Πάρκο Τρίτση: Τι λύση θέλουμε και για ποιους;
Έφτασε, λοιπόν, ο κόμπος στο χτένι και όπως ανακοινώθηκε, επίκειται λύση στο πρόβλημα του χρόνιου μαρασμού και εγκατάλειψης του Πάρκου Αντώνη Τρίτση με τη σύσταση νέου φορέα.
Ποια λύση όμως;
Η σημερινή τραγική εικόνα που παρουσιάζει το Πάρκο δεν προέκυψε από παρθενογένεση αλλά από την συστηματική, εγκληματική αδιαφορία των φορέων διαχείρισης με το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης να βαραίνει τον τελευταίο διαχειριστή, ΑΣΔΑ, που διαχρονικά άλλωστε συμμετείχε σε όλες τις διοικήσεις Πάρκου.
Είναι γνωστό ότι το σύστημα διαπλοκής, εξυπηρέτησης εργολαβικών, ιδιοτελών και άλλων συμφερόντων έχει δραστηριοποιηθεί για να είναι η λύση αυτή στα μέτρα τους. Λύση συμβιβασμού και ανοχής που θα διατηρεί το Πάρκο Τρίτση σε κατάσταση συνεχούς φυλλορροής, σε «ομηρεία», εξαρτώμενο από την «σωτήρια» επέμβασή τους, δέσμιο των προγραμματικών και άλλων συμβάσεων χρηματοδότησης που μόνον αυτοί δήθεν μπορούν να εξασφαλίσουν.
Είναι οι ίδιοι που έχουν την κύρια ευθύνη για την σημερινή εικόνα και κατάσταση του Πάρκου Τρίτση, που σχεδιάζουν την μετατροπή του σε τεράστιο χώρο επαναλαμβανόμενων και ατελείωτων εργολαβιών, «φίλοι» και συνομιλητές κάθε κυβέρνησης ,πρωταγωνιστές στις φωτογραφήσεις ,σε κάθε γεγονός που τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στο Πάρκο.
Στον αντίποδα των επιδιώξεων αυτών υπάρχει η άλλη λύση. Αυτή που διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του Πάρκου Αντώνη Τρίτση ως Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Εκπαίδευσης. Που επιδιώκει η λειτουργία του να έχει το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Που εξασφαλίζει όχι μόνον την τυπική αλλά και ουσιαστική αρμοδιότητα και εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην λειτουγία του Πάρκου.
Λύση που, με την προτεινόμενη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πάρκου (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείο Παιδείας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Περιφέρεια Αττικής, δήμος Ιλίου, δήμος Αγ. Αναργύρων – Καματερού, δύο εκπρόσωποι κινημάτων και περιβαλλοντικών φορέων), διασφαλίζει τον πιο πάνω χαρακτήρα του. Λύση Που παρέχει στο νέο Φορέα Διαχείρισης επαρκή και σταθερή χρηματοδότηση ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού αλλά με ανακατανομή του, με βάση την αρχή της αντιστάθμισης της περιβαλλοντικής ζημίας και επιβάρυνσης που προκαλείται στην Αττική από τις ποικίλες αστικές λειτουργίες. Λύση Που διασφαλίζει τη δυνατότητα του νέου Φορέα Διαχείρισης να αναλάβει άμεσα τις αρμοδιότητές του, χωρίς γραφειοκρατικές ή άλλες καθυστερήσεις, και να προχωρήσει στην επίλυση των άμεσων λειτουργικών προβλημάτων του Πάρκου.
Λύση που παρέχει στο νέο Φορέα Διαχείρισης τη δυνατότητα άμεσης απομάκρυνσης όλων των αυθαίρετων και παράνομων, χρήσεων, εγκαταστάσεων και καταλήψεων, όπως και το δικαίωμα να επισπεύσει τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου σε όσους άσκησαν διαχείριση και εκμετάλλευση του Πάρκου Τρίτση μέχρι σήμερα.
Οι συγκεκριμένες προτάσεις έχουν κατατεθεί. Η πρόκληση βρίσκεται μπροστά στη σημερινή Κυβέρνηση. Αναμένεται η έμπρακτη έκφραση της πολιτικής της βούλησης.
Τα μέλη του Σύριζα Δυτικής Αθήνας
Τάσος Λύτρας, Γιώργος Κομματάς, Θωμάς Μπιζάς