Ολάντ και Wikileaks «καίνε» τον Τσίπρα - Η δραχμή και η παρέμβαση των ΗΠΑ

Απόλυτα έκθετος ο Έλληνας πρωθυπουργός για τα χαΐρια της κυβέρνησης του «πρώτη φορά Αριστερά» παρά τις επίσημες διαψεύσεις– Τελικά ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα γύρω από το «ελληνικό δράμα» του 2015;

Σε δυνατό «πονοκέφαλο» έχει εξελιχθεί για το Μαξίμου το «τσουνάμι» αποκαλύψεων του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αποφάσισε να βγάλει στη φόρα τα «άπλυτα» της πρώτης θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μέσω ενός βιβλίου με συνεντεύξεις του υπό τον τίτλο «Un président ne devrait pas dire ça» (ελληνική μετάφραση: «Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να το πει αυτό»). Σοβαρότατους κλυδωνισμούς, ωστόσο, έχουν προκαλέσει στο πρωθυπουργικό γραφείο και οι «διαρροές» του ιστοτόπου Wikileaks για το πώς ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, παρενέβη προς τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να οδηγηθεί η Ελλάδα στο «Μνημόνιο 3».

Τα παραπάνω περιστατικά θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν το σενάριο μιας χολιγουντιανής ταινίας, αφού περιγράφονται μυστηριώδη τηλεφωνήματα, μυστικές και υπόγειες επαφές, την περίοδο που η Ελλάδα ζούσε το δικό της δράμα, ασφυκτιώντας υπό το καθεστώς το capital controls, των κλειστών τραπεζών, των εκβιασμών και της εμφανούς έλλειψης ρευστότητας.

Καταρχάς και σε κάθε περίπτωση, τόσο οι αποκαλύψεις του Γάλλου προέδρου όσο και οι επακόλουθες διαψεύσεις από πλευράς ΗΠΑ, Γαλλίας και Ρωσίας, δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας χάνει πλέον και τα τελευταία στηρίγματα που του είχαν απομείνει στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται κι ένα τρομακτικό οξύμωρο στην ασκούμενη οικονομική πολιτική από την πρώτη θητεία της κυβέρνησης των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου: τη στιγμή που στους Αμερικάνους μιλούσαν για «Μνημόνιο 3», στους Ρώσους μιλούσαν για Grexit! Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή...

Ελλάς – Γαλλία: συμμαχία (;)

Ενδεικτικά, η σελίδα 512 του πονήματος των δημοσιογράφων της γαλλικής «Le Monde», Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ, έκρυβε εκπλήξεις, καθώς σε αυτή ο πρώτος άνδρας της Γαλλίας ισχυρίζεται πως ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, του είχε τηλεφωνήσει προσωπικά μία ημέρα με το ελληνικό δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, ενημερώνοντάς τον ότι η Αθήνα είχε ήδη υποβάλει αίτημα στη Μόσχα να τυπώσει δραχμές.

Το σχετικό απόσπασμα του βιβλίου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία (...) Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτή, για να το κάνουν. Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούμε».

Αναλύοντας, με τη σειρά του, ο κ. Ολάντ τα όσα του είπε ο κ. Πούτιν γράφει στο βιβλίο: «Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ίσως για να μην θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και, δεύτερον, για να μου πει -και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος, που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί».

Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο πρόεδρος της Γαλλίας φαίνεται πως αιφνιδιάστηκε και «έμεινε άφωνος» από όσα ο ίδιος ισχυρίζεται στο βιβλίο του ότι του καταμαρτύρησε ο Ρώσος ομόλογός του.

«Η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τη Ρωσία αν μπορεί να τυπώσει δραχμές γιατί στην Ελλάδα δεν έχουν πια εκτυπωτή να το κάνουν. Μετά τη συζήτηση, ο Φρανσουά Ολάντ, έμεινε άφωνος, αναρωτιέται το λόγο για το οποίο δέχτηκε αυτό το τηλεφώνημα από το Κρεμλίνο, όμως τα ελληνικά ΜΜΕ δεν ενδιαφέρονται τόσο γι΄αυτό Ανακαλύπτουν ότι ο πρωθυπουργός τους ήταν αποφασισμένος να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη, με τη βοήθεια της Μόσχας, ενώ ο λαός παραμένει προσηλωμένος στο ενιαίο νόμισμα. Κάπως έτσι διαβάζει κανείς στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ότι ο Φρανσουά Ολάντ αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για ένα παιχνίδι πόκερ που ξεκίνησε ανάμεσα στην Αθήνα, τη Μόσχα και το Παρίσι», υπογραμμίζει – μεταξύ άλλων – η εφημερίδα.

Αίσθηση προκαλεί, πάντως, και η αναφορά των δύο δημοσιογράφων – συγγραφέων, που λένε πως ο Ολάντ αποκαλούσε τον Τσίπρα «θορυβώδη ξάδελφο»...

Αθήνα και Μόσχα διαψεύδουν αλλά ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλη άποψη...

Και επειδή «scripta manent» (σ.σ. «τα γραπτά μένουν»), οι αποκαλύψεις του Φρανσουά Ολάντ, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση τόσο της ελληνικής όσο και της ρωσικής κυβέρνησης.

Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν την Πέμπτη (13/10/2016) να διαψεύσουν τα περί «τυπώματος δραχμών στη Μόσχα», αναφέροντας σχετικά ότι πράγματι «υπήρξαν επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Παράλληλα, ανώτατη διπλωματική πηγή της Ρωσίας διέψευσε κατηγορηματικά ότι στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες Τσίπρα - Πούτιν, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αιτηθεί να τυπωθούν δραχμές στη Μόσχα, όπως υποστηρίζεται σε βιβλίο που έχουν γράψει δύο δημοσιογράφοι της «Le Monde», βάσει συνεντεύξεων που είχαν κάνει με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Επί της ουσίας, Ελλάδα και Ρωσία σημειώνουν πως τα όσα είπε ο Ολάντ δεν είναι αληθή (ή ακριβή). Ο Γάλλος πρόεδρος ισχυρίζεται πως ο Τσίπρας ετοιμαζόταν για Grexit, αλλά το Μαξίμου αρνείται κάτι τέτοιο, όπως το ίδιο κάνει και η ρωσική πλευρά. Μόνο που τα πράγματα, όσο πάνε και περιπλέκονται ολοένα και πιο πολύ.

Και περιπλέκονται ιδιαίτερα, μετά και τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή (14/10/2016) στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος επιβεβαίωσε πως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είχε συζητηθεί συστηματικά το ενδεχόμενο του Grexit, και μάλιστα εν γνώσει της ηγετικής ομάδας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Με απλά λόγια, ο κ. Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε πως τα όσα αποκάλυψε ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν συνιστούν «κεραυνό εν αιθρία». Και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει ή όχι τα λεγόμενα του κ. Ολάντ; Και ταυτόχρονα αναιρεί ή όχι την απάντηση - διάψευση του Μεγάρου Μαξίμου;

Και στο βάθος τα Wikileaks...

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εμφανίζεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σφόδρα ενοχλημένη και από τις διαρροές της ιστοσελίδας Wikileaks, σύμφωνα με τις οποίες, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, είχε διαδραματίσει ρόλο «διαμεσολαβητή» ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ώστε ο τελευταίος να «πρεσάρει» τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου αυτός να υπογράψει το «Μνημόνιο 3».

Στο χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη «διαρροή» των Wikileaks, ο Ποντέστα λέει: «Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ».

Σύμφωνα, πάντα, με τα Wikileaks στο «communiqué» (σ.σ. σημείωμα) του Ποντέστα, το γραφείο του Μπιλ Κλίντον απάντησε ως εξής: «Ο κ. Κλίντον λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι “θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;” Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;».

Το Μαξίμου δεν διαψεύδει μεν, αλλά...

Η «διαρροή» των Wikileaks προκάλεσε «σεισμό» στο Μαξίμου, το οποίο μέσω πηγών επιβεβαίωσε τον ιστότοπο, επισημαίνοντας πως πράγματι, Αλέξης Τσίπρας και Μπιλ Κλίντον συνομίλησαν, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των επαφών τους.

«Όλες οι πλευρές επιθυμούσαν την απεμπλοκή του ζητήματος», σημείωναν πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, διαψεύδοντας, πάντως, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρώην ισχυρός άνδρας των ΗΠΑ είχαν επικοινωνήσει αμέσως μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015, όταν το περήφανο «Όχι» των πολιτών μετατράπηκε σε ένα ταπεινωτικό «Ναι».

«Είχε υπάρξει επικοινωνία με τον Μπιλ Κλίντον αρκετά πριν το δημοψήφισμα -προτού καν αποφασιστεί η διεξαγωγή του. Μετά το δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει μόνο με τον πρόεδρο Ομπάμα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Αμείλικτα ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

Συμπερασματικά, αυτή η υπόθεση έχει σίγουρα πολλές σκοτεινές πτυχές. Το ζήτημα είναι ποιος τελικά λέει την αλήθεια και ποιος ψεύδεται για τα όσα σημάδεψαν μία από τις μελανότερες περιόδους της σύγχρονης πολιτικής και οικονομικής Ιστορίας της χώρας;

Λέει αλήθεια ο Ολάντ; Ισχύει το τηλεφώνημα του Πούτιν; Αν ισχύει η διάψευση Τσίπρα, τότε τι ήταν όλα αυτά που είπε on air ο βουλευτής του;

Μιλούσε ή όχι για Grexit ο κ. Τσίπρας ή κάποιο άλλο ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης με τη Μόσχα, τη στιγμή που η Αθήνα ήταν σε ανοικτή επικοινωνία με την Ουάσινγκτον και συζητούσε για το τρίτο Μνημόνιο;

Ένας χρυσός – σχεδόν αξιωματικός – κανόνας της Δημοσιογραφία λέει πως «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά».

Και είναι, τουλάχιστον, απαράδεκτο στις πλάτες ενός ολόκληρου λαού που υποφέρει εδώ και περισσότερο από έξι χρόνια, να μην δίνονται σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις, πόσο δε μάλλον να λέγεται η αλήθεια.

Σχετικές ειδήσεις