Ο Τσίπρας, η ΔΕΘ και μια άδεια ατζέντα παροχών
Όντας πλέον σε πλήρες αδιέξοδο και με το διαβόητο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» να σκονίζεται σε κάποιο συρτάρι του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση της πόλης, σε μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες και ειδικότερα τους παραγωγικούς φορείς πως ετοιμάζεται για μια... νέα πολιτική εκκίνηση.
Με άδεια χέρια ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, επιχειρεί να κερδίσει χρόνο στην εξουσία – Τι θα πει ο Τσίπρας και γιατί «ξαναζεσταίνεται» το σενάριο των εκλογών
Όσοι θυμούνται την πρόσφατη πολιτική Ιστορία, η ΔΕΘ ήταν πάντοτε ένα εφαλτήριο για την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς, για να εξαγγείλουν την ατζέντα της διακυβέρνησης της χώρας, να ανακοινώσουν διορθώσεις επί πολιτικών αποφάσεων ή να επιδοθούν - κατά το ελληνικό ειωθός - σε μια ακατάσχετη «παροχολογία», με υποσχέσεις και δεσμεύσεις, οι οποίες εν τέλει έμεναν στα χαρτιά.
Αυτή η πρακτική, εν έτει 2016 και με δεδομένη την κρίση που βιώνουν σχεδόν 11 εκατ. πολίτες εξαιτίας των Μνημονίων, μάλλον ανήκει πλέον στο παρελθόν, αφού ο κόσμος δεν δίνει σημασία πλέον στα μεγαλόστομα λόγια, αλλά στις πράξεις που θα καλυτερέψουν τους όρους της διαβίωσης ή μάλλον της επιβίωσής τους.
Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά πλέον ότι, με τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει και τα όσα προαπαιτούμενα φέρνει το ερχόμενο φθινόπωρο η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές, έχει απέναντί του τον λαό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα περιορίσει στο ελάχιστο τις εξαγγελίες, κινούμενος περίπου στο πρότυπο του Αντώνη Σαμαρά, όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε ανέβει στη ΔΕΘ, παρουσιάζοντας μια ατζέντα με εκκρεμότητες και προτεραιότητες και αφήνοντας τις παροχές στην άκρη.
Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, να είναι όσο το δυνατόν πιο κατευναστικός, φοβούμενος, προφανώς, την κοινωνική οργή, που ήδη ξεχειλίζει με τα όσα διαδραματίζονται στο οικονομικό μέτωπο: κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, «πετσοκομμένοι» μισθοί και συντάξεις, ΕΝΦΙΑ και ακατάσχετη φορολογία έχουν κυριολεκτικά γονατίσει τους πολίτες και τώρα ανοίγει και το κεφάλαιο του Εργασιακού, για το οποίο οι δανειστές εμφανίζονται με ιδιαίτερα άγριες διαθέσεις.
Φέτος, λοιπόν, στη ΔΕΘ θα δούμε έναν άλλο Τσίπρα: Έναν πρωθυπουργό που έχει δεθεί στο άρμα των δανειστών, έχει ξεχάσει φυσικά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ετοιμάζεται να αναπτύξει μόνο εκκρεμότητες, όπως ακριβώς ο Σαμαράς το 2014.
Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να πάρει το αεροπλάνο για το Βορρά μην έχοντας το πάλαι ποτέ ισχυρό «οπλοστάσιο» παροχών που είχε τον Σεπτέμβρη του 2014, λίγους μήνες δηλαδή προτού ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει για πρώτη φορά στην εξουσία.
Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε τάξει από το βήμα της ΔΕΘ «λαγούς με πετραχήλια». Κατ' αρχάς θα έσκιζε το μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευόταν τη δανειακή σύμβαση, ενώ την ίδια μέρα, σε μια ομιλία που διήρκεσε σχεδόν 2 ώρες, ο κ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με δεκάδες παροχές, κατάργηση των άδικων φόρων, αντιμετώπιση της ανεργίας και άλλα τέτοια όμορφα που ακούγονταν ευχάριστα στα αυτιά των Ελλήνων που λίγους μήνες μετά τον ανέδειξαν πρωθυπουργό.
Η συνέχεια γνωστή. Έκανε ελάχιστα από αυτά που εξήγγειλε στη ΔΕΘ το 2014, ενώ το 2015 είχε επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη «μουδιασμένος» από τη ντροπιαστική συνθηκολόγηση με τους δανειστές και την ψήφιση μιας κατάπτυστης συμφωνίας. Ήταν όμως προεκλογική περίοδος και έπρεπε κάτι να τάξει και πάλι. Τι έκανε από αυτά που έταξε; Και πάλι, ελάχιστα!
Μαξίμου: Χαμηλά ο πήχης...
Όπως γίνεται αντιληπτό, το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι στα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ δεν υπάρχει περιθώριο για εξαγγελίες παροχών και υπό αυτές τις συνθήκες ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει περισσότερο να μεταφέρει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, με αιχμή τις διαβεβαιώσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη, την έναρξη των επίσημων συζητήσεων για ρύθμιση του χρέους, καθώς και τη δίκαιη κατανομή του όποιου κοινωνικού μερίσματος προκύψει. Εξάλλου, η δυσκολία ανεύρεσης έστω και ελάχιστων πόρων καθιστούν αδύνατη την οποιαδήποτε εξαγγελία.
Ο πρωθυπουργός λοιπόν, προσανατολίζεται στο να αναδείξει άλλες πτυχές και παραμέτρους της επικαιρότητας, αφού προφανώς δεν τον συμφέρει να αναφερθεί στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί για μια ακόμη φορά στη μάχη κατά της διαπλοκής και τη μάχη με τα συμφέροντα. Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει να ολοκληρωθεί το συντομότερο η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές συχνότητες, ώστε να παρουσιαστεί στη ΔΕΘ ως επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Πηγές της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επαναφέρει το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, ένα θέμα που και στο παρελθόν ο κ. Τσίπρας έχει επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναδείξει και το ευρωπαϊκό του προφίλ. Οι επαφές που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα εκπέμψουν μήνυμα πως ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί υπολογίσιμος εταίρος στην ΕΕ και κυρίως στο ευρωπαϊκό νότο. Υπενθυμίζεται ότι μία μέρα πριν τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα Σύνοδος των χωρών του νότου της Ε.Ε., γεγονός που ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά στη ΔΕΘ.
Σε κάθε περίπτωση, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα για τον κ. Τσίπρα και τον κυβερνητικό του εταίρο, τον Πάνο Καμμένο. Κι αυτό γιατί εάν δεν βρουν τρόπους να μετριάσουν τις απάνθρωπες πολιτικές τους, τότε θα βρεθούν προ εκπλήξεων και οι πρόωρες εκλογές θα έρθουν απλά ως φυσικό επακόλουθο.