Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το νέο... ΠΑΣΟΚ είναι εδώ!
Και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Στέλιος Λογοθέτης και ο Μενέλαος Γκίβαλος και ο Κώστας Ασλάνης. Ήταν ορισμένα από τα πρόσωπα του παλιού... καλού ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν στο δεύτερο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανταμώσουν πανηγυρικά με πρώην συντρόφους τους όπως ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής που ζουν μέσα στο κυβερνών κόμμα τη δεύτερη πολιτική τους... νεότητα.
ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΧΤΑΡΜΑ Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛ – ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η’ ΜΗΠΩΣ ΝΕΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;
Και καλά αυτοί πήγαν, παρέλκει να εξεταστεί ο λόγος. Ο Αλέξης Τσίπρας γιατί τους κάλεσε, γιατί τους αγκάλιασε και τους έβαλε στην πρώτη σειρά των ακροατών; Τι θέλει να πετύχει ο καλύτερος μνημονιακός πρωθυπουργός της Ελλάδας και για πιο λόγο χρειάζεται ως ντεκόρ παλιά φθαρμένα υλικά της πολιτικής, από τα ερείπια του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ; Ποιον ρώτησε; Πάντως όχι τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους 53+.
Οι μετρήσεις δείχνουν ένα κόμμα σε δημοσκοπική κατάρρευση. Χάνει προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά κυρίως χάνει προς το... πουθενά. Και θα τους γυρίσει πίσω με τον Τζουμάκα, τον Λογοθέτη και τον Ασλάνη. Προφανώς όχι και το γνωρίζει. Άρα;
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σε λίγες ώρες θα αποτελεί πολιτικό παρελθόν, αλλά θα έχει παράξει ένα σημαντικό πολιτικό αποτέλεσμα. Θα έχει αφαιρέσει και το τελευταίο αριστερό φύλλο συκής από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια πορεία προδιαγεγραμμένη για τη μετατροπή του σε ένα παθογενές αστικό κυβερνητικό κόμμα, κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την μεγαλύτερη πολιτική κωλοτούμπα στην ιστορία της Ελλάδας.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι -προφανώς και πάλι- ο αρχηγός του κόμματος αυτού που ήρθε στην εξουσία υποσχόμενο τα πάντα σε όλους. Τι κι αν διαψεύσθηκε οικτρά. Τι κι αν έγινε αποτέλεσε την πιο σκληρή μνημονιακή κυβέρνηση στην 6χρονη αυτή σύγχρονη τραγωδία που ζει η σύγχρονη Ελλάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας και στενός πυρήνας των πραιτωριανών του Μεγάρου Μαξίμου αντάμα με τον Πάνο Καμμένο αποτελούν το ηγετικό δίδυμο μια κυβέρνησης αχταρμά χωρίς κανένα πολιτικό και ιδεολογικό έρμα. Αυτοαποκαλούνται «σύντροφοι» και δίνουν τα πάντα για τη διατήρησή τους στην εξουσία, δέχονται τους πάντες και είναι διατεθειμένοι να φτάσουν ακόμη και στα... άκρα προκειμένου να διαστρέψουν την πραγματικότητα.
Θέλει να βάλει στη Βουλή Λαφαζάνη και Κωνσταντοπούλου
Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, όπως έχει σημειώσει ήδη το Newsbomb.gr γνωρίζει ότι στις εκλογές θα χάσει. Το ζητούμενο γι’ αυτόν και την ομάδα του είναι η διαφορά της ήττας και κυρίως το τελικό ποσοστό που πάση θυσία θέλει να ξεπερνά το 20%.
Οι οπαδοί του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι χαμένοι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αριστεροί ψηφοφόροι του παλιού ΚΚΕ εσωτερικού, ακόμη κι αν ψηφίσουν, θα το κάνουν για να στηρίξουν παλιούς τους συντρόφους που επιμένουν να το παλεύουν και προσδοκούν σε καλύτερες ημέρες.
Άρα, ο Αλέξης Τσίπρας με την πασοκική επέλαση στο μεταλλαγμένο πρώην αριστερό κόμμα, που πασπαλίζεται με ολίγη από Φώτη Κουβέλη για τους «κουλτουριάρηδες», ένα και μόνο στόχο έχει. Αφενός να διαλύσει οριστικά το ταλανιζόμενο -μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Ευάγγελου Βενιζέλου- ΠΑΣΟΚ φέρνοντας το στο όριο του 3% και αφετέρου να πείσει όσους ακόμη ταλαντεύονται να βάλουν στη Βουλή τη Λαϊκή Ενότητα και την Πλεύση Ελευθερίας.
Μα είναι τρελός, θα αναρωτηθεί κάποιος; Όχι, φυσικά. Μπορεί να είναι πολλά πράγματα αλλά δεν είναι τρελός. Όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως έχει ήδη επισημάνει το Newsbomb.gr με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και τη διαφορά που καταγράφεται η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην περίπτωση κατά την οποία στη Βουλή μπουν μόνον πέντε πολιτικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Δημοκρατική Συμπαράταξη).
Από εκεί και πέρα, κάθε κόμμα που θα ξεπερνά το 3% θα αφαιρεί από το πρώτο έναν κρίσιμο αριθμό τουλάχιστον 6 εδρών και θα φέρει το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών χωρίς το bonus ακόμη πιο κοντά.
Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, ακόμη κι αν συμμαχήσουν, όπως πιστεύουν και εύχονται η ΝΔ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για το σχηματισμό κυβέρνησης, αυτό θα είναι -όπως εκτιμούν- το τέλος της παραδοσιακής κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Και αυτό τον χώρο θα επιχειρήσουν να καταλάβουν και να σφραγίσουν για το μέλλον.
Η αποκαλυπτική δήλωση Κουβέλη
Άλλωστε, μόνον τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του Φώτη Κουβέλη με την οποία ανακοίνωσε την επιστροφή του. Είναι ακριβώς το σενάριο εργασίας με βάση το οποίο θα αναπτυχθεί το νέο αφήγημα - προπαγάνδα του Αλέξη Τσίπρα. Είπε μεταξύ άλλων ο πρώην κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στα προηγούμενα μνημόνια: «Σήμερα στην χώρα μας διαμορφώνονται δύο πόλοι: ο ένας βαθύτατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός και ο άλλος προοδευτικός. Αυτός ο προοδευτικός πόλος πρέπει να στηριχθεί, να ενισχυθεί και να εξασφαλίσει την πορεία του, προκειμένου να εξυπηρετηθεί και η κοινωνία και η χώρα. Αυτή τη συσπείρωση αναδεικνύουμε. Συσπείρωση χρήσιμη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν. Και συμπαρατασσόμαστε με τις δυνάμεις τους ΣΥΡΙΖΑ στην απόκρουση των σχεδίων για «αριστερή παρένθεση» και «δεξιά παλινόρθωση».
Σκληρό ροκ για τον έλεγχο της ενημέρωσης
Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνοδοιπόροι του στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει λοιπόν να χορέψουν ένα «σκληρό ροκ» παλιάς κοπής, έχοντας απέναντι τους σχεδόν τους πάντες. Στο μυαλό τους τα έχουν τακτοποιημένα. Έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, στην εξουσία τους και στην ίντριγκά τους. Αφού τακτοποιήσουν το τηλεοπτικό τοπίο, μετά θα βάλουν πλώρη για το ενοχλητικό διαδίκτυο και παράλληλα θα έχουν κλείσει τους λογαριασμούς τους με την έντυπη δημοσιογραφία. Όχι δεν είναι αφελείς να πιστεύουν ότι δεν θα έχουν καμία αντιπολίτευση. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να βγάλουν από τη μέση ή έστω να απενεργοποιήσουν τα ισχυρά παραδοσιακά μέσα, τα ταυτισμένα δικαίως στην πλειοψηφία τους με τους όρους «διαπλοκή» και θαλασσοδάνεια.
Κατόπιν, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα γι’ αυτούς. Σε ένα καθημαγμένο οικονομικό τοπίο με την κάθε είδους κρατική διαφήμιση να ελέγχεται απολύτως κανείς δεν θα μπορεί να ψηλώσει και να απειλεί την κυβέρνηση και κυρίως τον Αλέξη Τσίπρα.
Η μάχη του συνεδρίου
Και μέσα στο κόμμα. Η προεδρική ομάδα ελέγχει την πλειοψηφία του συνεδρίου. Αυτό εγγυάται και την πλειοψηφία στην νέα κεντρική επιτροπή.
Η Ομάδα των 53+ υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει μεν τη δική της δυναμική, αλλά μόνη της δεν αρκεί για να απειλήσει τον μεταλλαγμένο πρωθυπουργό.
Το γεγονός ότι κατά τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου (Παρασκευή), οι «53+» άσκησαν σφοδρή κριτική στις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης για διεύρυνση του κόμματος και ταύτισης με το μνημόνιο δεν είναι αρκετά για να πτοήσουν την ηγεσία.
