα πραγματοποιηθούν κι άλλες συσκέψεις τις επόμενες μέρες, δεδομένου ότι η κυβερνητική πρόταση θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 24 Ιουλίου.

Αυτή τη στιγμή στα σοβαρά ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης υπάρχουν διιστάμενες απόψεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας απ’ το λαό ή όχι.

Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας τάσσεται υπέρ της εκλογής απ’ το λαό, ωστόσο υπάρχουν και ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της άλλης άποψης.

Δεν αποκλείεται τελικά να υιοθετηθεί μια παλιότερη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου.

Δηλαδή η εκλογή να γίνεται απ’ τη Βουλή, αλλά να αποσυνδεθεί απ’ τη δυνατότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Εφόσον στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή δεν καταστεί δυνατό να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι, τότε ο Πρόεδρος εκλέγεται απ’ το λαό, αλλά υποψήφιοι μπορούν να είναι μόνο οι προταθέντες απ’ τα κόμματα στις ψηφοφορίες στη Βουλή.

Είναι πολύ πιθανό, τέλος, η κυβέρνηση να επιλέξει να προσφύγει στο λαό με συμβουλευτικά δημοψηφίσματα για μείζονα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης (εκλογή Προέδρου, ιδιωτικά πανεπιστήμια, χωρισμός κράτους-εκκλησίας).

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή