Ανασχηματισμός: Πανικός για μια θέση στον… ΣΥΡΙΖΑ
Οι εξελίξεις στον πολύπαθο χώρο της κεντροαριστεράς, το διαφαινόμενο ναυάγιο στο «ειδύλλιο» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με Το Ποτάμι, έχουν ανοίξει την... όρεξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Μαξίμου, που ψάχνουν απεγνωσμένα ερείσματα διεύρυνσης.
Έγκυρες πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν, ότι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα έχει εκπονηθεί ειδικός σχεδιασμός προκειμένου να συσπειρωθούν τόσο ενόψει του κομματικού συνεδρίου, όσο και ενόψει του ανασχηματισμού (μετά το συνέδριο) πρόσωπα και κινήσεις και να εμφανίσουν έτσι μια εικόνα αντίθετη με αυτή της απομόνωσης, που φαίνεται σήμερα.
Παράλληλα, στο εσωτερικό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των σημερινών υπουργών έχουν αρχίσει τόσο τα «συντροφικά» μαχαιρώματα, όσο και οι απαραίτητες υποκλίσεις αρκετών που εμφανίζονται βασιλικότεροι του Τσίπρα για να μην χάσουν τις καρέκλες τους.
Στο πλαίσιο της αναζήτησης προσώπων που θα αντικαταστήσουν τη δεξιά πτέρυγα των ΑΝ.ΕΛ. οι σύμβουλοι του Τσίπρα άρχισαν τις διερευνητικές.
Ήδη η προσέγγιση, για παράδειγμα, με την πολιτική κίνηση του Φ. Κουβέλη θεωρείται δεδομένη.
Στο διάστημα μέχρι τα μέσα Οκτώβρη (που θα πραγματοποιηθεί του συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ) οι κινήσεις διεύρυνσης θα γίνουν προς πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης κεντροαριστεράς, τα οποία σήμερα είναι αποστασιοποιημένα ή διάκεινται φιλικά στο κυβερνών κόμμα.
Την επιχείρηση αυτή έχουν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναλάβει να «τρέξουν» κυβερνητικά και κομματικά στελέχη τα οποία προέρχονται απ’ αυτούς τους χώρους.
Μεταξύ αυτών πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι υπουργοί Παν. Κουρουμπλής και Χρ. Σπίρτζης, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Αντ. Κοτσακάς, ενώ σε ειδικό ρόλο είναι η Λούκα Κατσέλη και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Ήδη έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές επαφές με κεντροαριστερά στελέχη, με (αρχικό) στόχο να συγκροτηθούν ομάδες «κριτικής στήριξης του κυβερνητικού έργου», ενώ σε στελέχη τα οποία είναι «έτοιμα» προτείνεται ακόμα και η συμμετοχή στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Κρίσιμη για το Μαξίμου θεωρείται και η προσέγγιση με το κόμμα του Λεβέντη, προσέγγιση που έχει αναλάβει ο ίδιος ο Τσίπρας.
Σε κάθε περίπτωση αυτή η επιχείρηση διεύρυνσης θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, καθώς στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να βγουν απ’ την πολιτική απομόνωση, ενώ θεωρούν και τις συνθήκες στο χώρο της κεντροαριστεράς κατάλληλες, πολύ περισσότερο μετά τα ανοίγματα προς Ολάντ, Ρέντσι και άλλους σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης...
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να πραγματοποιήσει τον ανασχηματισμό πριν από το συνέδριο προκειμένου να μην μεταβληθεί η διαδικασία σε αρένα κριτικής για τις επιλογές του πρωθυπουργού.
Να φέρει δηλαδή τους συνέδρους προ τετελεσμένων γεγονότων προκειμένου να αποφύγει την εσωστρέφεια.