Αποκάλυψη σοκ – Γιατί ο Ερντογάν απείλησε εμμέσως την Ελλάδα την επομένη του πραξικοπήματος

Πριν ακόμη ολοκληρωθούν 24 ώρες από την καταστολή της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του Τούρκου Προέδρου και καθώς η Τουρκία μετρούσε τις πληγές της έπειτα από μια «νύχτα αίματος», το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον Ρετζέππ Ταγίπ Ερντογάν και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζεται ως ενδεικτικό της επιθετικής στρατηγικής που ο πρώτος επρόκειτο να ακολουθήσει.

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Τον άγνωστο διάλογο που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους δύο ηγέτες τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 16 Ιουλίου αποκαλύπτει σε σημερινό της δημοσίευμα (24/7) η εφημερίδα Real News, χαρακτηριστικό των πιέσεων που έσπευσε να ασκήσει και επιμένει να ασκεί η Άγκυρα, προκειμένου να απελαθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί, που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη, μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα.

«Αν δεν μας τους δώσετε πίσω, θα φύγουν και άλλοι πραξικοπηματίες... και θα έρθουν σε εσάς», επισήμανε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εύχομαι τις ημέρες που θα εκδικάζεται η υπόθεση να μην ισχύει η θανατική ποινή στη χώρα σας. Αν επιβληθεί η θανατική ποινή, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή. Πιστεύω ότι αποτελεί ηθικό δικαίωμα το αίτημα σας να δικαστούν οι πραξικοπηματίες στην χώρα σας. Στην χώρα μας αποφασίζει όμως η ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Πιστεύω ότι θα αξιολογήσει πως συμμετείχαν στο πραξικόπημα και... δεν θα παραχωρήσει πολιτικό άσυλο», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επί του παρόντος, οι δικηγόροι των «8» ετοιμάζουν το υπόμνημα που θα καταθέσουν οι πελάτες του στην εξέταση του αιτήματος ασύλου. Μιλώντας στο CNN Greece η δικηγόρος Μένια Πολυχρόνη αποκάλυψε τα σημεία του υπομνήματος.

Βασικό επιχείρημα θα είναι ότι η Τουρκία δεν είναι πια χώρα δικαίου και θα συμπεριλαμβάνονται οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν «τι να τους κάνω στη φυλακή να τους ταΐζω;», αλλά και οι δηλώσεις του για ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, ενώ σε ειδική παράγραφο θα μνημονεύεται η απόφαση για αναστολή της σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου από την πλευρά της Τουρκίας.

Στους υπαλλήλους της υπηρεσίας ασύλου θα αναφέρουν επίσης ότι και οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειες τους υποστηρίζουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, και ότι χαρακτηριστικά οι σύζυγοι τους που είναι δασκάλες στο επάγγελμα δεν φορούν μαντήλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο αίτημα ασύλου θα διαπιστώνουν και την επιθυμία μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα και συγκεκριμένα στη Γερμανία όπου έχουν και συγγενείς.

Πάντως από τους χώρους στο πρώην Ολυμπιακό χωριό όπου κρατούνται, μιλούν συνεχώς με τους δικηγόρους τους, ενώ η διαδικασία της εξέτασης αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Σχετικές ειδήσεις