Τι κι αν τα πυρά τους στράφηκαν συγκεκριμένα στην περίπτωση του μνημονίου στη σύγκριση που γίνεται από στελέχη που εμφανίζονται να υποστηρίζουν ότι «το δικό μας είναι καλύτερο από τα προηγούμενα».
Την ίδια ώρα και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί εκ των ηγετικών στελεχών της Πλατφόρμας 2010 στην οποία βρίσκονται κοντά και η Ρένα Δούρου και ο Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στο συνέδριο επισήμανε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς. Δεν θέλουμε να γίνει κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας, κόμμα της Κεντροαριστεράς».
Και λίγο αργότερα ο «ανένταχτος» πρώην ακραιφνής προεδρικός Πάνος Σκουρλέτης έδινε μια σαφέστερη διάσταση του πολέμου χαρακωμάτων μέσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Αυτό που μας δεσμεύει για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι αυτά που είπαμε τον Σεπτέμβρη στον ελληνικό λαό. Αν η απομείωση του χρέους συνοδεύεται από νέο μνημόνιο αυτό θα πρέπει να απαντηθεί. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό το πρόγραμμα βγαίνει. Δεν μπορούμε να γίνουμε φορείς ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που βλέπουν την υγεία, την παιδεία ως εμπόρευμα. Δεν υιοθετούμε το πρόγραμμα, είναι ξένο με μας»
Σε όλους τους παραπάνω ανέλαβε να απαντήσει το alter ego του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
«Διαφωνώ ότι είναι ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα. Τα ακραία νεοφιλελεύθερα προγράμματα δεν εξασφαλίζουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους», ανέφερε ο κ. Παππάς και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει το αυτομαστίγωμα και ότι το κόμμα πρέπει να γίνει αντάξιο της κοινωνίας.
«Είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στο τιμόνι της χώρας», σημείωσε. «Δε θα μας επιβάλλουν οι αντίπαλοί μας να πούμε ότι ντρεπόμαστε που τους νικήσαμε. Θα τελειώσουμε οριστικά με την αριστερά που αυτομαστιγώνεται. Όχι με την αριστερά που κάνει την αυτοκριτική της. Να την κάνει όμως στον καμβά της ιστορικής της δικαίωσης».
Το άγχος των αντιπάλων μας, συνέχισε, είναι να φύγουμε και να ζητήσουμε συγγνώμη που κυβερνήσαμε. Αυτή τη χάρη δεν θα τους την κάνουμε. «Πρώτο μας μέλημα είναι να αυξήσουμε την επιρροή μας στην αυτοδιοίκηση, τα σωματεία, να φτιάξουμε το κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί τη μακροχρόνια αριστερή διακυβέρνηση», κατέληξε.
Και μέσα σε λίγα λεπτά περιέγραψε το σχέδιο μάχης του Αλέξη Τσίπρα που φυσικά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τους δανειστές που επιστρέφουν με άγριες διαθέσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Η δε ικανοποίησή τους που όπως φαίνεται θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες φέρνει νέους φόρους, κατάργηση φοροαπαλλαγών, ακόμη μεγαλύτερη μείωση συντάξεων.
Αν σε όλα αυτά προστεθεί η κατάρρευση του νέου ασφαλιστικού νόμου του Γιώργου Κατρούγκαλου και το σπάσιμο του πρώτου κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ με την αφαίμαξη 370 εκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή συντάξεων γίνεται σαφές ότι αυτά που έρχονται είναι δυστυχώς τα χειρότερα για τον ελληνικό λαό.
Στο βάθος εκλογές ή μήπως νέο δημοψήφισμα;
Ο Αλέξης Τσίπρας τόσο από το βήμα του συνεδρίου όσο και μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου έχει προαναγγείλει ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Τα σενάρια είναι πολλά. Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι ακόμη βέβαιος ούτε για τον χρόνο, ούτε για το εύρος του. Σίγουρα τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για τα νέα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θα παίξουν το δικό τους ρόλο.
Και το επόμενο βήμα, αν τελικά τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον Αλέξη Τσίπρα; Οι εκλογές ή μήπως πρώτα ένα ακόμη δημοψήφισμα; Η αναφορά του στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Η αναφορά του στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, εκεί που το όχι έγινε ναι, και ο χαρακτηρισμός περί της «σημαντικότερης ιστορικής στιγμής του ελληνικού λαού» δείχνει ίσως και τα δεύτερα επίπεδα σκέψης.