Φ. Κουβέλης: 5% ΦΠΑ για τα λαϊκά είδη κατανάλωσης

Απηύθυνε κάλεσμα στους Έλληνες επιχειρηματίες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ιταλών...

Κάλεσμα στους Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των γειτόνων μας στην Ιταλία, όπου 24 ιδιώτες υπέγραψαν και δημοσίευσαν στις εφημερίδες μια διακήρυξη, στην οποία προσφέρονται να αγοράσουν εγχώρια κυβερνητικά ομόλογα για να βοηθήσουν τη χώρα, έκανε ο Φώτης Κουβέλης.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ανέφερε: «Όχι μόνο δεν έχουμε κινήσεις συμμετοχής στο πλαίσιο μιας αλληλέγγυας κοινωνικής συμπεριφοράς αυτών που τα έχουν, αλλά αντιθέτως τα χρήματά τους τα διατηρούν στο εξωτερικό. Ήδη έχουμε πάρα πολλές τοποθετήσεις χρημάτων σε αλλοδαπές τράπεζες και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα… Πέραν από τις εκκλήσεις υπάρχουν και εισπρακτικά μέτρα που ένας μηχανισμός πρέπει να αναπτύξει»

Για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ από 1ης Σεπτεμβρίου, σημείωσε πως οι αυξημένοι έμμεσοι φόροι και ιδιαίτερα ο αυξημένος ΦΠΑ θα καθηλώσουν ακόμη περισσότερο τη λειτουργία της αγοράς.

«Με αυτό το ΦΠΑ θα κλείσουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα έχουμε μια συνεχή επιβάρυνση των στρωμάτων που προσφεύγουν στα είδη λαϊκής κατανάλωσης», τόνισε προτείνοντας την καθιέρωση ΦΠΑ 5% για τα βασικά λαϊκά είδη κατανάλωσης.

Μετά το 2013 στις αγορές

«Η Ελλάδα μπορεί να φιλοδοξήσει να μπει στις αγορές μετά το 2013. Ίσως το 2014», υποστήριξε ο Φώτης Κουβέλης σημειώνοντας όμως πως οι συνθήκες αλλάζουν καθημερινά, ενώ σχετικά με τα όσα συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε πως «αν η Ευρώπη δεν αντιμετωπίσει πολιτικά ενοποιημένη την οικονομική κρίση, τότε είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα αυτής της γενικευμένης κρίσης χρέους, θα αντανακλούν κάθε μέρα και περισσότερο με ένα δυσμενές αποτέλεσμα στους Ευρωπαίους πολίτες και προφανέστατα στους Έλληνες πολίτες».