ΔΕΘ 2016 - Τσίπρας: «Ρεσιτάλ» υποκρισίας και ψεμάτων Μέρος 2ον...
Μία από τα ίδια ο πρωθυπουργός, δεν έπεισε κανέναν – Για 140 λεπτά επαναλάμβανε το παραμύθι της «ανάπτυξης» - Το «καρφί» στον Παππά και ο κυνισμός απέναντι στους υπό απόλυση δημοσιογράφους - Τι είπε για συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις, ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές
Κουραστικός όσο ποτέ άλλοτε, προκλητικός και επαναλαμβανόμενος μέχρι απέχθειας. Με αυτή τη φράση θα μπορούσε κανείς να αποτυπώσει τη «γεύση» που άφησε η σημερινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, προφανώς διεκδικώντας τα «σκήπτρα» μεγάλων παραμυθάδων, όπως του βαρόνου Μυνχάουζεν και του Χανς – Κρίστιαν Άντερσεν.
Ο κ. Τσίπρας δεν έπεισε κανέναν απολύτως για τη σοβαρότητα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Για περισσότερες από δυόμιση ώρες αναλώθηκε στα γνωστά και χιλιοειπωμένα, χωρίς ίχνος ουσίας.
Ερωτηθείς στο εάν σκέφτεται το ενδεχόμενο να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, σε περίπτωση που η πολιτική του αποτύχει, είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα χειριστεί την αντιπολιτευτική ρητορική χωρίς βιασύνη. Αλλά λίγες ημέρες αργότερα ζήτησε η κυβέρνηση να φύγει, λίγο πριν από την πρώτη αξιολόγηση. Τις ημέρες που το ΔΝΤ ζητούσε «αίμα», ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορούσε πλήρως για αυτό και ζητούσε εκλογές. Πόνταρε στη λογική της παρένθεσης. Η παρένθεση ξεχείλωσε και ξεχειλώνει μέρα με την ημέρα. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές, η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα».
Ασκώντας, εξάλλου, κριτική στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «Πρέπει να εξηγήσουν στη ΝΔ σε τι θα αποσκοπούν οι εκλογές και πώς θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Η ανάπτυξη θα έρθει. Θα θέλαμε σε αυτή τη μάχη να έχουμε σύμμαχο τη ΝΔ, αλλά είναι απέναντι. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους».
Το «χαστούκι» από τις δημοσιογράφους του Alpha και του Star
Ίσως το πιο δυνατό σημείο της συνέντευξης, ήταν όταν η δημοσιογράφος του Alpha, Ευαγγελία Τσίκρικα έλαβε το λόγο, για να ρωτήσει τον πρωθυπουργό τι θα κάνει τώρα που η ίδια θα μείνει άνεργη, μιας και ο τηλεοπτικός στον οποίο εργάζεται η ίδια, δεν έλαβε τηλεοπτική άδεια.
«Χάνω τη δουλειά μου και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί; Κύριε Τσίπρα σας ακούγαμε εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα δεν χωρά περισσότερα από τέσσερα κανάλια. Λέτε ότι πάτε να καταπολεμήσετε τη νομιμότητα, γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους; Είχατε πει ότι θα είστε κάθε λέξη του Συντάγματος; Άλλαξε κάτι στα πιστεύω σας;», ρώτησε σε ιδιαίτερα φορτισμένο ύφος η δημοσιογράφος.
Και ευθύς, ήρθε η απάντηση του κ. Τσίπρα, γεμάτη κυνισμό και ψευτοσυμπόνια: «Δεν είστε η μόνη εργαζόμενη που έχετε βρεθεί σε μια τόσο δύσκολη θέση. Σας παρακαλώ μη με διακόψετε! Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς! Όμως, εμείς θα σταθούμε δίπλα και στον τελευταίο εργαζόμενο, γιατί εμείς δεν θέλουμε να χαθεί καμία θέση εργασίας, αλλά να διευθετήσουμε ένα άναρχο και ασύδοτο τοπίο στο χώρο των ΜΜΕ.
