Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τα 42 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Ο κ. Κοτζιάς διαβεβαιώνει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται και θα παραμείνει στο πλευρό της Κύπρου, αρωγός και συμπαραστάτης του κυπριακού ελληνισμού και του κυπριακού λαού». Όπως αναφέρει, «στόχος μας είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης, συνολικής και συμφωνημένης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια».
«Σήμερα, υποκλινόμαστε στην μνήμη των αδελφών μας που έπεσαν στην Κύπρο το 1974. Εκφράζουμε τον σεβασμό και την πατριωτική ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους υπερασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπριους και Ελλαδίτες», συνεχίζει ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται και δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής.
Αναπόσπαστο μέρος της λύσης του Κυπριακού αποτελούν, όπως τονίζει ο κ. Κοτζιάς, «η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων».
Νίκος Αναστασιάδης: Μέσα από την ενότητα να απαντήσουμε για την απελευθέρωση της πατρίδας μας
Μέρα οδύνης για την Κύπρο είναι η σημερινή, αφού συμπληρώνονται 42 χρόνια από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή στο βόρειο τμήμα της νήσου. Το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει άλυτο. Το μόνο θετικό σε αυτά τα σαράντα δύο χρόνια η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρωί, παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη τελέστηκε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες κατά την τουρκική εισβολή. Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστη και κατέθεσε στεφάνι για τους πεσόντες ο β' αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Βαρεμένος.
Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι η σήμερα «είναι μαύρη μέρα για την πατρίδα μας, μια μέρα που συνοδεύτηκε από την προδοσία της Χούντας και την εισβολή της Τουρκίας».
Υποχρέωση όλων σήμερα, επεσήμανε, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής προς όσους έδωσαν τη ζωή τους ή και όσους αγνοούνται ακόμα, είναι «μέσα από την ενότητα και τη συλλογική δράση να απαντήσουμε με την απελευθέρωση, την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, την επανένωση της πατρίδας μας».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αγωνιζόμαστε για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, προέβη σήμερα, Τετάρτη (20/07/2016) σε γραπτή δήλωση, επισημαίνοντας ότι «μια επανενωμένη Κύπρος είναι η μόνη αποκατάσταση δικαιοσύνης προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων που μπορούν και πρέπει να ζουν ειρηνικά μέσα στην Ευρώπη».
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:
«Τα 42 χρόνια που έχουν περάσει από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο δεν εξασθένησαν ούτε κατ´ελάχιστο τη μνήμη της τραγωδίας. Ούτε κατ´ελάχιστο τη μνήμη της κατάφωρης αδικίας.
Αντίθετα. Κάνουν ισχυρότερη την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, για το τέλος της παράνομης κατοχής και την επανένωση του νησιού. Όπως μας επιβάλλει η ιστορική και εθνική ευθύνη και όπως προβλέπουν το Διεθνές Δίκαιο, τα επανειλλημένα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Είναι ισχυρή μου πεποίθηση ότι μια επανενωμένη Κύπρος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς στρατεύματα κατοχής και ξεπερασμένα επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις, είναι η μόνη αποκατάσταση δικαιοσύνης προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων που μπορούν και πρέπει να ζουν ειρηνικά μέσα στην Ευρώπη.
Πάνω απ’όλα, πεποίθησή μου είναι ότι τα 42 αυτά χρόνια δοκιμασίας για τον Ελληνισμό, αποτελούν προς όλους μας ανεξαιρέτως επιταγή εθνικής ενότητας και υποχρέωση άρνησης κάθε διχασμού και κάθε λαϊκισμού.
Ειδικά, μάλιστα, στις ημέρες μας και στις παρούσες συνθήκες ανησυχητικής αβεβαιότητας που επικρατούν στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή μας».
ΚΚΕ: Το έγκλημα σε βάρος του λαού της Κύπρου συνεχίζεται
«Σαράντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, που εκτελέστηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Το έγκλημα σε βάρος του λαού της Κύπρου, με την εισβολή και κατοχή του 37% του νησιού συνεχίζεται, ενώ το δρόμο άνοιξε το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β' σε βάρος της κυπριακής κυβέρνησης Μακαρίου». Αυτό υπογραμμίζει αρχικά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος σε ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.
«Ο λαός της Κύπρου δεν μπορεί να προσδοκά δίκαιη λύση στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γιατί αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί ενθαρρύνουν και ανέχονται την επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. Σήμερα προωθούν ένα νέο "σχέδιο Ανάν", το οποίο έχει διαμορφωθεί στη βάση της συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης, που νομιμοποιεί την τούρκικη εισβολή και κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού», σημειώνει ο Περισσός.
Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, που εκδηλώνονται στο έδαφος και των οξυμένων ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων μεταφοράς, θέτουν μπροστά στους λαούς την ανάγκη να δυναμώσουν τη διεθνιστική αλληλεγγύη, αλλά και την πάλη για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πάλη δεμένη με συνολικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας».
Ο Περισσός «εκφράζει την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό, στηρίζει τον αγώνα για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, για Κύπρο ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
«Γι' αυτό και θα αντιταχθεί σε λύσεις -ανοιχτής ή συγκαλυμμένης- διχοτόμησης, που στο παρελθόν απέρριψε ο ίδιος ο κυπριακός λαός», καταλήγει το σχετικό σχόλιο του ΚΚΕ.
Το Ποτάμι: Θυμόμαστε αλλά και αγωνιζόμαστε
Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι αναφέρει: «Σήμερα στη θλιβερή 42η επέτειο της στρατιωτικής εισβολής στην Κύπρο έχει αξία όλοι οι Έλληνες να δηλώσουμε τη συμπαράσταση μας στους Κύπριους αδελφούς μας. Να καταδικάσουμε την, πέρα από κάθε έννοια δικαίου, συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου και να εκφράσουμε τις ευχές μας για την επανένωση του νησιού, χωρίς ξένα στρατεύματα στα πλαίσια μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης.
Αυτή θα πρέπει να είναι η επιδίωξη όλων μας αυτή την ταραγμένη εποχή, για το καλό όλων των Κυπρίων αλλά και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».