Κρέτσος: Βελτιώνεται διεθνώς η εικόνα της Ελλάδος

Η εικόνα της Ελλάδας έχει δεχθεί πολλαπλά πλήγματα στα χρόνια της κρίσης, αλλά τους τελευταίους μήνες τα θετικά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο είναι πλέον περισσότερα από τα αρνητικά, επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Ελλάδας Λευτέρης Κρέτσος.

Κρέτσος: Βελτιώνεται διεθνώς η εικόνα της Ελλάδος
2'

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο κ. Κρέτσος εκτιμά ότι η βελτίωση αυτή «επήλθε ύστερα από πολλά χρόνια και απορρέει σε μεγάλο βαθμό από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, καθώς και από την αλληλεγγύη που έδειξε ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες, γεγονός το οποίο σε σημαντικό τμήμα του διεθνούς Τύπου καθιστά την Ελλάδα αξιόπιστο εταίρο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης». Παρόλα αυτά, σημειώνει, η ανάγκη διαμόρφωσης μιας στρατηγικού χαρακτήρα διαχείρισης της εικόνας της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Ο κ. Κρέτσος κάνει αναφορά στο Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής που δημιουργήθηκε με τον νόμο 4339/2015 και είναι αρμόδιο για τον στρατηγικό σχεδιασμό της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής καθώς και για την κεντρική διαχείριση επικοινωνιακών κρίσεων.

Το Συμβούλιο, εξηγεί, «έρχεται για πρώτη φορά να εμπλέξει όλα τα υπουργεία και το στελεχιακό δυναμικό αυτών στον επικοινωνιακό σχεδιασμό, στοχεύοντας σε μια ενιαία επικοινωνιακή γραμμή, η οποία θα είναι ρεαλιστική, ειλικρινής και με σαφή και απλά μηνύματα. Οι επικοινωνιακές δράσεις όλων των υπουργείων θ' αρχίσουν να οργανώνονται με βάση ένα κοινό πλαίσιο».

Σ' αυτό, σημειώνει, αναμένεται να συμβάλει και η εφαρμογή του νόμου περί διαφάνειας στην κρατική διαφήμιση και τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον κ. Κρέτσο, «η οικοδόμηση μιας εικόνας πρέπει να γίνει αντιληπτή ως μέρος της εθνικής πολιτικής πάνω σε διαφορετικά ζητήματα και όχι ως μια διαφημιστική καμπάνια ανεξάρτητη από τον σχεδιασμό, τη διακυβέρνηση και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τις μεγάλες και μικρές μεταρρυθμιστικές τομές».

Το άρθρο καταλήγει ως εξής:

«Ύστερα από μια μακρά περίοδο ανησυχίας και αστάθειας η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης του διεθνούς ενδιαφέροντος βασιζόμενη στο ισχυρό της όπλο: τους φίλεργους και ανήσυχους ανθρώπους της, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Το 2017 θα λειτουργήσουν δύο υπερσύγχρονες κοιτίδες πολιτισμού και δημιουργικότητας (το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Πολιτιστικό ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), ενώ αναμένονται μεγάλες εκθέσεις/ συνέδρια, όπως η Documenta. Με συνέργειες και συνένωση δυνάμεων θα βρεθούν ικανοί χρηματοοικονομικοί πόροι και το στελεχιακό δυναμικό για να στηρίξουν μια προσπάθεια ανάτασης που έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και υπηρετεί τις πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και της οικουμενικότητας».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή