Εκλογικός νόμος - Τη μείωση του πλαφόν στο 2,5% σχεδιάζει η κυβέρνηση για την είσοδο στη Βουλή

Σε συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες μέρες στο επιτελείο της κυβέρνησης που σχεδιάζει τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα κερδίζει έδαφος να περιληφθεί στην τελική πρόταση στην ολομέλεια της Βουλής η μείωση του πλαφόν εισόδου ενός κόμματος στο κοινοβούλιο από το 3% στο 2,5%, ενώ υπάρχει η πρόταση ακόμα και για 2%.

Εκλογικός νόμος - Τη μείωση του πλαφόν στο 2,5% σχεδιάζει η κυβέρνηση για την είσοδο στη Βουλή
2'

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ…

Πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν, πως αυτή η συζήτηση ξεκίνησε μετά τη διαφαινόμενη οριστική άρνηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (πλην του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θαν. Θεοχαρόπουλου) και του Ποταμιού να μην ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση.

Ούτως ή άλλως και στα αρχικά σχέδια του Μαξίμου υπήρχε η τάση της μείωσης του πλαφόν, ώστε το εκλογικό σύστημα να γίνει ακόμα πιο αναλογικό. Ωστόσο όταν η Φώφη Γεννηματά, στη συνάντηση για τον εκλογικό νόμο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα ζήτησε να παραμείνει στο 3% το πλαφόν (προφανώς για να μην υπάρχουν πιθανότητες εισόδου στη Βουλή του ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου και να αναγκαστεί να συμμετάσχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη…), ο πρωθυπουργός προκειμένου να ψηφίσει το νέο εκλογικό νόμο το δέχτηκε.

Όμως τώρα, με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, δεν υπάρχει λόγος για τη διατήρηση του πλαφόν στα σημερινά ποσοστά.

Με τη μείωσή του αφενός προσεγγίζει περισσότερο προς τις θέσεις του ΚΚΕ, που επιμένει να μην υπάρχει καθόλου πλαφόν, αφετέρου παίζει με τις αντοχές κομμάτων όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αφού η μείωση του πλαφόν διευκολύνει τον Γ. Παπανδρέου στην αυτόνομη πορεία του, ενώ διευκολύνει επίσης το σχηματισμό κομμάτων στο χώρο της Δεξιάς.

Σε ό,τι αφορά στις ενστάσεις των ΑΝΕΛ, που επιθυμούν τη διατήρηση του ορίσου εισόδου στη Βουλή για να μην διευκολυνθεί η κάθοδος στις εκλογές μειονοτικού κόμματος ελεγχόμενου απ’ το τουρκικό προξενείο στη Θράκη, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δεν διαφωνούν με μια μικρή μείωσή του.

Εκτιμούν ότι ούτε με το 2,5%, ενδεχομένως ούτε με το 2% υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Συνεπώς η οριστική μείωση αυτού του ορίου θα εξαρτηθεί τελικά απ’ τα παιχνίδια παρασκηνίου ενόψει της ψήφισης του νέου εκλογικού συστήματος, στην ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα…

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή