Άρον - άρον τα «μάζεψαν» Δημαράς και Τσιρώνης: Θα ψηφίσουν τελικά τις διατάξεις για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

«Ξεφούσκωσε» απότομα, τελικά, το «αντάρτικο» που ετοίμαζαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόενος από τους Οικολόγους Πράσινους, Γιώργος Δημαράς, οι οποίοι είχαν δηλώσει νωρίτερα πως δεν θα ψήφιζαν σήμερα, Τρίτη (27/09/2016) τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που προβλέπουν τη μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘστο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ «ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΩΡΩΝ» ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ - ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί κλήθηκαν εσπευσμένα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη. Εκεί, τους ζητήθηκε να δώσουν εξηγήσεις για την ανακοίνωση που είχε εμφανιστεί νωρίτερα στην ιστοσελίδα των Οικολόγων Πρασίνων και εξέφραζε την πλήρη αντίθεση του κόμματος με την εισδοχή των δύο ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο και ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι βουλευτές μέλη τους ψηφίζουν ΟΧΙ στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Όπως ήταν φυσικό, η συγκεκριμένη ανακοίνωση προκάλεσε «σεισμό» στους κόλπους της κυβέρνησης και προκάλεσε την έντονη ενόχληση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και έδωσε τη σχετική εντολή να παρουσιαστούν οι δύο Οικολόγοι στο Μαξίμου.

Έτσι, το μεσημέρι οι κύριοι Τσιρώνης και Δημαράς, μαζί με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Τσίπρα. Στη συνάντηση παρόντες ήταν και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο γ.γ. της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόθεσή του να συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος ρητή διάταξη για την προστασία των κοινωνικών αγαθών, του ρεύματος και του νερού.

Τελικώς, ύστερα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις, στις 14:30 οι κύριοι Τσιρώνης και Δημαράς ανέφεραν πως θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση και στην αιτιολογική έκθεση και στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, ώστε να διασφαλίζεται ότι το νερό θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζεται ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

Η τοποθέτηση του Γ. Τσιρώνη στη Βουλή

«Είμαστε πλήρως καλυμμένοι ότι το νερό δεν πωλείται», ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, ο Γιάννης Τσιρώνης, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν οι Οικολόγοι Πράσινοι μαζί με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίρωνης μιλώντας στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα υπογράμμισε ότι νερό είναι ένα κοινό αγαθό που η διανομή του δεν μπορεί να γίνει με όρους ελεύθερης αγοράς, κυρίως για λόγους ποιότητας.

«Ο ιδιώτης δεν μπορεί και δεν θέλει να συντηρεί τα συστήματα του νερού και αν δείτε όλες τις συμβάσεις του νερού ιστορικά και αυτές που επιχειρήθηκαν από τους προκατόχους μας, είναι συμβάσεις λεόντειες. Θα πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο τις υποδομές για να κερδίζει ο ιδιώτης», είπε ο Γιάννης Τσιρώνης και προσέθεσε: «Να δηλώσω ξεκάθαρα, λοιπόν, ότι σύσσωμα τα κόμματα που στηρίζουμε τη σημερινή κυβέρνηση, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του νερού και νομίζω είναι θετική και η δήλωση του κ. Τσακαλώτου, χθες, ότι όσο τουλάχιστον είμαστε εμείς κυβέρνηση το νερό δεν θα μείνει στο ΤΑΙΠΕΔ και γι' αυτό το λόγο φεύγουν οι μετοχές από το ΤΑΙΠΕΔ και πηγαίνουν στο Ταμείο που δεν έχει τον χαρακτήρα της πώλησης».

Προσέθεσε, όμως, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θεωρούσαν αυτή τη δέσμευση αρκετή. «Καλά κάνανε, διότι μπορεί η κυβέρνηση να έχει αυτή την στιγμή αυτή την αντίληψη, αλλά αύριο μπορεί να έρθει μια άλλη κυβέρνηση, με μια άλλη αντίληψη και έπρεπε να υπήρχαν περαιτέρω κατοχυρώσεις στον νόμο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και επισήμανε: «Σήμερα, σε μια εποικοδομητική συζήτηση, μεταξύ των Οικολόγων Πράσινων και της κυβέρνησης επετεύχθη μια νομοτεχνική βελτίωση η οποία κατοχυρώνει και αυτό το σημείο, ώστε να μην είναι μια απλή δήλωση του υπουργού, να μην είναι μια απλή βούληση δεδηλωμένη, αλλά μπαίνει και στον νόμο. Πολύ απλά να αναφέρεται ο συνταγματικά κατοχυρωμένος ρόλος του νερού ως κοινωνικού αγαθού και η νομολογία του ΣτΕ, η οποία ισχύει ως προς την ΕΥΔΑΠ, αλλά χάρη σε αυτή τη νομοτεχνική τροπολογία διευρύνεται και για όλες τις αντίστοιχες επιχειρήσεις για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Και έτσι και εμείς είμαστε πλήρως καλυμμένοι, να είναι καλυμμένοι και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι το νερό δεν πωλείται».

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Εν τω μεταξύ, σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι και αυτή την ώρα η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπό τον τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σχετικές ειδήσεις