Ο Γ. Παπανδρέου επιμένει πώς «λεφτά υπάρχουν»

Σαν να μην πέρασε μια μέρα αφού ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πάλι πώς «λεφτά υπάρχουν το λέω και σήμερα, », μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, απαντώντας στο ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του δεν κατάλαβε έγκαιρα ότι η χώρα πήγαινε για τα βράχια γιατί ως πρωθυπουργός κατηγορήθηκε και για το “λεφτά υπάρχουν” και ότι στη συνέχεια πήρε διάστημα 5-6 μηνών μέχρι να αντιληφθεί την κρισιμότητα της περίστασης

Και εξήγησε ο πρώην πρωθυπουργός: «Οι πόροι, όσοι είναι που υπάρχουν, πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, ηλεκτρονική συνταγογράφηση που πρέπει να συνεχιστεί, να μην σταματήσει, να επεκταθεί παντού στα νοσοκομεία και αλλού. Εφερε στο ελληνικό Δημόσιο και δεν είχε κόστος για να το κάνουμε καθόλου, με ένα λογισμικό το κάναμε στο υπουργείο Εργασίας, 2,5 δισ. τον χρόνο. Δηλαδή κόψαμε κατά 2,5 δισ. το κόστος των φαρμάκων. Πόσος είναι ο ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο; Είναι κάτι παραπάνω σήμερα από τα 2,5 δισ. δηλαδή ένας ολόκληρος ΕΝΦΙΑ κερδήθηκε. Αυτά πληρώνει ο ελληνικός λαός».

Και τόνισε ο κ. Παπανδρέου: «Αν μπορούσαμε να συνεχίσουμε, αν συνεχίζαμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, πράγματι τα λεφτά θα πηγαίναν εκεί που έπρεπε. Εκεί είναι το “λεφτά υπάρχουν”. Και υπάρχουν βεβαίως πάρα πολλά άλλα παραδείγματα με τη Διαύγεια, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο λόγω Διαύγειας μείωσε το κόστος καθαρισμού από 2 εκατ. το χρόνο στις 600 χιλιάδες κ.ο.κ. Αρα, λοιπόν, τα λεφτά υπάρχουν αν φτιάξουμε ένα σωστό λειτουργικό κράτος. Αυτά έλεγα προεκλογικά. Είμαι ακόμα πιο πεπεισμένος και σήμερα».

Συνέχισε λέγοντας ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών: «Σε ότι αφορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας, ήμασταν προ εκπλήξεων όταν αναλάβαμε και το τονίζω αυτό. Ευθύνη έχει η κυβέρνηση να ενημερώσει το κοινοβούλιο και την αντιπολίτευση για τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας και δεν το έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή. Είχαμε άγνοια. Δεν το έκανε βεβαίως ούτε η Ε.Ε, ούτε το ΔΝΤ. Και αυτοί έχουν τεράστιες ευθύνες που φτάσαμε στο σημείο όπου φτάσαμε. Δηλαδή αντί του 3% έλλειμμα στο 15,6% το οποίο τελικά φορτώθηκε ο ελληνικός λαός. Αν είχαν προειδοποιήσει δημόσια, όχι σε μυστικές συναντήσεις, ο κ. Μπαρόζο ή όποιος από το ΔΝΤ είχε την ευθύνη, την ελληνική κοινή γνώμη για την κατάσταση το 2008, που μας αποκάλυψε ο κ. Προβόπουλος πρόσφατα ότι τα ήξερε, αν είχαν αποκαλύψει αυτά τα στοιχεία, θα είχαν αναγκαστεί να πάρουν μέτρα και να μην φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές».


Παπανδρέου για Κεντροαριστερά: Υπάρχουν δυνατότητες συνένωσης πάνω σε αρχές και πρόγραμμα

Στο ερώτημα αν πιστεύει ότι είναι εφικτό ότι μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο εγχείρημα της επανένωσης της Κεντροαριστεράς και αν μπορούν να παραμεριστούν οι προσωπικοί εγωισμοί για να υπάρξει ξανά ενιαίο κόμμα της Κεντροαριστεράς όπως ήταν για πολλές δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε: «Θεωρώ, πρώτα απ’ όλα, ως πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς, έχοντας και μια εμπειρία πέρα από τη δική μας την εσωτερική, την ελληνική, βλέπω ότι υπάρχουν παρόμοια προβλήματα και στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν και σε άλλες χώρες και υπάρχουν δυνατότητες μιας συνένωσης πάνω όμως σε αρχές και πρόγραμμα.

«Το τονίζω αυτό διότι νομίζω ότι προϋπόθεση για μια οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση, συζήτηση κάνουμε αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας διάλογος και άτυπος και ουσιαστικός και δημόσιος και μέσα από τις επαφές που γίνονται, προϋπόθεση για μια συνένωση είναι πρώτα απ’ όλα να κατανοήσουμε ποιο είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα. Γιατί υπήρξαν αυτές οι διασπάσεις του χώρου, που ιστορικά έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη χώρα και έχει προσφέρει πιστεύω πολλά, κι αυτό έχει σχέση με τον τρόπο που βλέπουμε τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα».

Σχετικές ειδήσεις