Süddeutsche Zeitung: Τσίπρας, o φίλος των εφοπλιστών
Από την έναρξη λειτουργίας του, το 2010, το Newsbomb.gr έχει παρουσιάσει μέσα από δεκάδες αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, το σκανδαλωδώς ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που ισχύει -μόνο- για τους Έλληνες εφοπλιστές, με τις δεκάδες φοροαπαλλαγές, τις δυνατότητες φοροαποφυγής μέσω off-shore και τα «φέσια» εκατομμυρίων στα ασφαλιστικά ταμεία των Ελλήνων ναυτεργατών.
Με το μύθο της φιλοπατρίας των «ιερών αγελάδων» του εφοπλισμού να καταρρίπτεται από την πραγματικότητα, εύλογο ερώτημα αποτελεί γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο θέμα της φορολόγησης των εφοπλιστών, ακόμα και με τον κίνδυνο να επιβληθούν πρόστιμα στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρωθυπουργός της «Αριστερής» κυβέρνησης κ. Αλέξης Τσίπρας, όσο ήταν στην αντιπολίτευση ξεστόμιζε κορώνες κατά των εφοπλιστών υποσχόμενος ότι θα τους φορολογήσει σκληρά και θα άρει τις αδικίες.
Όταν ήρθε όμως στην εξουσία προφανώς «ξέχασε» και αυτή την προεκλογική δέσμευση και όχι μόνο δεν φορολόγησε τους εφοπλιστές αλλά προσκύνησε στα συνέδρια και στις ημερίδες του εφοπλιστικού λόμπι.
Τον πήρανε... χαμπάρι!
Την μεταστροφή του Έλληνα πρωθυπουργού πήραν... χαμπάρι και οι «φίλοι» του οι Γερμανοί, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να έρθει σε καμία ρήξη με το κεφάλαιο, την ώρα που ο ελληνικός λαός βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη φτώχεια και στην ανέχεια.
Με αφορμή την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ζητά η Κομισιόν για τους έλληνες πλοιοκτήτες, η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί εκτενές άρθρο για το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των ελλήνων εφοπλιστών υπό τον τίτλο «Ο φίλος των εφοπλιστών».
Σχολιάζοντας την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια», η SZ παρατηρεί:
«Μέχρι πρότινος το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα ήταν τόσο αγαπητό στους κύκλους των ελλήνων εφοπλιστών όσο και μια αβαρία σε παγωμένα νερά. Πλέον όμως πνέει ένας διαφορετικός άνεμος. Στην έκθεση Ποσειδώνια στις αρχές Ιουνίου ο Τσίπρας επαίνεσε τους εφοπλιστές για τα ‘οράματα’ και τα ‘σχέδιά’ τους. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιαμής τον ευχαρίστησε λέγοντας ότι τα λόγια του πρωθυπουργού ήταν “ό,τι καλύτερο”. Ένας άλλος πλοιοκτήτης μάλιστα χαρακτήρισε τη συγκυβέρνηση του αριστερού κόμματος και των δεξιών λαϊκιστών τη “φιλικότερη προς τους εφοπλιστές “ από την απαρχή της ευρωδιάσωσης πριν από έξι χρόνια».
Η παρέμβαση της Βεστάγκερ
Τι συνέβη, διερωτώνται οι αρθρογράφοι, προσπαθώντας να αναλύσουν και να εξηγήσουν τους λόγους αυτής της μεταστροφής. Στις αρχές του χρόνου, όπως αναφέρει η SZ, κατέφτασε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιστολή της επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
«Δημοσιοποίησε μάλιστα την επιστολή για να εντείνει προφανώς τις πιέσεις στην Αθήνα. Η Βεστάγκερ επιρρίπτει στην ελληνική κυβέρνηση ότι με τα φορολογικά προνόμια για εφοπλιστές συμβάλλει στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Η Κομισιόν, σύμφωνα με την ίδια, θέλει να διασφαλίσει ότι μελλοντικά η υποστήριξη της Αθήνας για τον ναυτιλιακό κλάδο θα συνάδει με τους "ευρωπαϊκούς κανόνες".
Ειδικότερα η επίτροπος επικρίνει το γεγονός ότι οι εφοπλιστές απολαμβάνουν τα ειδικά φορολογικά προνόμια -που προβλέπονται μάλιστα από το σύνταγμα- ακόμη και για οικονομικές δραστηριότητες που δεν σχετίζονται άμεσα με τη ναυτιλία, όπως για την αγορά ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Η Βεστάγκερ τονίζει ότι οι ενστάσεις της δεν αφορούν στην κύρια δραστηριότητα των εφοπλιστών που μπορεί να συνεχίσει να φορολογείται στη βάση του τονάζ, δηλαδή της χωρητικότητας των πλοίων και όχι του πραγματικού εισοδήματος».
Η απάντηση των εφοπλιστών
«Ο Σύνδεσμος των Εφοπλιστών ανέθεσε σε ευρωπαίους ειδικούς σε θέματα ανταγωνισμού την επεξεργασία ενός φακέλου 150 σελίδων, ως απάντηση στην Βεστάγκερ. Σύμφωνα με πληροφορίες της SZ η ελληνική κυβέρνηση προώθησε -πριν την εμφάνιση του Τσίπρα στην Ποσειδώνια- την επιστολή στις Βρυξέλλες χωρίς αξιοσημείωτες αλλαγές».
Στο σημείο αυτό η εφημερίδα προχωρά σε μια σύντομη αναδρομή: «Το 2013 αρκετοί βουλευτές του αριστερού κόμματος, ανάμεσά τους και ο νυν υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ρωτούσαν τη συντηρητική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά πότε θα "καταργήσει την απαράδεκτη φορολογική πολιτική έναντι των εφοπλιστών"
Πριν την πρώτη της εκλογική νίκη τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα ήθελε να κάνει τα πάντα διαφορετικά από τους προκατόχους της. Ο επικεφαλής των εφοπλιστών Βενιαμής απειλούσε όμως ήδη τότε ότι η διατήρηση της ευνοϊκής νομοθεσίας είναι αδιαπραγμάτευτη».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις τάξεις των εφοπλιστών υπάρχει όμως και μια μειοψηφούσα άποψη, που εκφράζεται μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλου, ο οποίος έλεγε ήδη το 2014 προς την Καθημερινή ότι «θα πρέπει να αυξηθεί η φορολόγηση των πλουσίων, περιλαμβανομένων και των εφοπλιστών».