«Πλακώθηκαν» στη Βουλή – Απέσυρε τροπολογία ο Σκουρλέτης
Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Κωνσταντίνος Μορφίδης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η τροπολογία, που αρχικά έγινε δεκτή, προέβλεπε ότι «βεβαιωμένες οφειλές στα τελωνεία που προέρχονται από δηλώσεις προϊόντων που υπάγονται σε Ε.Φ.Κ., οι οποίες υποβλήθηκαν από 1.6.2015 έως 31.8.2015, δύνανται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται από 2 έως και σε 48 δόσεις», έναντι 12 δόσεων που προβλέπει το ισχύον καθεστώς ή 24 εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από έκτακτη αιτία».
Ωστόσο, οι αντιδράσεις ήταν τόσο μεγάλες, μάλιστα η Δημοκρατική Συμπαράταξη απείλησε με αποχώρηση από την ψηφοφορία, που ο αρμόδιος Υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, την απέσυρε.
Αποσύροντας την τροπολογία, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «τροπολογίες που κατατίθενται με καλή πρόθεση δεν πρέπει να σκιάζονται από άλλες σκοπιμότητες» και προσέθεσε ότι πρέπει να αποσυρθεί και να επανέλθει με περισσότερα στοιχεία, «ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους σκιά».
«Ο τρόπος διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ένα κλασικό παράδειγμα ενός στρεβλού τρόπου ανάπτυξης με υπερβολικές αποδόσεις, εγγυημένες τιμές», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου ο κ. Σκουρλέτης και προσέθεσε ότι αυτός ο τρόπος ανάπτυξης ήταν κρατικοδίαιτος, ενώ πολλές φορές υπήρξαν επενδυτικά σχέδια που όχι μόνο απολάμβαναν τις υψηλότατες εγγυημένες αποδόσεις, της τάξης του 18%, του 20%, του 25%, τα προηγούμενα χρόνια, αλλά έπαιρναν και ενισχύσεις από τον προηγούμενο επενδυτικό νόμο.
«Ευτυχώς» είπε, «ο νέος νόμος για τις επενδύσεις εξαιρεί τις συγκεκριμένες επενδύσεις και τις προβλέπει μόνο για περιπτώσεις ενίσχυσης επενδύσεων στον χώρο της βιομάζας».
«Ένα κλασικό παράδειγμα έλλειψης ενός εθνικού σχεδιασμού ο τρόπος που αναπτύχθηκαν στην πατρίδα μας οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», συνέχισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και προσέθεσε. «Αυτό βέβαια βαραίνει και μεταφράζεται σε πολύ συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, ευθύνες όμως που είχαν κοινωνικό κόστος. Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα να μετατάξουμε, να μεταταγούμε από το καθεστώς των σταθερών εγγυημένων τιμών σε ένα πλέον νέο σύστημα ενίσχυσης των συγκεκριμένων μορφών ενέργειας, εισάγοντας τις διαγωνιστικές διαδικασίες».
«Ζούμε σε μια περίοδο μετάβασης σε ένα νέο μοντέλο αγοράς», υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης και προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του Κοινοβουλίου, θα έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το λεγόμενο "target model".