Νικολόπουλος: Θα λογοδοτήσουν όσοι σπαταλούν χρήματα του ελληνικού λαού “αμαρτωλές” ΜΚΟ;
Σ’ αυτή τη δήλωση προέβη ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδος ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή τις διώξεις που άσκησαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς σε υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών, που ενέκριναν, κατά σκανδαλώδη τρόπο, χρηματοδοτήσεων συνολικού ύψους 400.000€ του γνωστού ΙΣΤΑΜΕ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Νικολόπουλος έχει πρωτοστατήσει προκειμένου να αποκαλυφθούν οι «διασπαθίσεις» δημοσίου χρήματος από τρωκτικά διαφόρων Μ.Κ.Ο. και δε του ΙΣΤΑΜΕ, που δρούσε κάτω από την προστατευτική «ομπρέλα» της οικογένειας Παπανδρέου!
Για το συγκεκριμένο Ίδρυμα καταβλήθηκαν χρήματα την περίοδο 2002-2004 από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για έργα και δράσεις που θα γίνονταν στις Βαλκανικές χώρες και συγκεκριμένα την Αλβανία, την Βουλγαρία αλλά και την Γεωργία. Επρόκειτο για παράνομες χρηματοδοτήσεις αφού έγιναν χωρίς παραστατικά!
Από την έρευνα όμως που πραγματοποίησε η εισαγγελέας, Α. Τριανταφύλλου, προέκυψε ότι επρόκειτο για παράνομες χρηματοδοτήσεις καθώς, μεταξύ άλλων, εκείνη την περίοδο η συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν είχε (εκ του Νόμου) την δυνατότητα να λαμβάνει ποσά μεγαλύτερα των 60.000 ευρώ!
Εκτός αυτού προέκυψε ότι στους φακέλους με τις… δράσεις δεν υπήρχαν τα απαραίτητα παραστατικάαλλά και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως εκείνη της Αλβανίας) το ΙΣΤΑΜΕ πρώτα έλαβε την χρηματοδότηση και μετά υπέβαλε την αίτηση για να υπαχθεί στο σχετικό πρόγραμμα!
Συνεπώς οι αιτήσεις θα έπρεπε να απορριφθούν από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε –όπως άλλωστε συνέβη στις περισσότερες ΜΚΟ- ότι στην περίπτωση του ΙΣΤΑΜΕ ίσχυσε η ρήση του θυμόσοφου λαού «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει». Είναι ενδεικτικό ότι την επίμαχη περίοδο υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ επικεφαλής του Ινστιτούτου ήταν ο Μιλτιάδης Τσόγκας.
Η δικαστική έρευνα έδειξε ότι «η διάθεση των ποσών των χρηματοδοτήσεων αποφασίστηκε χωρίς να ερωτηθούν οι Διπλωματικές Αρχές για την ανάγκη υλοποίησης των προγραμμάτων και χωρίς να αξιολογηθούν οι σχεδιαζόμενες δράσεις».
Επιπλέον από την μελέτη του φακέλου αποδείχθηκε ότι ακόμη και τα παραστατικά δαπανών που κατατέθηκαν «έπασχαν ουσιωδώς» και ως εκ τούτου οι σχετικές δαπάνες θα έπρεπε να είχαν απορριφθεί. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν αμετάφραστα ξενόγλωσσα παραστατικά χωρίς θεώρηση από τις ελληνικές Αρχές, πληρωμές με πιστωτική κάρτα (!), δαπάνες τηλεφωνίας για διάφορους πελάτες πέραν της ΜΚΟ και πολλά ακόμη.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη παράδοσης επίπλων, ηλεκτρονικών ειδών και πολλών ακόμη αντικειμένων στην έδρα εταιρείας στην Γεωργία της οποίας διαχειριστές ήταν νόμιμοι εκπρόσωποι συνεργαζόμενης ΜΚΟ στο Πρόγραμμα της Γεωργίας, καθώς και οι δαπάνες για αμοιβές του γενικού διευθυντή του ΙΣΤΑΜΕ και εκπροσώπου μιας άλλης συνεργαζόμενης ΜΚΟ καθώς και ενός συγγενή του!
Οι διώξεις που ασκήθηκαν αφορούν το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ εκείνων που είχαν τεθεί επικεφαλής στο ΙΣΤΑΜΕ ήταν και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο Ν.. Κοτζιάς υπήρξε πρόεδρος του ΔΣ για 18 μήνες μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 όταν και παραιτήθηκε για να «αφοσιωθεί στο συγγραφικό του έργο».
Ας σημειωθεί ότι εάν ποτέ ολοκληρωθεί η έρευνα για τον πακτωλό χρημάτων που έλαβαν οι ΜΚΟ τις προηγούμενες δεκαετίες πολλά πολιτικά πρόσωπα θα χάσουν τον ύπνο τους. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι πολλές ΜΚΟ λειτούργησαν ως όχηματα για να εισρέουν στις τσέπες επιτηδείων εκατομμύρια ευρώ του Δημόσιου κορβανά.
Αυτή την στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 60 ΜΚΟ που φέρονται να έχουν λάβει δεκάδες εκατομμύρια χωρίς να έχουν παράξει το παραμικρό έργο.
Μεταξύ άλλων βρίσκεται «γαλάζια ΜΚΟ-τέρας» στην οποία συμμετέχουν κορυφαίου πανεπιστημιακή, μια ΜΚΟ που ανήκει σε ιδιαίτερα θορυβώδη γυναικεία προσωπικότητα που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και φέρεται να ασχολούνταν με θέματα… ελληνοαλβανικής φιλίας, αλλά και η ΜΚΟ πολύ γνωστού ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου που έλαβε τρία εκατομμύρια ευρώ για να επεκτείνει την… ελληνική Παιδεία στην γειτονική Αλβανία! Πίσω από αυτή κρύβεται κορυφαίος ακαδημαϊκός.
Ο όγκος της ύλης πάντως είναι τόσο μεγάλος που παραμένει άγνωστο μέχρι ποιο σημείο θα φτάσουν οι έρευνες».