ΝΔ: Τι αποφάσισε η ολομέλεια της Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων του κόμματος
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρης Αυγενάκης. Ο Πρόεδρος απηύθυνε χαιρετισμό στην ολομέλεια και εν συνεχεία τη σκυτάλη παρέλαβε ο Γραμματέας. Αμφότεροι συνεχάρησαν το έργο της Γραμματείας και χειροκρότησαν την ενεργό συμμετοχή των μελών στις δράσεις αυτής.
Ο Γραμματέας των Επιστημονικών Φορέων, Νίκος Κωστόπουλος ευχαρίστησε τα μέλη για την ενέργεια και τη συμμετοχή τους στο έργο της Γραμματείας, έργο το οποίο στηρίχτηκε στο διαρκή διάλογο, την ουσιώδη επικοινωνία και την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, προβληματισμών και εμπειριών. Οι αντιπρόεδροι της Γραμματείας, κοι Ακριτίδης Πολυχρόνης, Κώτσηρας Γεώργιος και Λέων Γρηγόρης πήραν το λόγο για να καλωσορίσουν με τη σειρά τους το πολυπληθές κοινό των μελών και να ευχαριστήσουν θερμά όλα τα μέλη για το πάθος που αποθέτουν καθημερινά στο έργο και την προσπάθεια της Γραμματείας.
Σκοπός της συγκέντρωσης ήταν η παρουσίαση του έργου της Γραμματείας στην ολομέλεια, δίνοντας έμφαση στη δράση 5 + 5, την πρωτότυπη ιδέα της καταγραφής 5 προβλημάτων και 5 λύσεων από τα μέλη της γραμματείας. Ο υπεύθυνος Τομέα Πληροφορικής, κος Παναγιώτης Ζήκος, παρουσίασε το έργο της γραμματείας, ξεκινώντας από μια σύντομη αναφορά των ενεργειών από το Φλεβάρη του 2016, οπότε και συστάθηκε η γραμματεία, έως σήμερα. Οι 2 δράσεις της Γραμματείας, που αριθμεί πλέον 893 ενεργά μέλη στηρίχτηκαν στην εξατομικευμένη επικοινωνία με τα μέλη και τη συλλογή των απόψεών τους.
Η 1η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Συμμετέχω στη Νέα Δημοκρατία που παρουσίασε ο Νέος Πρόεδρος, όπου τα μέλη μέσω της δικτυακής πύλης της ΝΔ κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το έργο και την επιρροή που πρέπει να έχει η γραμματεία επιστημονικών φορέων. Τα αποτελέσματα της 1ης δράσης έχουν ήδη κατατεθεί στον Πρόεδρο και τα μέλη της Γραμματείας.
Η 2η δράση πραγματοποιήθηκε ως το επόμενο βήμα της 1ης, όπου πλέον η επικοινωνία εξατομικεύτηκε και από κάθε ενεργό μέλος ζητήθηκε η συλλογή 5 προβλημάτων του επιστημονικού κλάδου όπου ανήκει το μέλος, καθώς και 5 προτεινόμενων λύσεων. Η συμμετοχή ήταν για μια ακόμη φορά αθρόα (665 προτάσεις από 893 μέλη - 75% συμμετοχή στο ουσιώδες και πρωτότυπο αυτό έργο).
Οι προτάσεις επεξεργάστηκαν από το γραμματέα, τους αναπληρωτές και τον πυρήνα των 81 μελών της γραμματείας. Παρουσιάστηκε μία καρτέλα ανά επιστημονικό κλάδο, όπου συγκεντρωτικά έγινε αναφορά στα 5+5 περισσότερο ουσιώδη προβλήματα του κλάδου (οι κλάδοι που παρουσιάστηκαν ήταν οι: Εκπαιδευτικοί, Επαγγέλματα Υγείας, Μηχανικοί, Δικηγόροι, Οικονομολόγοι και ΓΕΩΤΕΕ).
Συγκεντρωτικά θα μπορούσαμε να σημειώσουμε τα κάτωθι:
• Το Ασφαλιστικό-Φορολογικό αποτελεί τροχοπέδη και προβληματίζει όλους τους επιστήμονες ανεξαρτήτως κλάδου
• Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και οι Νέες Τεχνολογίες είναι εδώ για να μας διευκολύνουν και πρέπει να γίνουν μέρος της επιστημονικής (και όχι μόνο) ζωής μας
• Η καταπολέμηση της ανεργίας πρέπει να αποτελέσει πυξίδα για το έργο της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με γνώμονα το καλύτερο μέλλον για τους επιστήμονες και την αποφυγή του διωγμού αυτών σε χώρες του εξωτερικού (brain drain).
Παράλληλα θέσαμε τις βάσεις για την 3η δράση της Γραμματείας, όπου η ανάλυση των 5+5 θα γίνει βαθύτερη, θα αξιοποιηθούν οι απαντήσεις, όχι μόνο ανά κλάδο, αλλά ανά ειδικότητα και ανά μέλος.
Μετά το τέλος της παρουσίασης, όπως συμβαίνει άλλωστε σε κάθε συγκέντρωση της γραμματείας, το λόγο πήραν τα μέλη, όπου σε 3λεπτες τοποθετήσεις κατέθεσαν τις προτάσεις τους και τους προβληματισμούς στο ευρύ κοινό της ολομέλειας. Περισσότεροι από 70 συμμετέχοντες ανέβηκαν στο βήμα και τοποθετήθηκαν.
Ο στόχος της 2ης δράσης ήταν αυτή να αποτελέσει το έναυσμα για διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα της ΝΔ και να επηρεάσει όσο το δυνατόν περισσότερο, τον προγραμματικό λόγο της ΝΔ, λόγο όπου οι επιστήμονες πρέπει να έχουν φωνή.
Η πολυπληθής συμμετοχή, το πάθος τον ομιλούντων, η παρουσία του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής και του Προέδρου της ΝΔ και η αγάπη των μελών, αποδεικνύουν πως είμαστε στο σωστό δρόμο και μας δίνουν το κουράγιο για ακόμη πιο έντονο και ουσιαστικό έργο.