Εδώ και 27 χρόνια θα έπρεπε να είχαν γίνει τρεις δημοπρασίες για τις τηλεοπτικές άδειες. Το ελληνικό Δημόσιο έχει χάσει ένα τεράστιο ποσό, επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επιδιώκοντας τη στήριξη των καναλαρχών, δεν προχωρούσαν σε δημοπρασίες. Μεγιστοποιήσαμε μέσα από αυτό το διαγωνισμό τα χρέη του ελληνικού δημοσίου, υπερασπιστήκαμε το δημόσιο συμφέρον».
Και συνέχισε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στη δημοσιογράφο: «Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων. Από την πλευρά μας είναι να δώσουμε όσα κίνητρα προκειμένου, αν υπάρξουν απολύσεις, οι απολυμένοι εργαζόμενοι να προσληφθούν στις νέες αδειοδοτημένες εταιρείες ΜΜΕ. Παράλληλα, προβλέπεται η ένταξη των απολυμένων στα ειδικά προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας. Το τζάμπα πέθανε, κυρία Τσικρίκα. Ο αέρας τελείωσε, κανείς δεν μπορεί να πληρώνει με αέρα. Κάποιοι παλαιότερα είχαν μιλήσει μάλιστα για νταβατζιλίκι ως προς αυτό...».
Λίγο αργότερα, και η δημοσιογράφος του Star, Ειρήνη Σαββοπούλου, ρώτησε τον κ. Τσίπρα τι ακριβώς εννοούσε, λέγοντας ότι «το τζάμπα πέθανε» και τι χρονοδιάγραμμα έχει η κυβέρνηση για τους απολυόμενους εργαζόμενους, μετά το «μαύρο» στα κανάλια
Η απάντηση του αρχηγού της κυβέρνησης στο ίδιο κυνικό και αδιάντροπο μοτίβο: «Κατανοώ τη συναισθηματική φόρτισή σας. Αυτό που σας κλείνει είναι η απροθυμία των εργοδοτών σας να καταβάλλουν το τίμημα που απαιτείται για την απόκτηση μιας τηλεοπτικής άδειας.
Ο διαγωνισμός αυτός ήταν αδιάβλητος. Δεν δώσαμε άδειες στους φίλους μας. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα που είναι σημαντικό. Όμως το πρόβλημα αυτό δεν είναι σημαντικότερο από το πρόβλημα των εργαζομένων στον ALTER ή της Ελευθεροτυπίας. Δεν πρέπει να ταυτίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με τα συμφέροντα των εργοδοτών. Αλλά πρέπει να βάλουμε σε τάξη το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».
Ανασχηματισμός: Το «καρφί» στον Παππά και η... γραβάτα!
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε, εξάλλου, να δείξει πως είναι δήθεν ο κυρίαρχος των πολιτικών εξελίξεων σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού. Ερωτηθείς τι θα πράξει σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό σε ό,τι αφορά τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά και εάν θα τον διατηρήσει στο πόστο του, απάντησε: «Εάν δείτε τον κ. Παππά, πείτε ότι δεν αποφασίζει αυτός για το ποιος αλλάζει Υπουργείο...». Και πρόσθεσε ότι ισχύει πάντοτε το ότι «οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται».
Παράλληλα, ρωτήθηκε για το εάν θα φορέσει σύντομα γραβάτα, ήτοι εάν θα υπάρξει σύντομα λύση για το χρέος. «Η γραβάτα έχει σχέση με τις ενδυματολογικές προτιμήσεις. Εδώ παντρεύτηκα και δεν την έβαλα στο γάμο μου! Είμαστε, πάντως, πιο κοντά από ποτέ για μια λύση ως προς το ελληνικό χρέος. Αλλά θα πρέπει να εξειδικευθούν τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό που μας δημιουργεί συνθήκες αναβλητικότητας είναι η διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Θέλω να τονίσω είναι ότι δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα μια λύση για το χρέος που διαρκώς καθυστερεί. Το ελληνικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς
Σε ερώτηση για το εάν ο ίδιος προτίθεται να διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα με συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ ή άλλων προσώπων, απάντησε:«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε ένα κόμμα που έχουμε αντέξει στα δύσκολα. Το αίτημα, όμως, για την έξοδο από την κρίση και εμείς διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο για τον διάλογο αυτό. Δεν βλέπουμε άμεσα τη δυνατότητα διεύρυνσης με δυνάμεις που στηρίζουν το κόμμα του κ. Μητσοτάκη. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν δυνάμεις και πρόσωπα που έχουμε έρθει κοντά το τελευταίο διάστημα. Εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη και πιστεύουμε ότι πρέπει η χώρα να έχει κυβερνήσεις συνεργασίας».
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους...»
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η ελληνική κρίση παραμένει ένα διεθνές πρόβλημα και όχι αποκλειστικά ελληνικό. «Η ελληνική κρίση χρέους δεν αποτελεί ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά ένα πρόβλημα που έχει διεθνή διάσταση, αφού η λύση θα παίξει ρόλο στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στην κ. Μέρκελ θα πω αυτό που έλεγα πάντα: Εμείς τηρούμε τους κανόνες, αλλά πρέπει και οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Pacta sunt servanda».
«Δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις σε συντάξεις...»
Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να επανέλθει στη γνωστή ρητορική των δήθεν «κόκκινων γραμμών» για τις συντάξεις. Σα να ζει στο δικό του παράλληλο σύμπαν, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπήρξαν βεβαίως μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, αλλά πως αυτές δεν επηρέασαν το σύνολό τους.
«Σε σχέση με τους συνταξιούχους δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις. Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις. Υπάρχουν μειώσεις στις επικουρικές στο 20% των συνταξιούχων, μόνο το 10% έχει υψηλές μειώσεις που φθάνουν έως και το 40%. Άρα μόνο το 5% των συνταξιούχων βλέπει μεγάλες μειώσεις», ανέφερε και πρόσθεσε: «Πετύχαμε το ακατόρθωτο, βάλαμε σε ράγες το ασφαλιστικό σύστημα, υπάρχουν μειώσεις στις επικουρικές, αλλά πετύχαμε με κοινωνικό πρόσημο μια δύσκολη κοινωνική μεταρρύθμιση».
«Η Δικαιοσύνη πρέπει να ψάξει τι συνέβη με τα στοιχεία της Eurostat»
Αναφερόμενος στην υπόθεση των στοιχείων της Eurostat για το 2009, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν παρενέβησαν στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά ότι ζήτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως προς το εάν υπάρχει αμφισβήτηση σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία του τρίτου προγράμματος.
«Η διαμάχη αυτή αφορά κυρίως τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως η ελληνική Δικαιοσύνη δεν πρέπει να ψάξει τι συνέβη αναφορικά με τα στοιχεία αυτά. Μου προξένησε μεγάλη εντύπωση πως ο κ. Γεωργίου (σ.σ. ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ) είπε ότι εάν προχωρήσει η έρευνα, η χώρα δεν θα λάβει όσα δικαιούται. Δεν προστατεύει τον εαυτό του με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Για τον «κόφτη»
Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση φοβάτα την ενεργοποίηση του αυτόματου δημοσιονομικού «κόφτη» σε μισθούς και συντάξεις, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πετύχει τους στόχους της, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, θα σφίξουμε τα δόντια, για να πετύχουμε τους στόχους μας έως το 2018. Από το 2018 και μετά, οι οποιες αποφάσεις για τα πλεονάσματα θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο Μοσκοβισί λέει αυτό που πρέπει να πει ως Επίτροπος», είπε ο ίδιος.
Και συνέχισε: «Με την προοπτική της ανάπτυξης μπορούμε να μιλήσουμε για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Είναι ένα σχέδιο ρεαλιστικό, μαχητό και αναγκαίο Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τόσο υψηλοί δείκτες ΦΠΑ. Έχουμε χάσει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, εξαιτίας της αδυναμίας στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Στόχος μας είναι η προστασία των αδύνατων».
Για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Αναφερόμενος στις κινήσεις της κυβέρνησεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «δεν πρόκειται να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις, αλλά ούτε και να το αφήσουμε κλειδωμένο στα συρτάρια και να το παραπέμπουμε στις καλένδες, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις».
«Δεν θέλουμε να κάνουμε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αλλά θέλουμε το θέμα αυτό να κλείσει», συνέχισε.
Για το προσφυγικό
Σχετικά με τη συνέχιση τη ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό αλλά και τη μεταρρύθμιση του «Δουβλίνου», ο πρωθυπουργός είπε: «Βρεθήκαμε σε μια εξαιρετικά δύσκολη στάση ως χώρα με το ζήτημα του προσφυγικού. Πιστέψαμε στη δυνατότητα μιας συμφωνίας στη βάση ότι θεωρούμε πως η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη και αντίστροφα. Η Τουρκία τήρησε τα συμφωνηθέντα, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι προσφυγικές ροές.
Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία αυτή δεν είναι εύκολη, γιατί εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και να εξετάζουμε μία προς μία τις αιτήσεις για άσυλο, γεγονός που οδηγεί μεγάλη συμφόρηση. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν είχαμε μεγάλο αριθμό επιστροφών.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιταχυνθεί και η δέσμευση της Ευρώπης για το relocation και το resettlement των προσφύγων, γιατί σηκώνουμε ένα μεγάλο βάρος».
Για τις φορολογικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων
«Πρόσθετη επιβάρυνση δεν θα υπάρχει. Τα έσοδα πάνε καλά, παρά τις «Κασσάνδρες». Νέα μέτρα δεν θα υπάρξουν, πάμε καλά. Σας λέει η ΝΔ ότι θα περικόψει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Δεν σας λέει, όμως ότι δεν αφήσει κολυμπηθρόξυλο όρθιο στο Δημόσιο, με τις απολύσεις, ή τι συνέπειες θα υπάρξουν στην Παιδεία», είπε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη τα επωμίζονται οι περισσότερο έντιμοι».
Για ΤΑΙΠΕΔ και Πιτσιόρλα
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακροθιγώς και για τις επικρίσεις που δέχεται ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Πιτσιόρλας, από μερίδα στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
«Οι αποφάσεις στην κυβέρνηση λαμβάνονται συλλογικά, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Όλο το προηγούμενο διάστημα εργαστήκαμε φύγαμε από τη λογική των εκποιήσεων και κινηθήκαμε στη λογική να πηγαίνουν τα χρήματα στον «κουβά» του χρέους. Στόχος μας και αυτό κάνουμε σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και τον κ. Πιτσιόρλα είναι να εξασφαλίσουμε υψηλά τιμήματα επί των αποκρατικοποιήσεων».
Για τις ιδιωτικοποιήσεις σε ΟΛΘ και ΕΥΑΘ
«Για εμάς είναι σημαντικό πράγμα οι επενδύσεις από το τίμημα. Γνωρίζω το master plan για τον ΟΛΘ, αλλά πρέπει να υπάρξει ανάδοχος. Δεν πουλάμε χρυσάφι, αλλά κάτι πολύ σημαντικό. Ο επενδυτής θα πρέπει να έχει χρέη, αλλά όχι για να πάρει κοψοχρονιά το λιμάνι, και σίγουρα θα πρέπει να υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη για την πόλη της Θεσσαλονίκης», είπε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά την ΕΥΑΘ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «μιλάμε για την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και του ρεύματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ψάξουμε για επενδυτές, αλλά ότι και οι δύο αυτοί πυλώνες θα βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο. Δεν δίνουμε τα πλειοψηφικά πακετά μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες».