Αβραμόπουλος: Δυσανάλογο το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα με τους πρόσφυγες

«Για να περιοριστεί ο επικίνδυνος διάπλους της Μεσογείου η Ε.Ε. καταβάλλει προσπάθειες για την δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διαδρόμων προς την Ευρώπη. Θέλουμε για παράδειγμα να καταστήσουμε πιο εύκολη την χορήγηση της μπλε κάρτα για ιδιαίτερα καταρτισμένους πολίτες», είπε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στη γερμανική «Rheinische Post».

Αβραμόπουλος: Δυσανάλογο το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα με τους πρόσφυγες
3'

«Με το νέο κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο εγκατάστασης αποσκοπείται η συγκέντρωση των προσπαθειών των κρατών μελών, ώστε να γίνονται δεκτοί όσοι έχουν ανάγκη προστασίας κατ΄ευθείαν από τις χώρες προέλευσής τους. Από την άλλη πλευρά η Κομισιόν σχεδιάζει ειδικά προσαρμοσμένες εταιρικές σχέσεις με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης / transit. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αντιμετωπίσομε στοχευμένα τις αιτίες της φυγής και ταυτόχρονα να επιταχύνουμε την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας στις πατρίδες τους. Εντός της Ε.Ε. χρειαζόμαστε μια έντιμη κατανομή και σε αυτό αποσκοπεί η πρότασή μας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Σένγκεν», όπως δήλωσε στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

Στο ερώτημα γιατί δεν χρειάζεται ένα «σχέδιο Β» για την περίπτωση κατά την οποία αποτύχει η συμφωνία με την Τουρκία απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ένα ευρύ σχέδιο Α για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και ότι έχουν ληφθεί σε χρόνο ρεκόρ μια σειρά από άλλα μέτρα για να ενισχύσουν την αντιμετώπισή της.

«Η συμφωνία με την Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου μας, αλλά όχι το μοναδικό».

Μέχρι στιγμής, από τις 27.000, τους οποίους έχουν δεσμευθεί να υποδεχθούν άλλα κράτη-μέλη, μεταφέρθηκαν περισσότεροι από 4.700 από την Ιταλία και την Ελλάδα σε χώρες μέλη της Ε.Ε., ενώ με επιστολή τους «υπενθύμισε ότι απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή από όλες τις πλευρές».

Στο ερώτημα κατά πόσον η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την προσφυγική δυναμική ο Έλληνας Επίτροπος τόνισε ότι: «Η Ελλάδα έχει προσφέρει πολλά και συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Οι αρχές έχουν κάνει μεγάλα βήματα για την καταγραφή και διαμονή των προσφύγων».

Για το πότε θα είναι η Ελλάδα έτοιμη να υποδεχτεί και πάλι πρόσφυγες των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί στη χώρα που την υπέβαλαν, εφαρμόζοντας τη σχετική πρόβλεψη του Δουβλίνου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε: «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να βελτιώσει τη διαδικασία παροχής ασύλου του μεγάλου αριθμό των αιτούντων. Αυτό όμως θα λειτουργήσει εάν ταυτόχρονα επιταχυνθεί η κατανομή σε άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. Εξακολουθούν να βρίσκονται στη Ελλάδα 50.00 πρόσφυγες. Η κατανομή είναι δεσμευτική για όλες τις χώρες μέλη. Πρέπει να φροντίσουμε να τηρηθούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Το Δουβλίνο και η κατανομή είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Πέραν τούτου πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει ένα δυσανάλογο βάρος. Αυτό σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη. Παράλληλα πρέπει να προσαρμόσουμε τους κανόνες μας στις νέες συνθήκες. Η προσφυγική κρίση αποκάλυψε τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και η Κομισιόν κατέθεσε ένα πακέτο μέτρων για μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η πρόταση να συνοδεύεται με ένα μηχανισμό ο οποίος να κατανέμει την ευθύνη και να μειώνει την πίεση από τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Μέχρι να ψηφίσουμε τους νέους κανόνες πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε από κοινού τους ισχύοντες».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή