Στην κυβέρνηση ψάχνουν εχθρούς κι οταν δεν βρίσκουν τους δημιουργούν
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΔΙΑΡΡΕΕΙ ΔΗΘΕΝ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ; - ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Το τελευταίο χρονικό διάστημα «ξέθαψαν», έτσι, στην κυβέρνηση έναν εκ των... παλαιών εχθρών του κ. Τσίπρα.
Έχουν αρχίσει μάλιστα και τις σχετικές διαρροές εναντίον του...
Ο λόγος για τον Γιαννη Στουρνάρα.
Οι συχνές το τελευταίο διάστημα παρεμβάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα, που μάλιστα έχουν και έντονο πολιτικό «άρωμα», αφενός έχουν δημιουργήσει σχόλια κι εκτιμήσεις για μελλοντικές πολιτικές φιλοδοξίες του και αφετέρου έχουν προκαλέσει κρίση στις σχέσεις του με την κυβέρνηση.
Ειδικά, όπως εκτιμούν έγκυροι κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση, σχολιάζεται η δημόσια τοποθέτησή του σύμφωνα με την οποία η περσινή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές κόστισε στη χώρα μας 86 δισ. ευρώ, τοποθέτηση που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Γ. Δραγασάκη, Ευκλ. Τσακαλώτου και Ν. Παππά.
Αλλά φαίνεται πως ο Γ. Στουρνάρας κατηγορείται από κυβερνητικούς κύκλους ότι βρίσκεται και πίσω απ’ την άρνηση θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. προκειμένου να περάσει τροπολογία για να παραμείνει στη θέση της η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη.
Οι ίδιοι κύκλοι αποδίδουν στο διοικητή της ΤτΕ πολιτικές φιλοδοξίες που στηρίζονται μάλιστα από μεγάλα επιχειρηματικά κι εκδοτικά συμφέροντα, τα οποία μάλιστα ψιθυρίζουν χωρίς ωστόσο να τα κατονομάζουν…
Η πρακτική αυτή, ας μην ξεχνάμε ότι είναι εξόχως προσφιλής στο περιβάλλον του πρωθυπουργού...
Συγκεκριμένα, ισχυρίζονται ότι διαθέτουν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο Γ. Στουρνάρας φιλοδοξεί να διαδραματίσει μελλοντικό ρόλο… Παπαδήμου, να γίνει δηλαδή πρωθυπουργός τεχνοκράτης, υπό τις ευλογίες των συμφερόντων αυτών αλλά και κύκλων των δανειστών.
Αυτό - κατά την άποψή τους - θα γίνει στην περίπτωση κατά την οποία μετά τις επόμενες εκλογές δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Τότε, στη δίνη μιας νέας πολιτικής κρίσης που θα θυμίζει την ταραγμένη περίοδο 2011-2012, θα πιεστούν κόμματα να συνεργαστούν σε μια συμμαχική κυβέρνηση με πρωθυπουργό όχι κάποιον εκ των πολιτικών αρχηγών, αλλά τεχνοκράτη, ο οποίος να απολαμβάνει και της εμπιστοσύνης των δανειστών.
Δηλαδή τον… Στουρνάρα, όπως έχε γίνει με τον Λ. Παπαδήμο!
Αυτό το σενάριο ενισχύεται και από τη βεβαιότητα ότι τα «ενδιάμεσα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. κόμματα που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων) δεν θα ήθελαν πρωθυπουργό ούτε τον Τσίπρα, αλλά ούτε τον Μητσοτάκη.
Είναι βέβαια σχετικά νωρίς για μια τέτοια σεναριολογία, ωστόσο όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αυτά τα σενάρια συζητούνται σε όλα τα κόμματα!
Βέβαια ο πρωθυπουργός στις προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα για την αναθεώρηση του Συντάγματος περιλαμβάνει και πρόταση που αποκλείει την ανάληψη της πρωθυπουργίας από μη κοινοβουλευτικό πρόσωπο.
Αλλά η πρόταση αυτή, ακόμα κι αν περάσει, θα εφαρμοστεί απ’ τις μεθεπόμενες εκλογές, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση.
Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι η πλευρά του Γιάννη Στουρνάρα δεν έχει ποτέ απαντήσει σε όλη αυτή τη σεναριολογία και ο ίδιος ο διοικητής της ΤτΕ προς το παρόν κινείται απολύτως θεσμικά χωρίς να έχει δώσει εμφανή δείγματα πολιτικών φιλοδοξιών.
Είναι σχεδόν βέβαιο, δε, ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε το έργο: «θέλουν να με ρίξουν τα συμφέροντα».
Σενάριο θυματοποίησης, αρκετά βολικό όταν δεν έχεις τίποτα άλλο να πεις και να κανείς…