Γεωργιάδης:Ο ελληνικός λαός να αποφασίσει δια της ψήφου του, τι είδους Σύνταγμα θέλει
Πρόχειρες, αποσπασματικές και άτολμες» χαρακτηρίζει τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης και τονίζει: «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην υπουργός ισχυρίζεται ότι η ΝΔ έχει καταθέσει τη μόνη ρεαλιστική πρόταση που είναι «τα δύο κόμματα να συμφωνήσουν στα άρθρα που πρόκειται να ανοίξουν, και να ψηφίσουν ο ένας τα άρθρα του άλλου». «Μετά, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας σε δημόσια διαβούλευση, ώστε κατά την προεκλογική εκστρατεία των επομένων εκλογών, ο ελληνικός λαός να αποφασίσει δια της ψήφου του, τι είδους Σύνταγμα θέλει να έχει» προσθέτει.
Ο κ. Γεωργιάδης αποφεύγει να πάρει θέση για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνει ότι «πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και σημειώνει: «Χαίρομαι ιδιαίτερα, που ο κ. Τσίπρας, ο οποίος διέλυσε τη Βουλή με πρόσχημα την εκλογή του ΠτΔ, σήμερα προτείνει αυτό να μην μπορεί να συμβεί ποτέ ξανά στο μέλλον».
Σχολιάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των 8 στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα δήλωσε: «Οι συνεχείς αναφορές υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, πότε του κ. Βίτσα και πότε του κ. Κοτζιά, βλάπτουν την υπόθεση και δεν την ωφελούν».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός και ο Πάνος Καμμένος «θα κάνουν τα πάντα για να παρατείνουν την κυβερνητική τους θητεία» και τονίζει ότι «αυτή, όμως, η επιθυμία τους έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πραγματικότητα».
Δηλώνει αισιόδοξος για τον στόχο της αυτοδυναμίας της ΝΔ, «ιδιαίτερα αν καθυστερήσουν οι εκλογές», και σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχεται εντός ΝΔ σημειώνει ότι είναι ένα πρόσωπο που «δεν κρύβομαι στα δύσκολα, που γενικώς εκτίθεμαι και που είχα μια πολύ ταχεία ανέλιξη στην ιεραρχία της Νέας Δημοκρατίας» και προσθέτει: «Αντιλαμβάνομαι λοιπόν ότι τα χαρακτηριστικά μου αυτά σε κάποιους συναδέλφους μου αρέσουν και σε κάποιους δεν αρέσουν».
Ακολουθεί η συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ 'Αδωνι Γεωργιάδη
- Πώς σχολιάζετε τις προτάσεις του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση;
«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν κάτι ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών. Εδώ και μήνες, ο κ. Τσίπρας μας προετοίμαζε για αυτήν την παρουσίαση, και τελικά το μόνο που έμεινε από αυτήν ήταν η χρήση του Κοινοβουλίου ως χώρο κομματικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προτάσεις ήταν πρόχειρες, αποσπασματικές και άτολμες. Αν και έχουν περάσει λίγες ημέρες, κανείς δεν συζητάει για αυτές.
- H ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στον κύκλο διαβούλευσης που ξεκινάει η κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι η τακτική του «όχι σε όλα» είναι αποδοτική για τη ΝΔ;
Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει τη μόνη ρεαλιστική πρόταση για να επιτύχουμε πράγματι τη συνταγματική αναθεώρηση. Ποια είναι αυτή; Τα δύο κόμματα -η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ- να συμφωνήσουμε στα άρθρα που πρόκειται να ανοίξουμε και να ψηφίσουμε ο ένας τα άρθρα του άλλου, γιατί μόνο αυτή η Βουλή μπορεί να αποφασίσει ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν. Μετά, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας σε δημόσια διαβούλευση, ώστε κατά την προεκλογική εκστρατεία των επομένων εκλογών, ο ελληνικός λαός να αποφασίσει δια της ψήφου του, τι είδους Σύνταγμα θέλει να έχει σε αυτή τη χώρα. Εάν αυτό δεν γίνει και μείνουμε στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει τα άρθρα που ενδιαφέρουν μόνο εκείνον και κανέναν άλλο, δεν θα γίνει συνταγματική αναθεώρηση και θα χαθεί αυτή η ευκαιρία.
