Ο Νίκος Νικολόπουλος για «το "πάρτι" των αμοιβών στο ΤΧΣ»
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
"Εταιρίες συμβούλων του εξωτερικού είναι αυτές που έχουν καρπωθεί τη «μερίδα του λέοντος» και έχουν αποκομίσει τα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη από το ιδιότυπο «πάρτι»· των αμοιβών στο ΤΧΣ.
Στα 5,5 χρόνια λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα έξοδά του «τρέχουν» με 715.000 ευρώ το μήνα. Συνολικά μάλιστα από τέλη του Ιουλίου του 2010 έως τον Δεκέμβριο της περσινής χρονιάς, το ΤΧΣ δαπάνησε 46,5 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει μέσα από όλες τις μέχρι τώρα λογιστικές του καταστάσεις.
Από το «κονδύλι» αυτό, τα 25 εκατ. κατέληξαν σε ξένους συμβούλους, ενώ άλλα 1,4 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σε ελεγκτικές εταιρίες. Για τους διεθνείς οίκους που ανέλαβαν συμβουλευτικό ρόλο, οι κεφαλαιακές αυξήσεις των τραπεζών στα τελευταία τρία χρόνια αποδείχθηκαν «φλέβα χρυσού», γιατί απέφεραν τα περισσότερα έσοδα.
Με εξαίρεση όμως την περίοδο του 2014, το ΤΧΣ δεν γνωστοποιεί τις επιμέρους λεπτομέρειες. Τότε, οι δουλειές μοιράστηκαν σε τέσσερις «παίκτες». Τη Lazard, τη Morgan Stanley, τη JP Morgan και τη Nomura.
Τα συμβουλευτικά κόστη που επωμίστηκε το ΤΧΣ ήταν 14,4 εκατ. ευρώ το 2014, 8,4 εκατ. ευρώ το 2013 και περί το 1,2 εκατ. ευρώ πέρσι. Και τούτο, γιατί με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, απαιτείται να έχει στα χέρια του το ταμείο δύο εκθέσεις αποτίμησης ανά τράπεζα που πάει σε Αύξηση Κεφαλαίου...
Σε κάθε περίπτωση όμως, παραμένει άγνωστο το πώς ακριβώς έχει κατανεμηθεί η «πίτα» των αμοιβών που έχουν εισπράξει στα 5,5 χρόνια οι συμβουλευτικές, αλλά και οι ελεγκτικές εταιρίες, οι οποίες έχουν απορροφήσει το 53,8% των συνολικών δαπανών του ΤΧΣ.
Στο διάστημα των 65 μηνών λειτουργίας του Ταμείου, οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ. έχουν διαμορφωθεί αθροιστικά στα 1,2 εκατ. ευρώ. Με τα πρόσωπα που στελεχώνουν το Δ.Σ. να αλλάζουν συνεχώς, γεγονός που έχει ως συνέπεια τον διευρυμένο αριθμό τους.
Πάντως, μέχρι τώρα, το πιο ακριβοπληρωμένο στέλεχος του Ταμείου είναι η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος Αναστασία Σακελλαρίου, η οποία είχε ετήσιες μισθολογικές αποδοχές 216,5 χιλιάδων ευρώ. Ο νυν πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής για τους περίπου 5 μήνες της θητείας του το 2015 είχε αμοιβές 63,2 χιλιάδων ευρώ που σε ετήσια βάση αντιστοιχούν σε περίπου 152.000 ευρώ. Περίπου τόσες ήταν και οι αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου Αριστείδη Ξενό- φου που υποχρεώθηκε σε παραίτηση, κατόπιν του νέου αυστηρού πλαισίου αξιολόγησης του Μηχανισμού Εποπτείας.
Το εξωφρενικό και συνάμα προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι πρόσφατα αυξήθηκαν εντυπωσιακά οι ετήσιες απολαβές μελών του Δ.Σ και εργαζομένων.
Πέραν τούτων, τα έξοδα μισθοδοσίας για όλα τα χρόνια λειτουργίας του ΤΧΣ έχουν ανέλθει σε 10,9 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο ξεκίνησε με 6 άτομα προσωπικό το 2010 και στα τέλη του 2015 είχε φτάσει στους 31 εξειδικευμένους υπαλλήλους. Οι οποίοι είχαν συνολικές ετήσιες αποδοχές 2,39 εκατ. ευρώ ή περί τις 77.000 ευρώ ετησίως μικτά. Χωρίς να περιλαμβάνονται οι εργοδοτικές εισφορές. Εκ του ιδρυτικού νόμου, το ΤΧΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που δεν-ανήκει στον Δημόσιο τομέα. Διαθέτει, δηλαδή, οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια.
Η οικονομική, βεβαίως, αυτοτέλειά του, εδράζεται στο γεγονός ότι αντλεί πόρους από τους δανειστές της χώρας (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - ΕΡ5Ρ, που τώρα έχει μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας - Ε5Μ). Και με τους πόρους αυτούς που χορηγούνται με τη μορφή ομολόγων παρέχει κεφαλαιακή στήριξη στις τράπεζες, καλύπτοντας επίσης τα κενά των πιστωτικών ιδρυμάτων που οδηγούνται σε ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η χρηματοδοτική αυτή βοήθεια, μετράει στο Δημόσιο Χρέος της χώρας και κατά συνέπεια βαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο. Με αυτή την έννοια, τα λειτουργικά κόστη του ΤΧΣ και τα «πάρτι» των αμοιβών, είναι άλλη μία κατ' εξοχήν «ευαίσθητη» παράμετρος στο έτσι κι αλλιώς μπλεγμένο κουβάρι των εξελίξεων στο Ταμείο.
Κατόπιν όλων αυτών ερωτάσθε:
1ον Με ποια κριτήρια καθορίζονται οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ. και των 31 εργαζομένων;
2ον Ποιο «μπούσουλα» χρησιμοποιείτε για να αποτιμάτε τις προσφερόμενες υπηρεσίες των ξένων εταιριών και συμβούλων;
3ον Προχωρήσατε σε εκδήλωση ενδιαφέροντος και επιλέξατε τις πλέον συμφέρουσες προτάσεις;
4ον Με ποιο σκεπτικό αυξήθηκαν πρόσφατα, κατά προκλητικό τρόπο, οι αμοιβές μελών του Δ.Σ. και εργαζομένων στο ΤΧΣ;
5ον Από το συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό του ΤΧΣ, ποιο ποσό υπόκειται σε φορολόγηση;
Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος".