Νικολόπουλος: Λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αποφάσεις για το χρέος
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος λέει πως εάν υπάρξει λογική και σύνεση και από την κυβέρνηση και από τους δανειστές, δεν θα υπάρξουν πρόωρες κάλπες, ενώ για τη συνταγματική αναθεώρηση ζητά χαρακτηριστικά «να ανοίξει όλη η βεντάλια και να συζητήσουμε τα πάντα».
Ο κ. Νικολόπουλος εξηγεί γιατί υπερψήφισε τον εκλογικό νόμο και για την κάθοδο του κόμματός του στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν, μιλά για το πρόβλημα της τρομοκρατίας και τη συνάντησή του στη Συρία με τον Άσαντ, ασκεί σκληρή κριτική στη σημερινή ΝΔ, αναφέρεται στη μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, σχολιάζει την απόφαση δέσμευσης της περιουσίας του προέδρου του ομίλου Σκάι Γιάννη Αλαφούζου και τέλος στέλνει το μήνυμά του στους πολίτες της Αχαΐας που είναι η εκλογική του περιφέρεια.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξη του βουλευτή Αχαΐας και προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκου Νικολόπουλου στο ΑΠΕ:
Κύριε Νικολόπουλε, να ξεκινήσω από τα θέματα της οικονομίας. Το φθινόπωρο έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ το Σεπτέμβριο θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ. Μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλό στην οικονομία τους επόμενους μήνες;
Ειλικρινά το εύχομαι, αλλά εξίσου ειλικρινά δεν το βλέπω... Η άποψή μου είναι σταθερή: Με συνταγές ύφεσης δεν μπορεί να προκύψει καλό αποτέλεσμα. Όσο αδυνατίζεις την αγελάδα, τόσο πιο δύσκολο είναι να πάρεις γάλα.
Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα για το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα οι δανειστές να πάρουν μία απόφαση σε αυτή την κατεύθυνση που θα διευκολύνει την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση; Και ποια μπορεί να είναι αυτή η απόφαση;
Είναι απολύτως βέβαιο, τουλάχιστον κατ’ εμέ, ότι λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς συγκεκριμένες και γενναίες αποφάσεις των Ευρωπαίων για το χρέος. Οφείλουν να αποδεχτούν ότι η συνταγή του μνημονίου που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα παρέτεινε και διεύρυνε το πρόβλημα, κατά συνέπεια απαιτείται ριζική στροφή στην αντιμετώπισή του. Διευθέτηση του χρέους με ευνοϊκό τρόπο για τη χώρα και χαλάρωση των υφεσιακών μέτρων για να βρει χώρο η πραγματική οικονομία να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί.
Βλέπετε ίσως σύντομα πολιτικές εξελίξεις μεταξύ των οποίων και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; Η δική σας άποψη ποια είναι σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;
Πρόωρες εκλογές μπορούν -και πρέπει να γίνουν- μόνο εφόσον προκύψει κάποιο μεγάλο αδιέξοδο. Πιστεύω ότι εάν υπάρξει λογική και σύνεση από όλες τις πλευρές, και εννοώ την κυβέρνηση και τους δανειστές, δεν θα υπάρξουν πρόωρες κάλπες. Στο κάτω- κάτω, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη, έχουν ανάγκη από σταθερότητα και ηρεμία στους πολύ δύσκολους καιρούς που όλοι ζούμε.
Μιας και αναφέρεστε στην ταραχώδη εποχή μας, πρόσφατα επισκεφθήκατε τη Συρία και συναντηθήκατε με τον Άσαντ. Ποια είναι η άποψή σας για το μείζον ζήτημα της τρομοκρατίας που σκιάζει πλέον όλη την Ευρώπη και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, μάλλον έχουν καταλάβει πλέον και με πολύ οδυνηρό τρόπο ότι η λογική του«διαίρει και βασίλευε» και η επιδίωξη γεωστρατηγικών και οικονομικών στόχων μέσω της αποσταθεροποίησης χωρών και περιοχών, είναι παντελώς άστοχη. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, ο πόλεμος στη Συρία δεν είναι θρησκευτικός και η ισχυροποίηση των τζιχαντιστών δεν προήλθε μέσα από μια διαμάχη θρησκειών ή πολιτισμών, αλλά από την επιδίωξη των δυτικών δυνάμεων να οικειοποιηθούν και να εκμεταλλευτούν την αποκαλούμενη «αραβική άνοιξη», χωρίς να κατανοούν όμως ότι άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας. Οφείλουν λοιπόν, να αλλάξουν άμεσα πολιτική και στρατηγική. Ασφαλώς να ενισχύσουν την εσωτερική ασφάλεια των χωρών τους, κυρίως όμως να ενισχύσουν τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να αντιμετωπίσουν τους ακραίους ισλαμιστές και να αποκαταστήσουν την τάξη, στηριζόμενες σε μετριοπαθείς και δημοκρατικές δυνάμεις, που σαφώς και υπάρχουν στον μουσουλμανικό κόσμο.
Επιστρέφοντας στα εσωτερικά, ο πρωθυπουργός μίλησε για την συνταγματική αναθεώρηση και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις. Με ποιες συμφωνείτε και πείτε μας ενδεικτικά κάποια δική σας πρόταση.
Η συνταγματική αναθεώρηση είναι μία κορυφαία, όσο και δύσκολη διαδικασία, καθώς πρέπει να υπάρξει συγκροτημένη και λεπτομερής ανάλυση των αποτελεσμάτων οποιασδήποτε προτεινόμενης αλλαγής. Από τις προτάσεις που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν κάποιες με τις οποίες συμφωνώ και άλλες με τις οποίες διαφωνώ. Μήπως ήρθε η ώρα, όμως, να δούμε μία μεγάλη και ριζική τομή σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στην ίδια την μορφή του πολιτεύματος; Για παράδειγμα, γιατί δεν συζητούμε την προεδρική δημοκρατία ή την θέσπιση συνταγματικού δικαστηρίου ή τον επανακαθορισμό του αριθμού των βουλευτών, την αλλαγή των εκλογικών περιφερειών και πολλά άλλα; Προσωπικά, θα ήθελα να ανοίξει όλη η βεντάλια και να συζητήσουμε τα πάντα. Από το Α έως το Ω.
Ψηφίσατε υπέρ του νέου εκλογικού νόμου. Για ποιο λόγο;
Κινούμενος στην κατεύθυνση που προανέφερα και πιστεύοντας ότι είναι ώρα για τομές, δεν μπορούσα να καταψηφίσω μία πρόταση που κινείται σε θετική κατεύθυνση, παρέχει αναλογικότερη εκπροσώπηση στα κόμματα και ενισχύει την ψήφο των νέων. Προσωπικά, θα ήθελα πολύ πιο τολμηρά και ολοκληρωμένα βήματα, κάποια από τα οποία περιέγραψα πιο πάνω.
Είσαστε για πολλά χρόνια βουλευτής και στέλεχος της ΝΔ στο παρελθόν. Σήμερα πώς βλέπετε τη στάση που κρατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες;
Εδώ και αρκετό καιρό η ΝΔ έχει φύγει πολύ μακριά από τις παρακαταθήκες και τον χαρακτήρα που της προσέδωσε ο ιδρυτής της, εθνάρχης, Κωνσταντίνος Καραμανλής ως ένα φιλελεύθερο και ριζοσπαστικό λαϊκό κόμμα που μάχεται τα κατεστημένα συμφέροντα προς όφελος των πολιτών και της δημοκρατίας. Συμβιβάστηκε με τις ολιγαρχίες, συμβιβάστηκε με τη μνημονιακή λαίλαπα και τα κελεύσματα των δανειστών, μετατράπηκε σε «ουρά» της Ελλάδας που χρεοκόπησε και σβήνει, αντί να γίνει«ατμομηχανή» ανανέωσης και έμπνευσης μιας νέας Ελλάδας. Και ο νέος πρόεδρος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνει πως ακολουθεί τη θλιβερή πεπατημένη. Πιστεύει ότι η λύση είναι «πιο πολύ μνημόνιο», ενώ είναι λαλίστατος για πολλά, εντούτοις δεν βρίσκει ούτε μία λέξη να πει για να καταδικάσει τους? πλουσιότατους που λησμονούν να δηλώσουν πολλά εκατομμύρια ή χρωστάνε πολλά θαλασσοδάνεια και τελικά, δεν προσφέρει καμία συγκεκριμένη πρόταση για την έξοδο της χώρας από την ηθική, οικονομική και κοινωνική κρίση.
Έχετε κάνει «σημαία» της πολιτικής σας τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και έχετε δημιουργήσει πολλά μέτωπα με γνωστούς επιχειρηματίες. Εκτιμάτε πως αυτό μπορεί να οδηγήσει κάπου;
«Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ» λέει ο ποιητής. Όμως ποτέ μου δεν φοβήθηκα την πολύ και σκληρή δουλειά, ποτέ μου δεν πέταξα και δεν ξεπούλησα τα «όπλα» που μου δίνουν οι πολίτες πολλά χρόνια τώρα, ψηφίζοντάς με. Η μάχη με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, όντως κρατάει πολλά χρόνια. Είναι όμως κυρίαρχης σημασίας, όχι για τον Νικολόπουλο, αλλά για τη χώρα. Αν θέλουμε να βρούμε τα βαθιά αίτια της σήψης και της χρεοκοπίας, στην διαφθορά και τη διαπλοκή θα πρέπει να τα αναζητήσουμε. Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων έχουν ήδη φανερωθεί πολλά. Και θα φανερωθούν και άλλα πολλά. Πείτε με ξεροκέφαλο, ρομαντικό ή και εμμονικό. Όμως, όλος αυτός ο αγώνας, ναι οδηγεί κάπου. Σιγά- σιγά, γίνονται οι αποκαλύψεις. Δεσμεύονται λογαριασμοί και περιουσίες. Γίνεται μια προσπάθεια να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Και όσοι νομίζουν πως μπορούν να κατέχουν ΜΜΕ για να κερδοσκοπούν εις βάρος της χώρας ή για να τα χρησιμοποιούν ως 45άρια εις βάρος των πολιτικών που δεν τους κάνουν τεμενάδες, αργά ή γρήγορα θα κάτσουν στον πάγκο. Το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά: Χωρίς υγιή πολιτική, υγιή επιχειρηματικότητα και υγιή μίντια, δεν θα έχουμε καλό μέλλον.
Στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, η συμμετοχή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος θα είναι αυτόνομη ή όχι;
Η απάντηση κατ’ αρχήν είναι ναι. Ωστόσο, σας θυμίζω πως το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα δεν δημιουργήθηκε έχοντας την πεποίθηση ότι έχει γνώση και λύσεις για τα πάντα. Αντίθετα, γεννήθηκε προσκαλώντας όλες τις δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις να ενωθούν για να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο, παραμερίζοντας ακόμα και επιμέρους διαφορές τους. Γι’ αυτό και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν, μπορούμε να συζητήσουμε για συνεργασίες, όπως ήδη έχει γίνει με τους ΑΝΕΛ.
Τέλος, θα ήθελα το μήνυμά σας στους πολίτες της Αχαΐας που είναι η εκλογική σας περιφέρεια.
Δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα που να θέλω να στείλω στους πολίτες της Αχαΐας, αφού εξάλλου βλεπόμαστε πολύ συχνά, μου τα λένε και τους τα λέω από κοντά. Μόνο την άπειρη ευγνωμοσύνη μου θέλω να τους εκφράσω για την πολύχρονη εμπιστοσύνη τους, που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι η μεγάλη μου ευθύνη, αλλά και η σκληρή μου «πανοπλία», ώστε να συνεχίζω άκαμπτος τους αγώνες, παρά τα όποια λάθη μοιραία έχω κάνει, ως άνθρωπος που εργάζεται πολύ.
Και κάτι τελευταίο: θα θέλαμε ένα σχόλιο σας για την απόφαση δέσμευσης της περιουσίας του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΙ Γιάννη Αλαφούζου
Θεωρώ πως η απόφαση είναι μια λογική συνέχεια όσων γνωρίζουμε, και στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα πιστεύουμε ότι σύντομα θα έρθει η ώρα ώστε όλοι οι... ξεχασιάρηδες να αποκαλύψουν τι έχουν ξεχάσει να δηλώσουν ως πλούτο, αλλά και από ποιες πηγές παρήγαγαν αυτό τον πλούτο.
Η Δικαιοσύνη δεν είναι... «τυφλή»... αποδεικνύει πως έχει και μάτια και αυτιά. Το «πάρτι» λαμβάνει τέλος και οι... «ψιψίνες» θα μπουν στο κλουβί τους.
Ελπίζω μόνο, όσοι στη Βουλή και στην Εξεταστική Επιτροπή παριστάνουν τους συνηγόρους και τους υπερασπιστές των... «πλουσίων στις πλάτες των φτωχών», επιτέλους να καταλάβουν και να τοποθετηθούν ευθέως υπέρ των συμφερόντων των πολιτών.