- Συμφωνείτε με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας που πρότεινε ο κ. Τσίπρας;
Ο κ. Τσίπρας έκανε μια υπαναχώρηση. Ενώ διέρρεε παντού ότι είναι υπέρ της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και ενώ στη συνέντευξή του στον κ. Παπαχελά είπε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για κάτι τέτοιο, μετά την εσωκομματική πίεση των «53» αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν. Εμείς από την αρχή, τοποθετηθήκαμε με μεγάλη προσοχή στο ζήτημα της απευθείας εκλογής του ΠτΔ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής. Χαίρομαι ιδιαίτερα, όμως, που ο κ. Τσίπρας, ο οποίος διέλυσε τη Βουλή με πρόσχημα την εκλογή του ΠτΔ, σήμερα προτείνει αυτό να μην μπορεί να συμβεί ποτέ ξανά στο μέλλον, αναγνωρίζοντας ότι αυτό που έκανε ήταν ένα σφάλμα.
- Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα επιθέσεων θρησκευτικού φανατισμού;
Ζούμε σε μία εξαιρετικά περίεργη εποχή, και προφανώς η ισλαμιστική τρομοκρατία αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, θα πρέπει όμως, κάποια στιγμή, οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις και οι κοινωνίες να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση μεταξύ μας για το τι ακριβώς συμβαίνει πια στις πατρίδες μας. Εάν αυτές οι επιθέσεις συνεχιστούν, αναμφίβολα θα δημιουργήσουν και πολιτικά τετελεσμένα.
- Η κυβέρνηση Τσίπρα χειρίζεται σωστά το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα;
Το ζήτημα του ασύλου των 8 Τούρκων στρατιωτικών δεν πρέπει να είναι κάτι στο οποίο εμπλέκεται η κυβέρνηση, τουλάχιστον φανερά. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει ανεπηρέαστα η ελληνική Δικαιοσύνη. Οι συνεχείς αναφορές υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, πότε του κ. Βίτσα και πότε του κ. Κοτζιά, βλάπτουν την υπόθεση και δεν την ωφελούν.
- Εκλογές βλέπετε σύντομα ή το 2019, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση;
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να εγκαταλείψει την πρωθυπουργική καρέκλα. Επίσης, ο κ. Πάνος Καμμένος θα ψηφίσει τα πάντα ώστε να παραμείνει υπουργός Εθνικής 'Αμυνας. 'Αρα, θα κάνουν τα πάντα για να παρατείνουν την κυβερνητική τους θητεία. Αυτή, όμως, η επιθυμία τους έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πραγματικότητα. Η ζωή των Ελλήνων γίνεται κάθε μέρα ολοένα και χειρότερη. Πιστεύω ότι στο τέλος θα επικρατήσει η πραγματικότητα.
- Ενίοτε γίνεστε στόχος πυρών από συναδέλφους σας εντός της ΝΔ. Αισθάνεστε ότι λειτουργείτε ως «σάκος του μποξ» στο κόμμα σας;
Είμαι ένα πρόσωπο που δεν κρύβομαι στα δύσκολα, που γενικώς εκτίθεμαι και που είχα μια πολύ ταχεία ανέλιξη στην ιεραρχία της Νέας Δημοκρατίας. Αντιλαμβάνομαι λοιπόν ότι τα χαρακτηριστικά μου αυτά σε κάποιους συναδέλφους μου αρέσουν και σε κάποιους δεν αρέσουν. Από τη δική μου πλευρά οφείλω να σας πω ότι δεν θεωρώ κανέναν Νεοδημοκράτη αντίπαλό μου. Αντίπαλός μου είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό δεν μπαίνω και σε αυτή τη συζήτηση.
- Η αυτοδυναμία μπορεί να είναι εφικτός στόχος για τη Νέα Δημοκρατία, κύριε Γεωργιάδη;
Ναι, μπορεί να είναι εφικτός στόχος, ιδιαίτερα αν καθυστερήσουν οι εκλογές. Κάθε μέρα που περνάει η Νέα Δημοκρατία θα ανεβαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέφτει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη και αν η Νέα Δημοκρατία κατακτήσει την αυτοδυναμία, πρέπει να επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις. Σήμερα, κανένα κόμμα δεν μπορεί να κάνει μόνο του αυτά που χρειάζεται η χώρα.